Ana SayfaHisse Öneri ListesiHaziran ayı hisse önerileri ve strateji raporu---

Haziran ayı hisse önerileri ve strateji raporu

4 / 16
Haziran ayı hisse önerileri ve strateji raporu
28 Mayıs 2015 - 11:30 www.borsagundem.com

Nisan ayında TÜFE piyasa beklentisi olan %1.3’ün üzerinde %1.6 aylık artış kaydetmiştir. Şeker Yatırım beklentisi %1.1 aylık artış yönündeydi. Böylece yıllık TÜFE %7.6’dan %7.9’a yükselmiştir. Yıllık Yİ-ÜFE ise %3.4’den %4.8’e yükselmiştir.

Ayrıntılarına bakıldığında; Nisan ayında giyim&ayakkabı alt kaleminin manşete %12.30 aylık artış ve 90 baz puan ile baskı kurduğunu görüyoruz. Nisan aylarında giyim&ayakkabı kaleminde görülen geeneksel artışın sonrasında, gıda fiyatı baskısının %1.60 (40 baz puan katkı) ile yine dikkat çekici olduğunu görmekteyiz. Böylece Nisan ayındaki %1.63’lük artış ile ilk 4 ayda gıda enflasyonu %10.6’yaulaşmıştır. İlk 4 ay manşet enflasyonu ise %4.7 oldu. Yıllık gıda enflasyonu ise %14.4seviyesine ulaşmıştır. 


Üçüncü baskı kurucu ise son dönemde TL’deki değer kaybını yansıtır şekilde %1.4 aylık artış (10 baz puan baskı) ile “mobilya” kalemi olmuştur.

Merkez Bankası tarafından yakından takip edilen çekirdek enflasyon göstergeleri ile ilgili olarak ise; çekirdek H ve çekirdek I TL’deki değer kaybı baskısını yansıtır şekilde %1.8 ve %2 aylık artış göstermiştir. Yıllık artış olarak da; baz yılı desteğiyle çekirdek H ve çekirdek I endeksi gerileme göstermiştir. Buna göre çekirdek H %7.75’den %7.60’a, çekirdek I ise %7.10’dan %7.06’ya gerilemiştir.  

PPK Kurul üyeleri, mevsimsellikten arındırılmış 3 aylık hareketli ortalama bazında yıllık %45 artış gösteren işlenmemiş gıda fiyatları ve enerji fiyatlarının tedbirli bir duruş gerektirdiğini belirtmektedirler. Diğer yandan Kurul üyeleri 2015 2YY’da işlenmemiş gıda fiyatlarında bir düzeltme beklemektedir. 2015 YS enflasyon beklentimiz %8.8 seviyesindedir. 

Para Politikasına ilişkin olarak da; PPK şu anki duruşu ortlama fonlama faizin %8.3 seviyeleri ile Nisan ayı yıllık enflasyonu olan %7.9’un üzerinde olması ile yeterince sıkı olduğu kanaatindedir. Bu çerçevede, Bu çerçevede; küresel piyasalardan gelen baskı ile PPK faiz oranlarında küresel koşullar paralelinde bir ayarlama yapmak zorunda kalacağına yönelik beklentimizi tekrarlıyoruz. Bu anlamda proaktif bir hareketten çok zorunlu bir hareket olacaktır.
 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)