SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

SORU : Bimeks 12.03.2019 tarihi itibariyle kottan çıkarıldı ve benimde olmak üzere hissedarların elinde hisseler kaldı. Bu hisseler bize nasıl bir yükümlülük getirir? Gönderen : Savaş 18.03.2019, 21:58

Borsaya geldiği günden bu yana yatırımcısının yüzünü güldürmekten uzak kalan Bimeks’in işlem sırası 12 Mart 2019 günü kapatıldı. Borsa İstanbul Yönetimi, şirketin özsermayesinin negatif olması ve geçen uzun zaman diliminde durumunda herhangi bir değişiklik yaşanmamasını kottan çıkarma gerekçesi olarak saydı. Şirketin faaliyetlerini devam ettiremeyecek seviyede finansman sıkıntısına düşmüş olması Borsa Yönetimine zorunlu olarak bu kararı aldırdı. Hisse sentleriyle birlikte vadesi gelip de ödemesi yapılmayan özel tahvilleri de kottan çıkarıldı. Hisselerin kottan çıkarılması firmanın tüzel kişiliğinin ortadan kalktığı şeklinde yorumlanmamalı. Halihazırda tüzel kişiliği devam eden firmanın bu aşamadan sonra hissedarlarına bir katkısının olabileceğini düşünmek ise fazla iyimser bir yaklaşım olacaktır. Öte yandan kottan çıkarılması nedeniyle borsada alım yapan hissedarlara herhangi bir yükümlülüğün gelmesi söz konusu değil. Diğer taraftan özsermayesinin tespiti açısından rayiç değerlere göre hazırlanan raporda ödenmiş sermayesinin tükendiği ifade edilirken marka değerinin bilançoda sıfır olarak gösterildiği açıklandı. Faaliyet imkanı kalmayan ve marka değeri sıfırlanan firmaya ait hissenin borsadaki son işlem fiyatı ise 6 kuruştan gerçekleşmişti. Bu itibarla hissenin değeri işlem görürken zaten kağıt statüsüne düşmüştü. Neticede kottan çıkması nedeniyle Bimeks yatırımcısına ek bir külfet gelmeyecek olmakla birlikte hisseye yatırılan nakdin geri alınması söz konusu olamayacaktır.

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI