Ana SayfaRöportajlarAfa Boran’dan ekonomiyi canlandıracak öneriler ---

Afa Boran’dan ekonomiyi canlandıracak öneriler

8 / 8
Afa Boran’dan ekonomiyi canlandıracak öneriler
09 Temmuz 2015 - 07:41 www.borsagundem.com

BENCE BORSADAKİ SEVİYELER HENÜZ ÇOK CAZİP DEĞİL

-Yatırımcılara ne tavsiye edersiniz, portföyünde neler olmalı?

Afa Boran: Warren Buffett’in çok beğendiğim sözlerinden biridir, “Bir yatırımcının en büyük riski neye yatırım yaptığını bilmemekten kaynaklıdır” der. Uzun yıllar boyunca teknoloji şirketlerine yatırım yapmamasının nedenini “Henüz bu sektörü anlamaması” olarak açıklar. Doğru bir yatırım kararı verebilmek için, 2008 sonrası başlayan dönemin ekonomik koşullarını, değişkenlerini, yani “yeni normalleri” çok iyi araştırmak, bilmek ve anlamlandırmak gerektiğine inanıyorum.

Yatırım olarak tavsiye denildiğinde benim aklıma sadece borsa ve emlak gelir. Ama bizim borsadaki dalgalanmalar hâlâ çok yüksek olduğu için, iyice seçici olmak ve aldığınız seviyeye dikkat etmek şart. Nasıl ki hiç cazip olmayan bir mahallede bile çok düşük fiyattan emlak alarak çok para kazanmak mümkün ise, borsada da genel trendden bağımsız olarak kazandıran hisseleri seçmek mümkün. Ama bunu yapabilmenin bir önkoşulu var: Şirketleri iyi tanımak ve gelecek kârlılıklarını doğru tahmin etmek. Bugünkü kârlılık rakamı ile pahalı görünen bir hisse, aslında gelecekte çok ucuz kalabilir. Bunun tam tersi de olabilir. Ucuz gördüğünüz bir hisse, gelecek için iyi sinyal vermiyorsa aslında pahalı demektir. Hisse bazında maalesef tavsiye veremiyorum, ama borsayla ilgili genel görüşüm, şu andaki seviyelerin henüz çok cazip olmadığı yönünde. Hisseler dolar bazında ucuzladı, ama dolar kazanan ya da kârları dolar bazında etkilenmeyen şirketlerin değeri çok düşmedi. Diğer hisselerin fiyatlarına ise dolar bazında bakmak doğru değil.

Son önemli nokta, artık getirilerin geçmişe oranla daha düşük olacağını kabullenmek gerekiyor. Bu nedenle, sektörden biri olarak yatırım yaparken ücret ve komisyonlara da dikkat edilmesini öneririm. Geçmişte faizler ve kazançlar yüksek iken komisyon oranının toplam getiri üzerinde fazla bir etkisi olmuyordu, ama artık getiriler düştü ve reel faizlerin sıfıra yakın olduğu bir dönemde buna da dikkat edilmesi fark yaratıyor.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekonomi böyle canlanır11 Temmuz 2015 15:45

    emekli maaşlarını artırırsın adam gibi ekonomide satışlar ve üretim artar piyasada para nakit dönmeye başlar.