Ana SayfaPiyasaFinans maratoncusu Erden’den yatırımcılara önemli tüyolar---

Finans maratoncusu Erden’den yatırımcılara önemli tüyolar

6 / 11
Finans maratoncusu Erden’den yatırımcılara önemli tüyolar
19 Şubat 2018 - 10:46 www.borsagundem.com

HİSSE SENEDİ PİYASALARINDAN ÇOK UZAK DURULMAMALI

-Afrin Harekatı, ABD ile gerginlik, AB ile üyelik yolunda yaşanan krizler, bölgedeki gelişmeler ve faiz beklentileri göz önüne alınırsa yatırımcılara fon seçiminde öneriniz nedir? 

Egemen Erden: 2013 yılından bu yana yerel dinamiklerin oldukça yüksek volatilite yarattığı bir ortamdayız. Göreceli olarak bu yıl piyasalar biraz daha dengeli olacak diyebilirim. Dengeli olmasının nedeni de bu politikaların eskisine göre biraz daha anlaşılabilir olması. Biz şu anda biliyoruz ki ABD ile ilişkilerimiz geçici bir kriz içinde değil, yapısal bir kriz içinde. Yani Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki enerji kaynaklarının yönetimi konusunda süper güçlerin çelişkileri eskiden belki kapalı kapılar arkasında yapılan diplomasiyle yönetilirken şu anda sahada bizzat askeri güçlerin de kullanıldığı bir stratejiyle yönetiliyor. Dediğim gibi bu yeni bir şey değil. Şimdi Türkiye de buna dahil oldu. Nihayetinde bizim buradaki duruşumuz bu harekattan bağımlı veya bağımsız olsun zaten belli. Bizim Amerika’nın çıkarlarıyla şu anda çelişen bir durum söz konusu. Bu harekat kendi iç güvenliğimiz açısından haklı. Onun arkasında durmak da hükümetin açıklayabildiği en azından yurt dışında kabul ettirebildiği bir politika. Bunun yansımaları ne boyutta olacak? Geçen sene baktığımız zaman ABD ile olan ilişkilerimiz de ciddi bir kopma mı olacak endişesi varken, şimdi bir taraftan ticari ilişkilerimizi götürelim ama diğer taraftan da bu meseleleri dinamik tutalım tarafında.  

Piyasalar bu konuda biraz daha rahatladı. Ticaretin ve rasyonelliğin o tarafta devam edecek olması finansal piyasaları biraz daha rahatlanan bir etken. Evet orta-uzun vadede orada gelişecek dinamiklerde Türkiye’nin geleceği açısından belli olacaktır. Nihayetinde bu stratejik ayrışma. Biz biraz ortasında kalmış durumdayız. Ama bölgesel bir oyuncu olmamız itibarıyla da ortada durup seyredemiyoruz. Piyasaların bu konuda çok tedirgin olduğunu zannetmiyorum. Bunu da zaten TL/dolar veya dövize karşı Türk lirasının hala sakin seyrini korumasından çok rahat anlayabiliyorsunuz. Diğer taraftan gelişmekte olan piyasaların para girişi devam ediyor. Hassasiyetlerden bu etkenlerden dolayı belki Türkiye geride kalıyor ama nihayetinde gene bir pay alıyor. Dolayısıyla biz hisse senedi piyasalarından çok uzak durulmaması yine oradaki fırsatların kollanması gerektiği bir yıl olduğunu düşünüyoruz. Ama diğer taraftan da bütün yumurtalarınızı oraya koyarak volatiliteden de zarar görmemiz mümkün. O yüzden biraz daha esnek fonları ön plana çıkardığımız bir sene olacak.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet beykal19 Şubat 2018 21:43

    Emeği olanlar tercih edilmeli,kurum karı değil müşteri karı da düşünülmeli,örnek unlu fon zarari

  • Mehmet beykal19 Şubat 2018 21:41

    Erden bey çok başarılı.selamlar sevgiler.inşallah kurumda kurumsal degil bireysel düşünür.Kapitalizm her yerde calismiyor