Foto GaleriYaşam5 bin yıllık Kıbrıs'ta yaşanan tarihi olaylar

5 bin yıllık Kıbrıs'ta yaşanan tarihi olaylar

16 / 26 5 bin yıllık Kıbrıs'ta yaşanan tarihi olaylar
15 Kasım 2020 - 09:11

15 Temmuz 1974...

Başpiskopos III. Makarios'un, Yunan askerlerinin komutasındaki Rum Milli Muhafız Ordusu tarafından düzenlenen darbeyle iktidardan indirilmesiyle yönetim Nikos Sampson'a geçti. Rum Milli Muhafız Güçleri, Ulusal Kurtuluş Hükümeti kurduklarını ve Kıbrıs'ta bir Yunan Cumhuriyeti ilan edildiğini açıkladı.

Başpiskopos III. Makarios'un bir İngiliz helikopteriyle İngilizler tarafından önce Malta Adası'na oradan da Londra'ya götürülmesiyle meydan iyiden iyiye darbeci Nikos Sampson'a kaldı.

Başpiskopos III. Makarios, darbeden birkaç gün sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Kıbrıs'taki darbeyi Yunan cuntasının yaptığını, garantör ülkeler olan Türkiye ve İngiltere'nin adaya müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Bülent Ecevit hükümeti, adadaki Türklerin hayatlarını garanti altına alma adına garantörlük yetkisini kullanarak Yunanistan ile savaşma pahasına Kıbrıs'a askeri harekat düzenlemekte kararlıydı. Askeri harekat için TBMM hükümete yetkiyi verdi.

NATO ise bütün bu olan bitenler karşısında sadece Yunanistan'daki darbecileri kınayan bir bildiri yayınlandı. Ülkelerin liderleriyse taraflara soğukkanlı olmaları yönünde salık vermekten başka bir girişimde bulunmadı.

NATO'nun ve ülkelerin liderlerinin Kıbrıs'taki darbeye yumuşak bir tavır göstermesiyle Türkiye'nin askeri harekat düzenleyemeyeceğine inanan Rumlar, radyolarında 'Bekledim de Gelmedin' şarkısını çalmaya başladı.

Adadaki Türk radyolarının cevabı ise 'Bir Gece Ansızın Gelebilirim' şarkısıyla oldu.

19 Temmuz 1974...

Mersin Limanı'ndaki askeri gemiler, Kıbrıs'a doğru denize açılırken Yunanistan sınırına askeri birlikler kaydırıldı.

Yunanistan'daki darbeci yönetim, Türkiye ile olası bir savaş için Trakya sınırındaki köyleri boşaltma kararı aldı ve Atina radyosunda "Bir günde Konstantinopolis'teyiz" mesajları yayınlanmaya başladı.

20 Temmuz 1974...

Son dakikaya kadar diplomatik girişimlerini sürdürmesine rağmen NATO'nun Yunanistan ve Kıbrıs'taki darbecilere karşı girişimde bulunmaması üzerine 'Ayşe Tatile Çıksın' parolasıyla Kıbrıs Barış Harekatı başlatıldı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMİZ KARTALGÖZ15 Kasım 2020 16:40

    RTE ve BAHÇELİ iktidarda olmasa muhalefet bunları başara bilirmi idi sizlere sormaktayım.