Ana SayfaPiyasaBelgin Maviş’ten yatırımcıya önemli uyarılar---

Belgin Maviş’ten yatırımcıya önemli uyarılar

3 / 12
Belgin Maviş’ten yatırımcıya önemli uyarılar
20 Ekim 2014 - 08:52 www.borsagundem.com

TÜRKİYE İHRACAT ANLAMINDA YAŞANANLARDAN DARBE ALIYOR

-Bu kaos ortamı nereye kadar sürebilir?

Belgin Maviş: Bu yaşanan IŞİD ve Suriye’de ki olayları bir istisna olarak görelim. Büyük ülke ekonomilerindeki savaşlar artık tankla tüfekle değil, ekonomik stratejilerle oluyor. Şu anda bir savaş var orada. Nasıl bir savaş var? Avrupa, Amerika ve Rusya arasında geçiyor. Ve bu konuda Almanya son derece rahatsız. Hiçbir kredi derecelendirme kuruluşu Almanya’nın notunda her hangi bir şey yapmıyor. Yapamaz çünkü, yaşananların farkında. Nedir yaşanan büyük savaş? Rusya’ya yaptırımlar ve bunların gün geçtikçe dozunun artırılması. Bu bir kaos. Amerika bu konuda bastırıyor, Avrupa da diyor ki, ‘Tamam, ben senin yanında yer alıyorum ama sen de sürekli faiz artırırım söylemleriyle beni gün geçtikçe daha zora sokuyorsun. Bak ben parasal varlık artırımına başlayamıyorum, çünkü Almanya çok zarar görüyor. Sen mademki bunu yapıyorsun o zaman bana destek ol’. Bunlar söylenmeyen ama o yazıların, makalelerin arasında gelen şeyler. Zaten tablo da bunu gösteriyor. Şimdi buradaki yaşanan savaş içerisinde FED’in birkaç hamlesinin de daha ılıman olması belki de Avrupa’yı rahatlatmak için verilen mesajlar. Şimdi Türkiye’ye gelelim, Türkiye ihracat anlamında bu yaşananlardan bir darbe alıyor mu? Evet, alıyor! Sınır ticaretinden dolayı. Özellikle Suriye, Irak, İran’da çok ciddi sıkıntılar var. Malum Kobani ve birçok ilimizde yaşanan olaylar var. Buradan Türkiye sanki bir savaşın eşiğindeymiş gibi bir tablo çıkıyor ortaya.

Bunu Borsa İstanbul çok dikkate almıyor sanki. Ama bu böyle sürmeyecektir. Sevgili Aslı Şafak’ın çok sevdiğim bir lafı var; ‘bir anomali var” yani çok büyük bir tezatlık var. Bakın Amerikan faizlerinde düşüş var, bizim faizlerde düşüş var. Enflasyonumuz çift haneye doğru gidiyor. Cari açığımız daralıyor. Ekonomik büyümemiz var ama daralarak büyüyoruz. Bu hep böyle gitmeyecek. Bunun bir yerde kırılma noktası olacak ama kırılma noktası enflasyon noktasında mı olacak, cari açık noktasında mı olacak, yoksa Merkez Bankası noktasında mı olacak işte onu henüz tespit edemedik. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ankara21 Ekim 2014 00:03

    uyarılar güzel ama bizdeki şirket sahipleri.sorumluluk almıyor hatasını yatırımcı ödüyor örneğin akın ipek hocanın gülüşüne malım heba dedi hisseler bir yıldan beri belini doğrultamıyor. akın ipek bedelini ödemeli yatırımcı değil.