Ana SayfaPiyasaBorsada o seviyeyi geçiş her şeyi değiştirecek---

Borsada o seviyeyi geçiş her şeyi değiştirecek

2 / 2
Borsada o seviyeyi geçiş her şeyi değiştirecek
01 Temmuz 2018 - 09:27 www.borsagundem.com

DOLAR 4.92’YE Mİ GİDER, 4.45’E Mİ ÇEKİLİR?

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI 

USDTRY Seçimlere ilişkin belirsizliğin ortadan kalkması ve 2 ve 10 yıllık tahvil faizlerinde gerileme (tahvile giriş!) risk algısının pozitif olduğunu göstermektedir. Piyasanın ana beklentisi kabine ve ekonominin kimler olacağına şeklinde devam ederken, hükümet tarafında gelen açıklamalarda kabinenin 8 Temmuz 2018 tarihinden sonra açıklanması bekleniyor. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması sonrasında gözler yeni kabine içerisinde ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve bu süreçte de maliye ve para politikası adımlarının yakın gündemde USDTRY kuru için önem arz ettiğini söyleyebiliriz. 

Mali politikalarda oluşturulacak disiplin, kamu harcamalarında gerçekleşecek olası kısıntılar ile sıkı para politikası koşullarının desteklenmesi, kurda olumsuz yönde hareketleri engelleyebilir. Ayrıca özellikle enflasyon beklentilerinin yükseldiği ve gelişen ülke tahvillerindeki çıkışların dikkat çektiği bir ortamda, TCMB’nin para politikasına yönelik atacağı adımlar da yakın dönemde takip edilecek en önemli gündem maddeleri olarak kaydedilmiştir. Piyasa ilk etapta Meclis ve hükümete ilişkin takvimi dikkate alacaktır. 5 Temmuz’da YSK’nın kesin sonuçları açıklamasının ardından 8 Temmuz’da milletvekillerinin ve 9 Temmuz’da Sn. Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlamaları, akabinde de Sn. Erdoğan’ın yeni kabineyi açıklaması bekleniyor. Yeni kabinede kimler olacak, ekonomi yönetimi kimlerden oluşacak ve ekonomik reformların uygulanabilirliği ne olacak, piyasa bunları merak ediyor. Sonrası ise ekonomik reform süreci olarak izlenecektir. 

USDTRY kuru 4,45 – 4,48 bölgesi üzerinde kalmayı sürdürürse 4,66 başta olmak üzere 4,70 ve kanal üst noktası 4,7450 – 4,7750 bölgesine doğru trend yönlü fiyatlama davranışına devam etmek isteyebilir. Özellikle bu süreçte kanal üst noktası 4,7450 – 4,7750 bölgesi üzerindeki kalıcı hareketler, tarihi zirve 4,9253 seviyesine doğru olası çıkışları güçlendirebilir. Aksi takdirde 4,45 – 4,48 bölgesine doğru geri çekilmeler izlenebilir. 

FAİZ VE BORSA 

Türk varlıklarında seçimler sonrasında pozitif ayrışma sürerken, Türk Lirası değer kazanımında %2,49 ile ilk sırada yer almaktadır. 2 ve 10 yıllık tahvil faizlerinde gerileme (tahvile giriş!) risk algısının düşmesinde pozitif olarak yorumlanabilir. Yabancı yatırımcının kısa vadede cevabını aradığı soruların başında Kabine, ekonomi yönetimi ve OHAL’in durumu yer almaktadır. Kabine ve ekonomi yönetimine ilişkin olumlu beklentiler, seçim sonrası performansta etkili olurken Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin seçim sonrası ilk görüşmelerinde OHAL’in uzatılmayacağına dair mutabakata varılmış olması haberi de kurun geri çekilmesine dayanak oluşturmuştur.

TÜİK Haziran ayı enflasyon verilerini 3 Temmuz Salı günü saat 10.00'da açıklayacak. Reuters anketine göre ekonomistlerin Haziran ayına ilişkin enflasyon tahminlerinin medyanı %1,40 seviyesindedir. Aylık değişim beklentilerinden ortaya çıkan hesaplamalara göre ise, yıllık enflasyonun %14 üzerine yükselerek 14 yılın rekor seviyelerine çıkması bekleniyor. Enflasyonda görülen beklenti üzeri gerçekleşmelerin TCMB beklenti anketindeki enflasyon beklentilerini yukarı yönlü etkileyebildiğini unutmayalım.

10 yıllık tahvil faizimiz gerilemeye devam ederek tahvillerimize olan girişi teyit etmektedir. 1 yıllık TRY Londra swap faizi de %19,08’e doğru düşerek iç piyasamızdaki TRY faizi ile arasındaki makası daraltmıştır. Bu hareketler TRY üzerine olumlu etkide bulunmaktadır. Enflasyon ve tarım dışı istihdam tarafından kötü bir sürpriz gelmezse, kabine kurulumuna kadar faizlerdeki gerileme eğilimi sürebilir. 

Borsa İstanbul 100 endeksinde tahvil faizlerinde gerileme ile pozitif algı devam etmektedir. 95 bin seviyesi üzerinde kalıcılık ile 97 bin seviyesinin üzeri zorlanmaktadır. Yukarı yönde 98500 direnci önemli olabilecekken, aşağı yönde 96500, 95000 ve 93500 destekleri devreye girebilir. Majör trend değişimi için 100 bin seviyesinin yukarı yönlü kırılması gerekmektedir. 

EURUSD 

Trump’ın başlattığı ticaret savaşları Fed gündemini geride bırakırken, uzunca bir süre bu olay riskini konuşacağımız ve fiyatlayacağımız açık olarak gözükmektedir. Ticaret savaşları orta-uzun dönemde büyüme dinamiğini negatif etkileyeceğinden ileriye dönük olumsuz beklentiler önceden fiyatlanarak riskten kaçış modu etkin olmaktadır. 

ABD - Çin arasında devam eden ticaret savaşları ana gündem olmaya devam edecektir. Fakat bu haftalık gündem yerini ABD tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verisine bırakacaktır. 

ABD ekonomisinden ılımlı büyüme ve güçlü istihdam Fed’in faiz artırım süreci için en önemli desteklerden olmaktadır. 5 yıllık dönem için ABD tarım dışı istihdam verisi incelendiğinde ortalama 209K seviyesinde bulunmaktadır. Bu durum güçlü toparlanmanın net göstergesi niteliğindedir. Ortalama saatlik Kazançlar verisinde ise 2017 yılı sonunda itibaren %0 üzerinde toparlanma devam etmektedir. Tarım dışından ziyade ileriye dönük enflasyon yaratma konusunda gösterge olan veri Fed’in para politikasına bağlı algı ve Dolar temasında daha etkili olması kuvvetle muhtemel. 

ABD ve Avrupa Merkez Bankası toplantıları ve Başkan Powell ve Draghi’nin piyasaya verdiği mesajlar sonrasında gerçekleştirdiği negatif fiyatlama davranışını teorik 1,1510 / psikolojik 1,15 seviyesine taşıyan EURUSD paritesi, ilgili bölge üzerinde kalma çabasını sürdürmesi ve bu hafta da mevcut bölge üzerindeki seyrine devam etmesi sebebiyle yeni haftaya yönelik tepki beklentisini güçlendirdi. Özellikle de bu süreçte Dolar endeksinin 16 Temmuz 2017 tarihinden itibaren geçilemeyen ve son üç haftadır baskı gördüğü 95,10 seviyesi altında kalması, EURUSD paritesine yönelik tepki düşüncesine destek vermektedir. 

EURUSD paritesi tepki alımı düşüncesine devam etmek istiyorsa, Dolar endeksinin 95,10 altındaki seyrine ilaveten paritenin de teorik 1,1510 / psikolojik 1,1500 seviyesi üzerinde hareketlerine devam etmelidir. Bu düşünce yapısı ile 1,1720 başta olmak üzere 1,1850 ve 1,1960 gibi direnç seviyeleri gündemde yer alabilir. 

EURUSD paritesi tepki alımı düşüncesine son vermek istiyorsa, 1,1850 – 1,1960 seviyelerinden gerçekleşecek olası dönüş, ilgili dönüşün takip edilememesi durumunda ise teyit için teorik 1,1510 / psikolojik 1,15 seviyesi altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Özellikle de bu süreçte Dolar endeksinin 16 Temmuz 2017 tarihinden beri geçemediği 95,10 üzerindeki olası hareketleri, EURUSD paritesinin 1,15 altında yeni bir döneme başlayabileceğine yönelik beklentileri güçlendirebilir. 1,1960 – 1,1940 bölgesi altında ana negatif trend görünümüne devam eden EURUSD paritesi, son süreçte teorik 

1,1510 / psikolojik 1,15 bölgesi üzerinde kaldığı için tepki alımı düşüncesine bir müddet daha devam etmek isteyebilir. 

ALTIN 

Kıymetli maden bu yılın zirve noktası olarak kaydettiğimiz 1366 dolar seviyesine ulaşması sonrasında başlattığı negatif fiyatlama davranışını 1307 / 1308 bölgesi altına sarkıtması sonrasında hızlandırdı ve orta – uzun dönemli olarak önemli trend bölgelerine yaklaştırdı. 

2015 Aralık tarihinden itibaren etkisini sürdüren yükseliş trendi ve ilgili trendin güncel alt bölgesini temsil eden 1238 – 1255 bölgesine yaklaşan Ons Altın, yeni dönemde ilgili bölge üzerinde bu yılın zirvesine doğru trend adımına devam mı edecek yoksa uzun zamandır etkisini sürdüren yükseliş trendine son mu verecek sorusuna cevap arayacağız. Bu sebeple de istihdam haftasında kıymetli madenin 1238 – 1255 bölgesine göre tutumu yakinen takip edilmelidir. 

Ons Altın’ın trend yönlü görünümüne devam edebilmesi için, 1238 – 1250 bölgesi üzerindeki seyrine devam etmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca bu süreçte trend görünümünün devam ettiğini daha net bir şekilde izleyebilmek adına da teyit amaçlı 1280 üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Mevcut trendin sona ermesi içinse 1238 – 1250 bölgesi altında haftayı kapatması gerekmektedir. 

1289 bariyeri altında kaldığı müddetçe Ons Altın haftalık görünümde negatif bölgede seyrini sürdürebilir ancak 1238 – 1255 bölgesi üzerinde orta – uzun vadeli trend takipçilerin yer alması, mevcut negatif değişimin gücünü zayıflatmaktadır. Bu sebeple de yeni hafta görünümde bekle – gör politikası en önemli strateji olarak kaydedilmektedir. 

PETROL 

OPEC toplantısı ardından ABD – İran gerilimiyle başlayan petrol yükselişi, ABD’de gerileyen stokların yardımıyla hafta içerisinde agresif bir seyre döndü. Bu gelişme ile birlikte ham petrol fiyatı 72,88 seviyesini aşarak 2014 yılından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. 

Önümüzdeki hafta ABD stoklarındaki değişimlerin takibi sürecek. Öte yandan ABD – İran arasındaki gerilim, ABD’nin Rusya ve Suudi Arabistan’a üretimi artırma çabasına karşılık alıp alamayacağı gibi birçok kritik faktöre ilişkin gelişmeler izlenecek. 

Ham petrole teknik olarak bakacak olursak; bu süreçte agresif yükselişler nedeniyle ortalamalar cari fiyata uzak kalmış durumda. Bu durumda iki inceleme alanı oluşabilir. Öncelikle, ortalamaların bulunduğu kritik düzeltme alanı durumundaki 65,50 – 69,40 aralığı üzerinde görünümün pozitif olduğu söylenebilir. Bu durumu destekleyebilecek ikinci faktör ise, eski zirve durumundaki 72,90 üzerindeki kalıcılık olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 74,50 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviye sonrasında 76 ve 78 seviyeleri gündeme gelebilir. 

Olası düşüşlerde 72,90 seviyesinin kırılması, kritik destek olarak izlediğimiz 65,50 – 69,40 aralığına yönelik hareketleri destekleyebilir. Fakat düşüşler bu bölge ve üzerinde kaldığı müddetçe trendin korunacağı, dolayısıyla yeni yükseliş potansiyeli oluşabileceği unutulmamalıdır. 

Brent petrolde ise; önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, ortalamaların bulunduğu kritik düzeltme alanı durumundaki 71,10 – 76 aralığı üzerinde kaldığı müddetçe görünümün pozitif olduğu söylenebilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 80,45 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviye sonrasında 83,50 ve 86 seviyeleri gündeme gelebilir. 

Olası düşüşler 68,90 – 73,30 bölgesi üzerinde kaldığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. 76 seviyesi altındaki fiyatlamalar ve günlük kapanışlar karar aşamasını karşımıza çıkarabilir. Bu süreçte de 73,30 ve 71,10 seviyesi gündeme gelebilir. Düşüşün ana beklenti 

haline gelebilmesi için 71,10 seviyesi altındaki seyri ve günlük kapanışları görmek gerekebilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)