Ana SayfaPiyasaKuştur ve Petkim sorusu---

Kuştur ve Petkim sorusu

2 / 2
Kuştur ve Petkim sorusu
28 Ekim 2015 - 10:32 www.borsagundem.com

UZUN VADEDE DOLAR BAZINDA YATAY SEYREDİYOR

SORU-
Petkim hissesini 4.06’dan aldım. Teknik analizini yaparsanız sevinirim.

Ali Sert 

CEVAP-Hisse alımında bulunurken sadece teknik analizine değil temel analizine de bakmakta fayda var. Zira her iki analizin sonuçlarını birlikte değerlendirmek ve birbirini desteklediğini görmek daha güçlü hareket etme imkanı da verecektir. Öte yandan analiz yaparken kimi zaman dolar bazlı verileri  göz önünde bulundurmak da faydalı olacaktır. Neticede TL bazlı veriler her ne kadar iyimser bir tablo verse de enflasyonun aşındırma özelliğini de hesaplamaya katabilmek daha doğru bir sonuç elde etmeye imkan verecektir. Bu anlamıyla dolar bazlı verilerle takip edildiğinde Petkim’in  uzun süredir yatay bir kanalda hareket ettiği, yıllar içinde aşağı yukarı hareketleri bulunsa da bu trendin dışına çıkamadığını görebilmekteyiz.

Yine dolar bazlı verilere göre hisse şimdilerde direnç seviyelerine yaklaşmış görünüyor. Çıkışını sürdürmesi alımların devam etmesi ile yakından alakalı. Takas göstergelerine göre yabancı yatırımcı yılbaşından bu yana pozisyonunu artırdı. Yılın ilk günü halka açık kısmın yüzde 30,83’ü yabancı saklamasında bulunurken 13 Ekim 2015’te oran yüzde 36,83’e çıktı. Yılın ilk dokuz ayında gerçekleşen net alım tutarı ise 91 milyon dolara yaklaştı. Alımların sürmesi hissenin çıkışına da destek verecektir.  

Hissenin çıkışında firmanın mali yapısını düzeltmesinin de etkisi olacaktır. Şirketin en büyük sıkıntısı istikralı bir kârlılığa erişememiş olması. Bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürüyor. Son olarak geçen yıl kârını düşüren Petkim’in aynı performansla devam etmesi halinde bu yıl sonunda tekrar artırması beklenmeli. Açıklanan ilk yarı bilançosu da bu olasılığı güçlendiriyor. Zira kârını artırmış görünüyor. Ancak asıl önemli olan gerçekleşen artışın sonraki yıllar da istikrarlı şekilde devam edip edemeyeceğidir. Büyümede istikrar yakalanamadığı sürece hissenin performansında da istikrarlı bir çıkış beklenmemeli. Bu halde ise hissede dolar bazlı verilerle görülen yatay seyrin devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)