Ana SayfaPiyasaPPK kararına ne dediler---

PPK kararına ne dediler

1 / 4
PPK kararına ne dediler
17 Eylül 2013 - 15:34 www.borsagundem.com

Şekerbank tarafından hazırlanan Analiz Bülteni:
"TCMB Para Politikası Kurulu faiz oranlarını, beklendiği gibi, sabit tuttu: Gecelik borç alma faiz oranını %3,50’de, politika faizi olan borç verme faizini %6,75’te ve gecelik borç verme faizini %7,75’te bıraktı. TL ve döviz mevduatların zorunlu karşılıklarını ve Rezerv Opsiyon Katsayılarını (ROK) da değiştirmedi ve bu yöndeki beklentiler geçekleşmemiş oldu. Bu kararın faizleri ve kurları etkilemesi olasılığını düşük buluyoruz.
*Kısa vadede TCMB’nin mevcut para politikasını sürdürmesini bekliyoruz  yani gelecek ayki Para Politikası Kurulu toplantısında da para politikası parametrelerinde önemli bir değişiklik yapılması olasılığını düşük buluyoruz.
*FED’in parasal genişlemesini sonlandırmakta olmasına küresel finansal piyasalarda verilmiş olan aşırı tepkinin düzeltmesinin
başlamış olması yanında TCMB’nin efektif politika faizinin (bankaların fonlamasının) kayda değer biçimde yükseltilmiş olmasının ve TCMB’den yeni bir faiz artırımı yapılmayacağı yönündeki net açıklamaların sonucunda, yılın kalanında yeni bir faiz artırımı olasılığının düştüğünü düşünüyoruz. (Bu açıdan, FED’in yarın açıklayacağı kararı piyasalar açısından kritik bir eşik oluşturacaktır. Aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımının sert biçimde azaltılmaması durumunda halihazırdaki düzeltmenin sürmesi beklenebilir.)
*Eylülde tüketici enflasyonunun %0,5 olmasını, böylece, ağustos itibarıyla %8,2 olan yıllık enflasyonun %7,6’ya gerilemesini bekliyoruz. Ayrıca, enflasyonun yıl sonunda %7,4 olacağı tahminimizi koruyoruz. Temmuz itibarıyla %8,9’a ulaşan yıllık enflasyonun gerilemekte olmasının TCMB’nin vurguladığı bir durum olması dolayısıyla, her ne kadar mevcut enflasyon %5 hedefinin oldukça üzerindeyse de, para politikasıyla tepki vermesi olasılığını düşürdüğünü tahmin ediyoruz.
*TCMB’nin kurlardaki yükseliş dolayısıyla çekirdek enflasyonun yükselmesini geçici bir durum olarak değerlendirerek mevcut faiz seviyesini önümüzdeki dönemdeki dezenflasyon için yeterli gördüğünü değerlendiriyoruz.
*Para Politikası Kurulu kararının ekonomik değerlendirmesi şöyle özetlenebilir:
*Dezenflasyon beklentisi yinelenirken çekirdek enflasyonun kurlardan geçiş dolayısıyla ‘bir süre daha’ yüksek seyredeceği vurgulandı.
*TL likiditesinin öngörülebilirliğinin arttırılmakta olduğu ifade edildi.
*Yurt içine yönelen sermaye akımlarının azalması yanında TCMB’nin para politikasını sıkılaştırmış olmasının kredilerin hızını ‘daha makul düzeylere’ çekeceği beklentisi yinelendi.
*İç talebin ve ihracatın ‘ılımlı büyüme’ eğilimi ile altın hariç cari açığın kademeli gerilemesi yinelendi.
*Ek olarak, TCMB’nin para politikası parametreleri:
*Politika faizi %4,50.
*Faiz koridoru: Gecelik borç alma faizi %3,50, borç verme faizi %7,75, piyasa yapıcı bankaların borçlanma faizi %6,75."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)