Ana SayfaPiyasaBelgin Maviş’ten yatırımcıya önemli uyarılar---

Belgin Maviş’ten yatırımcıya önemli uyarılar

6 / 12
Belgin Maviş’ten yatırımcıya önemli uyarılar
20 Ekim 2014 - 08:52 www.borsagundem.com

KUR ARTIŞI BAZI HOLDİNGLERDE ARTI OLACAKTIR

-Petrol fiyatlarındaki düşüşler Türk ekonomisine ve borsaya nasıl yansır?

Belgin Maviş: Sanayi kesiminde ciddi bir daralma var. Ne yazık ki sanayi hisselerinde o yönde çok fazla bir hareketlilik yok. Holding bünyesinde olanlarda bunu görüyoruz. Bir taraftan petrol fiyatlarının düşmesine sanayici çok da seviniyor olabilir mi? Bence sevinmiyor! Normal koşullarda sınırımızda böyle bir savaş olacak ve bu durumda petrol fiyatları dalgalanmıyorsa sanayide, üretimde ve istihdamda ciddi sıkıntı var demektir.

-Sizce, kur artışlarının olumlu etkilemesi beklenen hisseler hangileri

Belgin Maviş: İsim vermekten ziyade sektör bazında söyleyebilirim. Şöyle ki; ihracat ve ithalat ağırlıklı çalışan holding şirketlerinde bu artı olacaktır. Bir örnek vermek gerekirse sanayi kesiminde Sasa’yı gösterebilirim. Sasa almış olduğu ham madde ve ürünlerini euro cinsinden alıyor, dolar cinsinden satıyor. Dolayısıyla kendini bir şekilde hedge etmiş oluyor. Gayet başarılı bir strateji… Holdingler bünyesi içerisinde Alarko yine öyle. Sürekli döviz girdisi olan bir Sabancı Holding öyle. Çimento sektörü yani yabancı ortaklı olan çimento sektöründeki hisseler eğer çok borçlanmaları yoksa bu döviz hareketlerinden kur farkı geliri yazabilen şirketler. Bir de kur farkı gideri yazanlar var ki genelde tekstilde oluyor. Daha 9’uncu ayın bilançoları gelmediği için tam net bir şey söyleyemiyorum ama önceki aylarla kıyasladığımda tekstil firmalarında döviz pozisyonlarındaki açık onları sıkıntıya sokmuştu. Umarım şimdi kapatmışlardır.

-Kur artışlarının bilançosunu olumsuz etkilemesi beklenen şirketler hangileri?

Belgin Maviş: Dediğim gibi bilanço gelmeden onu net bir şekilde söylemek sadece tahminden öte olmaz. Çünkü o arada döviz pozisyonlarını kapatmış olabilirler. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ankara21 Ekim 2014 00:03

    uyarılar güzel ama bizdeki şirket sahipleri.sorumluluk almıyor hatasını yatırımcı ödüyor örneğin akın ipek hocanın gülüşüne malım heba dedi hisseler bir yıldan beri belini doğrultamıyor. akın ipek bedelini ödemeli yatırımcı değil.