Ana SayfaHisse Öneri ListesiHaziran ayı hisse önerileri ve strateji raporu---

Haziran ayı hisse önerileri ve strateji raporu

6 / 16
Haziran ayı hisse önerileri ve strateji raporu
28 Mayıs 2015 - 11:30 www.borsagundem.com

İthalat vergisinde dikkat çekici artış….  

Oca-Nis15 döneminde, faiz dışı fazla 20.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Geçen sene aynı dönemde 13.6 milyar TL olmuştu. Faiz dışı fazladaki güçlü görünüme karşın, faiz harcamalarında yıllık bazda reel %50 artış ile bütçe açığı 4.1 milyar TL ile geçen senenin Oca-Nis14 gerçekleşmesi olan 4.2 milyar TL ile aynı seviyede gerçekleşmiştir.

Ayrıntılarda; Nisan ayında vergi gelirlerinin %14 ile dikkat çekici şekilde büyüdüğü gözlenmiştir. Bu büyüme %31 ile ithalat vergisi ve sonrasında yine tüketim kaynaklı katma değer vergisi ve özel tüketim vergilerinin sırasıyla yıllık reel bazda %5 ve%10 artış olmuştur. İthalat vergisine ilişkin olarak; dış ticaret verileri ithalatın üretime ilişkin yatırım mallarından ziyade tüketim mallarında özellikle oto ithalatındaki yüksek artış ile desteklendiğini göstermektedir.

 Vergi gelirleri ve Hazine iştirakleriden gelen yaklaşık 5 milyar TL ile gelirler yıllık reel bazda %17 artış göstermiştir. Giderler tarafında ise; faiz ödemelerindeki %50 yıllık reel artış ile beraber, giderler %5 reel artış gösterirken, faiz dışı giderler yıllık bazda reel olarak yatay kalmıştır.

Oca-Nis15 döneminde, vergi gelirleri yıllk bazda reel olarak %7 büyüme kaydetmiştir. Detaylarda, vergi gelirlerindeki artış, özel tüketim vergisindeki artış sonrasında gelir ve kurumlar vergisi direkt vergi kalemlerinden kaynaklanmıştır. Vergi gelirlerinin desteği ile, gelirler %5 yıllık reel artış sağlamıştır. Bu dönemde yeniden yapılandırmalardan gelen kaynak 3.5 milyar TL seviyesindeydi.

Faiz dışı giderlere ilişkin ise; yıllık reel artış %1 ile sınırlı kalırken, giderlerdeki %4 yıllık reel artışın gerisinde faiz giderlerindeki yıllık reel %26’lık artış ve “diğer cari transferler” ile “sermaye giderlerinde”ki yükseliş trendi yer alıyor gözükmektedir.

Genel olarak, Oca-Nis15 dönemi bütçe gerçekleşmeleri 2015 bütçe hedefleri ile uyumlu görünmektedir. Diğer yandan, son teşvik paketinin ve ticari araçlarla ilgili özel tüketim vergisine ilişkin düzenlemenin etkilerini sonbahar bütçe rakamlarında gözlemlemeye başlayacağımızı düşünüyoruz.

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)