Foto GaleriEkonomiDüşen faizlerin etkilediği sektörler

Düşen faizlerin etkilediği sektörler

4 / 5 Düşen faizlerin etkilediği sektörler
04 Kasım 2019 - 11:09

BANKALARA NASIL YANSIR?

Bu noktada bankalara ayrı bir parantez açmak gerekiyor. A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Belgin Maviş, düşen faizlerin bankacılık sektörü açısından olumlu bir gelişme olarak algılanabileceğini söylüyor. Maviş, talebin ve bankaların kredi verme iştahının artabileceğini belirtiyor. Ancak Belgin Maviş, sadece faiz oranlarındaki gerilemenin sektör açısından etkisinin sınırlı kalabileceği uyarısında da bulunuyor.

Tera Yatırım'dan Enver Erkan da kredilerdeki risk profilinin devamına dikkat çekiyor. Erkan, sorunlu kredileri artıran unsurların karşılık giderlerini artırmasını ve kârlılığı baskılamasını bekliyor. Enver Erkan, enflasyon beklentilerindeki düşüşün TÜFEX getirilerini olumsuz etkileyeceğinin de altını çiziyor.

Olnvest Portföy Portföy Yöneticisi Buğra Bilgi, faiz indirimleriyle fonlama maliyetleri aşağı geldiği için net faiz geliri anlamında bankaların daha olumlu bir döneme gireceğini öngörüyor. Bu beklentinin kredi talebiyle doğrudan bağlantılı olduğunu da belirtiyor. Kredi miktarındaki artışın da büyümeyle doğrudan ilişkili olduğunu ifade ediyor. Buğra Bilgi, "Eğer kurda değer kaybı yaşanırsa ve kredi talebi istenildiği kadar toparlanmazsa TCMB'nin istediği büyüme katkısı elde edilemez. Hacim artmadığı için de bankalar bu indirimden istedikleri kadar faydalanamazlar" diye konuşuyor. Bilgi, büyüme toparlanırsa bankaların kredi faizini daha düşük tutacağını, indirimlerin mevduat ve kredi faizinde düşüşü beraberinde getireceğini sözlerine ekliyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)