Ana SayfaPiyasaPiyasalarda enflasyon etkisi---

Piyasalarda enflasyon etkisi

4 / 5
Piyasalarda enflasyon etkisi
06 Eylül 2017 - 12:01 www.borsagundem.com

Avşar R. Sungurlu/Albaraka Gayrimenkul Portföy Yönetimi Gen. Md. Yrd.

*Son birkaç yıldır bireysel yatırımcıların kira sertifikalarına erişimlerinde gözle görülür bir artış var. Özellikle katılım bankaları ihraç ettikleri kira sertifikalarının bir kısmını bireysel müşterilerine sunmaya başladı. Burada asıl kritik nokta, likidite yani bu enstrümanların ikinci el işlemlerinin olması. Kira sertifikası aldığı zaman bunu istediğinde satabileceğini bilmesi yatırımcının talebini artıran bir etken. 

* Bireysel yatırımcılara sunulan kira sertifikası içeren yatırım fonları şimdilik kısıtlı. Yine de çeşitli kurumlar tarafından ihraç edilen 20'ye yakın kira sertifikası fonu var. Bunların portföyleri ağırlıklı olarak kamu kira sertifikalarından ve kısmen de katılım bankalarının ihraç ettiklerinden oluşuyor. Ayrıca birkaçı döviz cinsinden yabancı kira sertifikalarını içeriyor.  

*Bireysel yatırımcıların yatırım yapabileceği vade ve getirilen dikkate aldığımda, "TRD130219T18" (vade 13/02/2019, yıllık brüt getiri yüzde 11,04) ve "TRD1402218T18" (vade 14/02/2018, yıllık brüt getiri yüzde 10,64) kamu İhraçlarını son çeyrek portföyü İçin önerebilirim. Özel ihraçlarda daha yüksek getiriler elde edilebilir. 

*Bazı durumlarda kira sertifikalarının geliri, halka arzdan almak ve vade sonuna kadar beklemek kaydıyla daha fazla olabilir. Vadeden önce satılırsa bu gerçekleşmeyebilir. Getirinin optimizasyonu için yatırımcının ihraç, kupon ödemesi ve itfaları takip etmesi gerekir. Tüm ihraçlara bireysel erişim de mümkün olmayabilir. Ayrıca yatırım fonları, kira sertifikası alıp satarken ortalamada daha İyi fiyat alır. Dolayısıyla genel olarak hem uzun vadeli yatırım hem de dilendiği takdirde geri satmak İçin yatırım fonuyla hareket etmek daha makul bir seçenek...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)