Ana SayfaPiyasaBorsa ve dolar için kritik seviye---

Borsa ve dolar için kritik seviye

2 / 4
Borsa ve dolar için kritik seviye
23 Mayıs 2016 - 06:58 www.borsagundem.com

Dolar düzeltmesini yapabilecek mi?

Mayıs ayı başında, Davutoğlu’nun görevden ayrılması ile başlayan dönemde dolar/TL kuru 2.7916’dan 3.0010’a kadar yükseldi. 12 iş günü içinde yüzde 7.5’lik bir değer kaybı oldu. Sürenin kısalığı, hareketin büyüklüğü ve haftalık kapanışların 2.9775’in altında kalması nedenleriyle bir düzeltme gelmesi ihtimalinin hiç de az olmadığını düşünüyorum.

Yüzde 7.5’lik değer kaybının tamamı iç siyasi faktörlerden kaynaklanmadı. Bunun içinde euro/dolar paritesinin 1.1615’lerden 1.1180’lere kadar gerilemesinin de payı vardı. Bu etkiyi en iyi gözlemlediğimiz “sepet kurun” bu karmaşa içinde 3.1850’nin altında kapanışlar yapması aslında kur tarafında belli seviyelerin korunduğunu söylüyor. Bu seviye aşılmadan kur cephesinde radikal bir yükselişten söz etmek için erken.

Piyasalar tarafından makul karşılanacak bir ekonomi takımının göreve gelmesi durumunda 2.9510 ve 2.9200 seviyelerinden birinin test edilmesi olasılığı yüksek.

Yok eğer; “Fed umurumuzda değil, acil faiz indirimi yapalım” diyen bir ekol ekonominin dümenine geçecek olur ve Merkez Bankası’dan 75 baz puan ve daha yüksek bir faiz indirimi gelirse piyasanın ilk reaksiyonu kurlarda sert bir yükseliş olabilir. Bu durumda ilk aşamada dolar/TL’de 3.0950 seviyesi test edilebilir ve sepet kurda da yukarıda belirttiğim 3.1850 seviyesinin üzerine çıkılacaktır ki; kurların geri gelmesi, piyasaların sakinleşmesi zaman alacaktır.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli geçen hafta yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın göstermelik değil seri faiz indirimleri yapması gerektiğini belirterek, “Faizi düşürün demek ülkenize güvenin, Türkiye’nin geleceğine güvenin demek, endişe duymayın” demişti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)