Ana SayfaMakro EkonomiMerkez'in faiz kararına analistlerden yorum---

Merkez'in faiz kararına analistlerden yorum

7 / 7
Merkez'in faiz kararına analistlerden yorum
16 Ocak 2019 - 14:28 www.borsagundem.com

Halk Yatırım/Tokalı: Destekleyici koşulların oluşması durumunda faizin yıl sonunda %21,5'e çekilebileceği tahminimizi koruyoruz

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, destekleyici koşulların oluşması durumunda, %24 seviyesinde bulunan politika faiz oranının yıl sonunda %21,5 seviyesine çekilebileceğine yönelik tahminlerini koruduklarını kaydetti.

Banu Kıvcı Tokalı Foreks'e yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet

Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, beklentilerine uygun olarak, politika faiz göstergelerinde herhangi bir değişikliğe gitmediğini kaydederek,

"Böylece, politika faizi olan bir haftalık repo ihale faiz oranı %24, faiz koridoru da %22,5-25,5 bandında korunmuş oldu. TCMB'nin bugünkü toplantısında politika faiz göstergelerinde herhangi bir değişikliğe gitmezken, önümüzdeki dönemde gevşemeye dair herhangi bir sinyal vermekten de kaçındığını görüyoruz. Önceki faiz notuna göre tek farklılık ise, cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğine yönelik söylemin eklenmiş olması. Bunu, faiz kararının kura etkisi yönünden gelecek dönem açısından rahatlık yansıtabilecek tek işaret olarak görmek mümkün ancak faiz duruşunda değişiklik işareti açısından yeterli olmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz." dedi.

Kıvcı Tokalı, özellikle ithal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde gözlenen bir miktar iyileşmeye karşın, enflasyon görünümünde risklerin devam ettiğine yönelik vurgunun korunduğuna dikkat çekerek, şu şekilde konuştu:

"Bunda da enflasyonun önemli bileşenlerinden gıda enflasyonun özellikle işlenmemiş tarafta bu ay için hızlanma sinyali vermesi ve toplam gıda enflasyonunun yıl sonu hedefine ulaşması için oldukça zorlu bir süreci gerektirmesinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, yıllık enflasyondaki düşüşün, baz etkisi dolayısıyla, yılın ilk yarısında hız kesecek ve yıllık oranın yüksek bandında dalgalanacak olması da, para politikasında gevşeme alanı yaratmadan önce  'bekle-gör' politikasını destekliyor." 

Banu Kıvcı Tokalı, öte yandan içeride enflasyonda kalıcı düşüşe yönelik işaretlerin alınması durumunda, özellikle küresel ekonomideki yavaşlama doğrultusunda ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) beklenen yavaşlama adımlarını da dikkate alarak, politika faizinde indirimin gündeme gelebileceğini düşünmeye devam ettiklerini belirtti ve

"Ayrıca, reel kurun - her ne kadar geçen yılın Ekim-Aralık döneminde toparlanma süreci göstermiş olsa da - mevcut seviyelerinin hala aşırı değersiz bölgede olması ve bu ay için de tekrar değer kaybı yönünü göstermesinin gelecek dönem kur volatilitesini azaltıyor olmasını da rahatlatıcı bir unsur olarak görüyoruz. Sanayi üretiminde son zayıf veriler de, talep kaynaklı enflasyon baskılarının sınırlı kalabileceğine işaret ediyor. Söz konusu destekleyici koşulların oluşması durumunda da, mevcut durumda %24 seviyesinde bulunan politika faiz oranının yıl sonunda %21,5 seviyesine çekilebileceğine yönelik tahminimizi koruyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)