Foto GaleriEkonomiFırtınanın ortasında parlıyor! Güvenli liman 'altın'

Fırtınanın ortasında parlıyor! Güvenli liman 'altın'

6 / 9 Fırtınanın ortasında parlıyor! Güvenli liman 'altın'
02 Eylül 2019 - 13:40

Yuan’ın değer kaybetmesi Çinli alıcılar için dolar üzerinden fiyatlanan bakırı daha pahalı hale getiriyor ve talebin düşmesine neden oluyor. Kuşkusuz bakırın tarihi düşük seviyelere inmesinde en büyük müşterisi Çin ekonomisinde büyümenin yüzde 6 seviyesine inmesi etkili. Temmuz ayında Çin’in bakır alımları bir önceki aya göre yüzde 27.5 azalarak mart avından bu yana en düşük seviyesine indi.

Bakır birçok uzman tarafından küresel ekonominin gidişatı ve sağlığı konusunda gösterge olarak kabul ediliyor. “Dr. Bakır" adı da fiyatındaki gelişmelerin küresel ekonominin nabız atışları olarak bilinmesinden ileri geliyor. Artık özellikle Çin ekonomisinin barometresi haline gelen bakır, durgunluk beklentilerinin zirvede olduğu bir ekonomik iklimde çok parlak bir dönem geçirmeyecek.

Ancak işin bir de arz cephesi var. Capital Economics uzmanı Ross Strachan, bakır madeni üretiminde bu yıl düşüş beklenmesinden dolayı fiyatların düşmeye devam etmesinin zor olduğunu ve fiyatların bu seviyelerde destek bulabileceğini vurguluyor. Ancak Commerzbank uzmanı Daniel Briesemann ise zayıflayan Yuan’ın ve küresel ekonominin sağlığına ilişkin kaygıların bakır fiyatlarına arz açığından daha büyük etki yapacağını savunuyor.

Continuum Economics’in Asya ekonomisti Jefl Ng ise Ticaret Savaşı’nda Çin’in ABD’ye misillemeyle cevap vermesinin ve Yuan’ın zayıflamasının uzun vadede bakır talebini zayıflatacağını belirterek "Dünyanın iki büyük ekonomisinin Ticaret Savaşı’nın yeni rauntlarını açması endüstriyel metaller için daha az talep olacağı anlamına geliyor” diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)