E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPPK toplantısında faiz indirimi kararı çıkar mı?---

PPK toplantısında faiz indirimi kararı çıkar mı?

PPK toplantısında faiz indirimi kararı çıkar mı?
15 Nisan 2014 - 14:31 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda Merkezi Yönetim Bütçesi analiz edilerek faiz indirim kararı değerlendirildi

Merkezi Yönetim Bütçesi ve 24 Nisan'da yapılacak PPK toplantısında olası faiz indirimini değerlendiren Şeker Yatırım raporunda şu detaylara yer verildi:

"Merkezi Yönetim Bütçesi martta 5,1 milyar TL açık verdi fakat maliye politikasındaki disiplinin korunduğunu göstermeyi sürdürdü, zira şubat itibarıyla 19 milyar TL olan on iki aylık bütçe açığı toplamı mart itibarıyla da 19 milyarda kaldı,  bu rakam Orta Vadeli Program'da (OVP) 33 milyar olan açık hedefi dahilinde bulunuyor. On iki aylık toplam olarak bakıldığında faiz harcamaları hariç bütçe dengesi (faiz dışı fazla) de 29 milyar TL'den 30 milyara yükseldi ve 19 milyarlık OVP hedefi dahilindeki seyri destekledi. Bu yıl bütçe dengesinin OVP hedefleri dahilinde kalması olasılığının sürdüğü belirtilebilir. Ayrıca, özel tüketim vergisi gelirinin ivme kaybı sürüyor  yılın ilk üç ayında %3 artış gerçekleşti ve geçen yılki %19'un altında kaldı.
   
Orta Vadeli Program dahilinde seyrettiği için, her ne kadar son Para Politikası Kurulu toplantısı özetinde buna yapılan atıf çıkarılmışsa da, para politikasının manevra alanını daraltmayan Bütçe verileri sonrasında, TCMB'nin bu ayki Para Politikası Kurulu toplantısından beklentimizi şöyle özetleyebiliriz: Öncelikle, küresel fon akımlarının sonucunda kurların desteğiyle, TCMB para politikasını gevşetme sürecinde bulunuyor. Kurların gerilemesiyle son haftalarda 1,5 puan kadar indirilerek %10,5 seviyesine çekilmiş olan gecelik borç verme faizi halihazırda kullanılan ilk araç durumunda (marjinal fonlama oranı %12,0). Bu, zorunlu karşılık indirimleriyle desteklenebilir.

Dolayısıyla, 24 Nisan'daki Para Politikası Kurulu toplantısında, %12,0 olan marjinal fonlama oranının ve TL zorunlu karşılıkların düşürülmesini mümkün görüyoruz.  %10,0 olan politika faizinin olası indirimi için birkaç ay daha bekleneceğini düşünüyoruz. Bu açıdan, 2012'nin üçüncü çeyreğinde bankalar arası gecelik faizin düşürülmesinin ardından, gelişmelerin izin vermesi sayesinde son çeyrekte faiz indirimlerinin yapıldığı hatırlanabilir.    

Ek olarak, alttaki tablolarda OVP parametreleri, grafiklerde de son yıllardaki kamu maliyesi performansı gözlenebilir. 
   
Verilere dönersek, 2014'ün ilk üç ayında Bütçe'nin ayrıntıları şöyle özetlenebilir: 
   
Bütçe dengesi 1,5 milyar TL açık verdi  2013'ün aynı aylarında 0,9 milyar TL açık vermişti. Geçen yılın tamamında 18 milyar açık verilmişti, bu yıl 33,3 milyar açık öngörülüyor  bu rakamların GSYH'ye oranı %1,2 ve %1,9. 
   
Faiz giderleri hariç bütçe dengesi (faiz dışı fazla) 12,5 milyar TL fazla verdi  2013'ün aynı aylarında 14,3 milyar fazla vermişti. Geçen yılın tamamında 31,5 milyar TL fazla verilmişti, bu yıl 18,7 milyar fazla öngörülüyor  bu rakamların GSYH'ye oranı %2,0 ve %1,1. 
   
Giderler %11 artarak 106 milyar TL oldu. Giderlerin bu yıl %7 artışla 436 milyar TL olması öngörülüyor. 
   
Faiz hariç giderler %15 artarak 92 milyar TL oldu. Faiz hariç giderlerin bu yıl %7 artışla 384 milyar TL olması öngörülüyor.
   
Gelirler %11 artarak 104 milyar TL oldu. Gelirlerin bu yıl %4 artışla 403 milyar TL olması öngörülüyor.    

Vergi gelirleri %10 artarak 85 milyar TL oldu. Vergi gelirlerinin bu yıl %7 artışla 348 milyar TL olması öngörülüyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)