İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Emtia yıkılıyor hisseler hala büyüme hikayesinde

05 Mayıs 2017, 11:16 - -

Trump seçildikten sonra hisse senedi piyasalarında “büyüme” hikayesi üfürüldü ve bugünlere kadar geldik. Büyüme hisseler için sihirli kelime. Büyüme varsa ya da olacaksa hisse fiyatları da mutlaka yukarı gitmeli.

Büyümenin işaretleri ne olacak?

ABD faizleri yükselecek.

Enflasyon yükselecek.

Emtia grubu fiyatları yükselecek.

Büyüme gerçekleşince de örneğin SP500 endeksi 3000 olacak.

Gerçekleri inceleyelim.

Öncelikle sanayi büyümesinde anahtar öncü gösterge olan bakıra bakalım:

Bakır büyüme hikayesi başlamadan 3,75 civarında idi, büyüme başlayana kadar 1,95’e geriledi. Büyüme başladıktan sonar is 2,90’a kadar yükseldi. Son olarak grafikte potansiyel OBO formasyonu oluştu ve fiyatlar boyun çizgisine kadar geriledi. Burada nasıl hareket edeceği çok önemli.

Bakır fiyatlarının gelişimi büyüme hikayesinin pek tutmadığını gerçekçilikten uzak olduğunu gösteriyor.

Büyüme hikayesinin bir diğer göstergesi ABD 10 yıllık tahvil faizi:

Faiz artışı tantanalarına rağmen ABD 10 yıllık yükselmiyor, hala daha 2,35 civarında geziniyor.

Dünyanın en önemli emtiası petrol son 1-2 haftadır serbest düşüşte ve önemli desteğe geldi:

Altın ve gümüş lanetli gibiler ne zaman fiyat yükselmeye başlasa gizli bir el gelip yere yapıştırana kadar satış yapıyor:

SP500 endeksi ise 1 Mart tarihinde zirve görmüştü, nisan ayı içerisinde 70 puan geriledi ve şimdi tekrar zirvede:

Tüm büyüme hikayeleri raftan kalktı ama hisseler bu durumu göz ardı ediyor.

İleriye dönük iki olasılıktan bahsedebiliriz:

Emtia kompleksi düzeltmesini tamamlayana kadar hisseler gerilemez. Emtia taban bulur çok az yükselirse hisseler yeni zirvelere gider

Diğer olasılık ise hisse yatırımcıları da büyüme hikayesinin bittiği yolunda havlu atarlar ve Trump’ın seçildiği tarihteki değerlemelerine geri dönerler.

Normal olarak 2’nci senaryonun gerçekleşmesi gerekir ama piyasalar hiç belli olmuyor hiç kimsenin açıklayamayacağı şekilde bir gece ABD vadeli kontratları aniden yükselmeye başlıyor ve bakıyorsunuz yeni bir trend oluşmuş.

Bizim borsamız da tüm bunlardan bağımsız değil. Bizde istikrar var, iyi tedbirler alıyoruz vs. gibi söylemlerin pek bir anlamı yok. Diğer çoğu borsa gibi feyzimizi SP endeksinden alıyoruz, sadece beta değerimiz daha yüksek:

Büyüme (reflasyon) hikayesi bitti, normale dönmemiz gerekir.

Hafta sonu Fransa seçimleri ikinci turu var. Piyasalar “Macron” diyorlar. Macron gelince her şey harika olacak. Sürpriz olma ihtimali çok düşük ama imkansız değil. ABD seçim günü son saatlere kadar Trump seçilmesine bahis şirketleri 1:6 veriyorlardı. Marie Le Pen acayip bir sürpriz olur da seçilirse şenlik olur. Seçilmeme ihtimali zaten fiyatların içinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)