Ana SayfaRöportajlarAfa Boran’dan ekonomiyi canlandıracak öneriler ---

Afa Boran’dan ekonomiyi canlandıracak öneriler

7 / 8
Afa Boran’dan ekonomiyi canlandıracak öneriler
09 Temmuz 2015 - 07:41 www.borsagundem.com

PEŞ PEŞE ÖDÜLLER ALMAK BİR TÜRK OLARAK GURUR VERİCİ

-Kaç yıldır Türkiye dışında çalışıyorsunuz? 7 kez Avrupa’da ‘Yılın Yatırım Uzmanı’, 4 kez de Körfez’de “Yılın Fon Yöneticisi’ seçildiniz, bu gurur verici başarınızın sırrı nedir? Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor musunuz?

Afa Boran: Londra’da Natwest Markets ve Credit Suisse’de toplam 10 yıl çalıştım; daha sonra 4 yıl Dubai kökenli Shuaa Capital’in Türkiye ofisini yönettim, yaklaşık son 6 yıldır da Doha’da görev yapıyorum. Şunu net olarak söyleyebilirim ki, işinizi benim kadar severek yapıyorsanız, o zaman doğal olarak rakiplerinizden daha fazla çalışıyorsunuz, zevk alarak ve yorulmadan. Kendimi hiç bitmeyecek bir “survivor” yarışmasında gibi hissediyorum.

Nispeten yeni olduğum Orta Doğu bölgesinde kısa süre içinde peş peşe ödüller almak öncelikle bir Türk olarak çok gurur verici. Son aldığım ödül 3 yıllık göreceli getirilere göre en iyi performans sağlayan fon ödülü idi; metodik yaklaşım ve detaylı analizle yatırım yapmanın uzun vadedeki kazancını ortaya koyduğu için aralarında en çok bu ödülü önemsiyorum. Herkes borsada alım satım yapabilir ve eğer şanslı ise bir süre kazançlı da olabilir. Ama arka arkaya yüksek kazanç sağlamak için şanstan çok daha fazlası gerekli. Türkiye’de yaşamayı her zaman tercih ederim; fakat işim para yönetmek olduğu için paraya yakın olmak daha avantajlı oluyor; Türkiye’deki fon yönetimi sektörü ise çok dar.

-İçinde bulunduğumuz 10’lu yılı değerlendirmek gerekirse, nasıl bir 5 yılı geride bıraktık, gelecek 5 yıl bize neler vadediyor?

Afa Boran: Özellikle 2008 krizinden sonra yavaşlayan, ama yine de büyüyen bir ekonomik trend söz konusu idi. Genelde bu yavaşlamanın hakim olacağı, fakat ayrışmaların da olacağı bir dönem bekliyorum. Verimlilik sağlayan şirketler diğerlerine fark atarak öne çıkacaklar. Global piyasalardaki örneklerde, Uber gibi tüketiciye tasarruf sağlayan şirketlerin birkaç yıl içinde neredeyse 100 milyar dolar değere ulaşabildiğini görüyoruz, çünkü yavaşlayan ekonomilerde bu tür çözümlere talep çok. Bunları sağlayan firmalar da doğal olarak değer kazanıyor ve kazanmaya devam edecek. Bu trendlere ayak uyduramayan şirket ve sektörler ise geride kalacak; hatta belki silinecek.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekonomi böyle canlanır11 Temmuz 2015 15:45

    emekli maaşlarını artırırsın adam gibi ekonomide satışlar ve üretim artar piyasada para nakit dönmeye başlar.