Foto GaleriEkonomiFırtınanın ortasında parlıyor! Güvenli liman 'altın'

Fırtınanın ortasında parlıyor! Güvenli liman 'altın'

3 / 9 Fırtınanın ortasında parlıyor! Güvenli liman 'altın'
02 Eylül 2019 - 13:40

Diğer yandan altına dayalı döviz fonları da değer kazanıyor. Altın fonlarının en büyüklerinden SPDR Gold Shares geçen yıl ağustostan bu yana yüzde 30 değer kazandı. TD Securuties’in emtia stratejisti Daniel Ghali, ABD-Çin ticari ilişkilerinin kötüleşmeyi sürdürmesi, negatif tahvil getirilerinin yaygınlaşması halinde altında birkaç yıl sürecek boğa piyasasının yaşanacağını belirterek 2 bin dolar seviyesinin hayal olmadığını vurguluyor.

Bank of America Merrill Lynch’in metal stratejisti Michael Widmer de faiz indirimleri ve negatif getirilerin altının parlamasına neden olduğunu, para politikalarımla önümüzdeki aylarda gevşeme geldikçe sarı madenin de buna dinamik bir biçimde yukarı doğru cevabını vereceğini söylüyor. Vidmer ayrıca altın piyasasının gelişmiş ülkelerde büyümenin vites düşürmesine ve yüksek borç seviyelerine de odaklandığını vurguluyor. “Merkez bankaları ne kadar saldırgan bir şekilde faiz düşürürse altın da o kadar çekici bir yatırım haline gelecektir” diyor ve ekliyor: “Yılın ikinci çeyreği için ons basma bin 500 dolar tahmini yapmakta çekimserdik ancak mevcut senaryoda 2 bin dolara doğru gidebileceğini öngörebiliyoruz." Vidmer şu ilginç noktaya da dikkat çekiyor: Merkez bankaları faiz düşürerek altını yukarı çektikleri gibi aynı zamanda net altın alıcısı... Dünya Altın Konseyi de gelecek yıl merkez bankalarının altın rezervlerinin artmasını bekliyor.

Aslında Fed’in yaptığı 25 baz puanlık faiz indirimi altın piyasası tarafından pek beğenilmedi ve faiz indiriminin hemen ardından 1 Ağustos’ta altının onsu bin 401 dolara indi. Ancak parasal sıkılaştırma programının sona ermesi, Fed’in bilanço normalleştirme programını bitirmesi ve en önemlisi 10 yıldır ilk kez faiz indirimi yapması ve bunun süreceği beklentisi altına olan desteği güçlendiriyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) dünyada faiz oranlarının daha da düşeceğini, Euro Bölgesi’ndeki yavaşlayan ekonomik koşullar nedeniyle parasal genişlemenin dönüş yapacağını bildirdi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)