Ana SayfaRöportajlarAfa Boran’dan ekonomiyi canlandıracak öneriler ---

Afa Boran’dan ekonomiyi canlandıracak öneriler

4 / 8
Afa Boran’dan ekonomiyi canlandıracak öneriler
09 Temmuz 2015 - 07:41 www.borsagundem.com

FED FAİZİNİ DEĞİL ABD EKONOMİSİNİN GİDİŞATINI İZLEYİN

-Türkiye açısından, dünya açısından uykunuzun kaçtığı günler oluyor mu?

Afa Boran: Belirsizlik ve piyasalardaki iniş-çıkışlar son yıllarda daha da arttı. Faizler, basılan para ve borç oranları açısından çok farklı bir dönemde olduğumuz için, borsadaki bazı dalgalanmaları önceden tahmin etmek oldukça zorlaştı. Ne kadar tecrübeli olursanız olun, ne kadar detaylı analiz ederseniz edin, bazen dalgaların boyu o kadar yükseliyor ki kararlarınızı tekrar tekrar sorgulamanız gerekiyor. Türkiye, çok iyi tanıdığım bir piyasa. Ülkeyi dışarıdan değerlendirmekde kararlarımın daha objektif ve isabetli olmasında etkisi var sanırım. Belki burada olsam günlük manşetlerden ve olaylardan daha fazla etkilenirdim.

-FED için ne düşünüyorsunuz? Faiz artırımını ne zaman yapar, oran beklentiniz nedir? Küresel olarak faizlerde nasıl bir gidişat bekliyorsunuz?

Afa Boran: Aslında FED faizlerinden ziyade Amerikan ekonomisinin gidişatını takip etmek gerekiyor. Çünkü doların değerini artıran ve diğer ülkeleri olumsuz etkileyen asıl faktör bu. Zaten faizleri fazla artıracaklarını da zannetmiyorum. Büyüme ve ekonominin sağlığı açısından baktığınızda, Amerika’nın durumu Avrupa, Japonya ve daha birçok ülkeye kıyasla çok iyi. Son aylarda herkes Yunanistan’ın durumunu tartışıyor, ancak Japonya’nın hem kamu borcu hem de bütçe açığı Yunanistan’dan bile fazla. Aralarındaki önemli fark, Japonya’nın kendi parasını basma yetkisine sahip olması ve borcun iç borç olması. Avrupa’da ise İtalya, Portekiz veya İrlanda’nın durumları aslında Yunanistan’dan çok farklı değil. Bunlara dayanarak, geleceğe dönük büyümenin düşük olacağını düşünüyorum. Avrupa ile olan ticari ve finansal bağımızdan dolayı, bunun bizim ekonomimize etkisi de olumsuz olacak.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekonomi böyle canlanır11 Temmuz 2015 15:45

    emekli maaşlarını artırırsın adam gibi ekonomide satışlar ve üretim artar piyasada para nakit dönmeye başlar.