Ana SayfaKulisİşte Azimut’un Türkiye planları---

İşte Azimut’un Türkiye planları

3 / 8
İşte Azimut’un Türkiye planları
16 Şubat 2015 - 12:56 www.borsagundem.com

AZIMUT’UN YÖNETTİĞİ PARA 38 MİLYAR DOLAR

-Global Yatırım Holding'in finans kuruluşu Global Portföyün yönetimi, İtalya'nın en büyük bağımsız portföy yönetim kuruluşu Azimut Holding’e geçti. Azimut ayrıca Notus Portföy ve Bosphorus Capital Portföy Yönetimi'nin yüzde 70'ni satın alarak sektörün en büyük oyuncusu konumuna geldi. Bu satın almaları nasıl yorumluyorsunuz?

Abdullah Kunt: Azimut Avrupa’nın bağımsız portföy şirketlerinden biri. Yönettikleri para bugün aşağı yukarı 37-38 milyar dolar. Türkiye’deki bütün portföy yönetim işi aşağı yukarı 35 milyar dolar. Yani bugün İtalyan Azimut tek başına Türkiye’deki bütün bu fon yönetimi işinden daha büyük bir parayı yönetiyor. 2011 yılının sonunda görüşmelere başlandı ve 2012 Nisan ayı gibi de onay sürecini takiben anlaşmalar imzalandı.

Dediğim gibi Azimut bağımsız bir portföy yönetim şirketi ve arkasında her hangi bir banka ve benzeri finansal grup yok. Dolayısıyla bu tür grupların yarattığı bir baskı yok. Baskıdan kastımız nedir? Biliyorsunuz hep hedefler oluyor. Bir yanda A ürünü var, yanında B ürününü de satın deniliyor. Bir yandan mevduat toplayın, bir yandan kredi satın vs. Bu tarz baskılar olduğu sürece, yatırımcıyı da doğru şekilde kanalize edemiyorlar. Azimut’da ise böyle bir durum söz konusu değil. Azimut 90’lı yıllarda İtalya’da kurulmuş, 2000 yılında halka arz olmuş, Milano Borsasına kote ve o günden bugüne hisse senetleri 5 misline kadar değer kazanmış oldukça büyük bir portföy yönetim şirketi. İçinde çok büyük yabancı portföy yönetim şirketleri de var. Bu nedir biliyor musunuz? Siz gidiyorsunuz rakibinize ortak oluyorsunuz. Bu pek rastlanılan bir model değil. Ama Azimut bunu başarmış ve kendi rakipleri tarafından takdir görmüş bir şirket.

Yine enteresan bir şey Azimut’la ilgili, Türkiye’ye geldiklerinde yine kendileri gibi bağımsız bir şirketle çalışmak istediklerini söylediler. O zaman Global’in yapısı buna uygundu. Tabi Türkiye’de bir sürü portföy yönetimi şirket var ama sonuçta ortak müşterekte buluşmak gerekiyor.

Azimut sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyüyen bir şirket. Bu büyüme Türkiye’den önce Hong Kong, Şanghay operasyonlarıyla başladı. Buna sonradan Türkiye’yi ilave ettiler. Türkiye’nin arkasından neresi gelir diye düşünürken Brezilya geldi. Ardından Meksika. Son olarak da Avustralya. Şu anda coğrafi olarak bir tek Kuzey Amerika ve Afrika’da yoklar. Ama 5 kıtaya hakim diyebilirim.

Azimut’un bu büyüme hedefi çerçevesinde daha önce Globalle başladığı ortaklığı, Türkiye’deki diğer portföy yönetim şirketleriyle de sürdürme kararı aldı. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Notus Portföy Yönetim Şirketi’nin yüzde 70 çoğunluk hissesini satın aldı. Bu senede henüz yeni açıklandı Bosphorus Capital Portföy Yönetimi’nin de yine yüzde 70’ini alarak şu anda sektörde en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi haline geldi. Şimdi neredeyse pazarın yüzde 45’ine sahip. Bütün portföy yönetim şirketlerini göz önünde bulundurursanız ki buna banka kökenlilerde dahil şu anda 9’uncu oyuncu haline geldik.

Sözün özü sadece coğrafi anlamda diğer ülkelerde büyümekle kalmıyor, bulunduğu ülkelerde de büyüme stratejisini devam ettiriyor. Bu çerçevede son yaptığı operasyonlardan bir de daha önce yüzde 60’ını aldığı AZ Global. Yeni adıyla Azimut Global Portföy Yönetimi’nin geri kalan yüzde 40 hissesini de Global Yatırım Holding’den almak suretiyle buradaki payını yüzde yüze çıkardı. Sadece payını yüzde yüze çıkarmakla kalmıyor, bugüne kadar yurt dışı operasyonlarını hep AZ takısıyla yöneten Azimut Grubu, Azimut Global Portföy yönetim şirketinin ismini de SPK onayını takiben Azimut Portföy olarak değiştirecek. Bunun ne önemi var diyeceksiniz belki. Bunun şöyle bir açıklaması var, Azimut ilk defa bir yurt dışı operasyonda kendi adını kullanma kararı aldı. Bu bence Azimut’un bu ülkeye ve bu sektöre olan inancını göstermesi açısından çok çok önemli diye düşünüyorum.

Bizim Azimut olarak, portföy yönetimiyle ilgili olarak beklentilerimiz çok büyük. Azimut 20 sene önce bu işe soyunduğu zaman İtalya’da bu 20 yıl önce neredeyse şimdi Türkiye öyle. Yani Türkiye’de inanılmaz bir büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyor. Özellikle varlık yönetimi ve portföy yönetiminde.

Bizim Lüksemburg’da kurduğumuz ve buradan yönettiğimiz 150 milyon euro büyüklüğünde bir fonumuz daha var. Adı Liraplus. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)