Ana SayfaPiyasaGalatasaray Sportif ve Penguen Gıda sorusu---

Galatasaray Sportif ve Penguen Gıda sorusu

2 / 2
Galatasaray Sportif ve Penguen Gıda sorusu
20 Eylül 2018 - 08:47 www.borsagundem.com

ALMAN ORTAK AYRILDI

SORU (2) - Yaptığı iş ve sahip oldukları kalite standartlarına göre dünya çapında iş yapabilecek olan Penguen’in hisse senetlerinin bu kadar düşük olmasının nedeni nedir? 

Ayhan Mirik

CEVAP - Penguen Gıda sektöründe bilinirliliği olan bir firma. Bu olumlu duruma rağmen şirketin kâr edememesi en büyük sıkıntı kayağı. Bir firmanın düzenli şekilde gelir ve kârlılığını artıramaması istikrarlı çıkışın önündeki en büyük engellerden birisidir. Penguen Gıda ise kârını artıramamasının da ötesinde zarar eden bir yapıya sahip. Son açıklanan beş yıllık bilançosunun dördünde zarar ederken 2018 altı aylık bilançosunda da zarar yazmaya devam ediyor. Şirketin mevcut performansının ötesine çıkamaması halinde bu yıl sonunda da zarar açıklaması sürpriz olmayacak. Zarar eden firmaya ait hissenin çıkması ise ancak piyasadaki genel dalgalanmaya bağlı olarak geçici durumlar için geçerli olabilir. Bunun ötesinde düzenli yükseliş beklenmesi fazla iyimser bir yaklaşım olacaktır. Esas faaliyetlerinden dolayı kâra geçemeyen şirketin yükselen kura bağlı olarak artan finansal giderleri yıl sonunda zarar rakamını artırmasına yol açabilecektir. Bu da hisse üzerindeki baskının daha da ağırlaşmasına neden olacaktır. Halihazırda 57,8 milyon TL olan geçmiş yıl zarar toplamı karşısında özsermayesi eksiye düşmemekle birlikte sermayesinin gerisine indiği görülüyor.

Bunlardan ayrı olarak şirketle ilgili önemli gelişmelere bakıldığında ortaklar arasındaki pay değişiminin öne çıktığını görmekteyiz. 10 Eylül 2018 günü yapılan anlaşma ile şirketin büyük ortaklarından Almanya merkezli DEG Deutsche Investitions elinde bulundurduğu yüzde 12,74 oranındaki payı hisse başına 1,06 TL’den borsa dışında şirketin diğer iki ortağına sattı. Açıklamada bir yıl içinde avro kurunun 5,39’a veya altına gerilemesi halinde 200 bin avro daha ödeme yapılacağı belirtildi. Böylesi bir durumda hissenin satış fiyatı da artmış olacak. Ancak buna rağmen mevcut borsadaki işlem fiyatının satış fiyatının hayli üzerinde kaldığını görmekteyiz. Bu durum hisse üzerinde baskı unsuru olabilecektir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tarafsız analiz!!20 Eylül 2018 09:01

    Galatasaray'a karşı pek sertsın be yorumcu.. Lafa bak: "Şirket kâr üretemediği sürece gereksiz risklere girmemeli. " İlk defa bir şirket için bu kadar sektersin.. Bilmemnerenizi yırtsanız da önce zaferler sonra mangırlar.. Artık kime/kimlere girerse..

  • ozgur21 Eylül 2018 01:27

    Ne serti kardeşim az bile yazmış, futbol klüpleri batık, öz sermaye ekside, bu ne demek haberin yok anlaşılan. Aldığın hissenin karşılığı yokk, paranla şirketin borcunu satın alıyorsun demek!