Foto GaleriYaşam5 bin yıllık Kıbrıs'ta yaşanan tarihi olaylar

5 bin yıllık Kıbrıs'ta yaşanan tarihi olaylar

2 / 26 5 bin yıllık Kıbrıs'ta yaşanan tarihi olaylar
15 Kasım 2020 - 09:11

Kıbrıs... Sicilya ve Sardinya'dan sonra Akdeniz'in üçüncü büyük adası. 

Yapılan arkeolojik çalışmalardan elde edilen bulgulara göre ilk yerleşim, Cilalı Taş Devri'nde gerçekleşti. M.Ö. 7 bin yıllarında günümüzdeki Filistin, Lübnan, Suriye ve Anadolu üzerinden gelenler, kıyı bölgelerinde toplu yerleşim merkezleri kurdu.  Yerleşimciler, Tunç Çağı'nda ise dağların eteklerine ve ovalara da yerleşmeye başladı.

Kıbrıs, M.Ö. 3 binde bakır madeninin çıkarılıp işlenmesiyle birlikte cazibeli bir ticaret merkezine dönüştü. Bunun sonucunda daha çok göç alan Kıbrıs'ta yeni şehirler kurulmaya başlandı.

Kıbrıs, gerek ticari bir merkez olmasından, gerekse diğer ticaret merkezlerinin yolunun üzerinde olmasından dolayı M.Ö. 1500'den sonra dönemin büyük uygarlıklarının gözünü diktiği bir yer haline geldi.  M.Ö. 1500'lü yıllardan itibaren 1571'e kadar olan 3 bin yıllık süreçte dönem dönem Mısır İmparatorluğu, Hititliler, Fenikeliler, Asurlular, Persler, Yunanlılar, Roma İmparatorluğu, Emeviler, Bizans İmparatorluğu, Tapınak Şövalyeleri, Cenevizliler, Memlükler ve Venedikliler tarafından idare edildi. 

1571'de II. Selim döneminde Kıbrıs'ı ele geçiren Osmanlı İmparatorluğu, adada feodal sistemi kaldırıp millet sistemini uygulamaya başladı. 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMİZ KARTALGÖZ15 Kasım 2020 16:40

    RTE ve BAHÇELİ iktidarda olmasa muhalefet bunları başara bilirmi idi sizlere sormaktayım.