Foto GaleriYaşam5 bin yıllık Kıbrıs'ta yaşanan tarihi olaylar

5 bin yıllık Kıbrıs'ta yaşanan tarihi olaylar

17 / 26 5 bin yıllık Kıbrıs'ta yaşanan tarihi olaylar
15 Kasım 2020 - 09:11

21 Temmuz 1974...

Türkiye, Kıbrıs'a giden Yunan donanmasının her gemisinin vurulacağını açıkladı.

23 Temmuz 1974...

Çıkarmanın üçüncü gününde Türk ordusunun Rumlar'a karşı üstün gelmesiyle birlikte Yunanistan'da da Kıbrıs'ta da yönetim değişti. Yunanistan'da iktidara Konstandinos Karamanlis, Kıbrıs'ta ise Glafkos Ioannu Klerides getirildi.

Nikos Sampson, askeri darbeyle devraldığı devlet başkanlığı görevini Temsilciler Meclisi Başkanı Glafkos Klerides'e bırakınca Türkiye ateşkes ilan etti. 

Ateşkesin ardından, çatışmaların tekrarını önlemek ve sorunları çözmek için ABD tarafından yoğun diplomatik girişimler başlatıldı. Cenevre'de İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'ın dışişleri bakanlarının katıldığı konferansta taraflar, işgal edilen Türk bölgelerinden Rum ve Yunan kuvvetlerinin çekilmesi konusunda anlaştı

30 Temmuz 1974... 

Taraflar, İsviçre'de 5 gün boyunca yaptıkları görüşmeleri tamamlayarak Cenevre Deklarasyonu'nu imzaladı.

14 Ağustos 1974... 

Cenevre'deki görüşmelerde varılan uzlaşıya rağmen Rum Milli Muhafız Ordusu işgal ettiği bölgelerden çekilmedi. Toplam nüfusları 248 kişi olan Muratağa Köyü, Sandallar Köyü ve Atlılar Köyü'ne düzenlenen saldırılarda aralarında 16 aylık bebeklerin, 95 yaşındaki dedelerin de olduğu 126 kişi öldürüldü. Türkiye, bunun üzerine II. Kıbrıs Barış Harekatı'nı başlattı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMİZ KARTALGÖZ15 Kasım 2020 16:40

    RTE ve BAHÇELİ iktidarda olmasa muhalefet bunları başara bilirmi idi sizlere sormaktayım.