E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD için durgunluk iddiası---

ABD için durgunluk iddiası

ABD için durgunluk iddiası
27 Kasım 2014 - 07:55 borsagundem.com

Euro Pacific Capital CEO'su Peter Schiff, ABD'nin daha fazla parasal genişleme ve pahalı petrol ile durgunluğa gireceğini belirtti

Euro Pacific Capital CEO'su Peter Schiff, Newsmax TV’ye yaptığı açıklamada ABD ekonomisinin son dönemdeki gücü ile petrol fiyatlarındaki zayıflığın yakında tersine döneceğini söyledi. 

ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 oranında büyüdü ve ABD petrol fiyatları NYMEX’de Salı günü varil başına 74,09 dolar fiyat ile son dört yılın en düşük seviyesini gördü.

Newsmax TV'deki Amerika’s Forum programına katılan Schiff; “ABD ekonomisi durgunluğa gidiyor bu da demektir ki faiz artışı değil daha çok parasal genişleme göreceğiz. Ayrıca dolar zayıflayacak ve petrol fiyatları yükselecek” dedi.

Zayıf dolar petrolün fiyatının artmasını sağlayacak çünkü emtia dolar ile fiyatlanıyor. Dolar bu ayın başlarında yen karşısında yedi yılın en yüksek seviyesine ulaşırken euro karşısında son iki yılın zirvesini gördü.

Schiff, FED’in para arzını artırmasının küresel ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olacağını ve dünya çapında petrol talebini artıracağını söyledi.

FED parasal genişleme programının üçüncü turunu bitirdi. Birçok ekonomist 2015 yılı ortalarında faiz oranlarının yükseltileceğini tahmin ediyor. Faiz oranları Aralık 2008 tarihinden itibaren yüzde sıfır ile 0,25 aralığında rekor düşük seviyede seyrediyor. 

Gerçekten olan şey küresel ekonomik yavaşlamanın, doların göreceli gücünün ve doların yükselmeye devam edeceğine olan inancın  petrol fiyatlarının düşmesine sebep olması” dedi.

Euro Bölgesi ekonomisi üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe göre sadece yüzde 0,2 büyüme artışı Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 1,6 küçüldü.

Schiff, petrol fiyatlarındaki gerilemenin benzin fiyatları aşağı çekerek Amerikalı tüketicilere yardımcı olacağını söyledi.

AAA’e göre ABD’de şu an 2,81 dolar olan ortalama benzin fiyatı geçtiğimiz ay 3,06 dolar iken bir yıl önce 3,28 dolardı.

Schiff; "Hükümet görmezden gelse de bu, her şeyin fiyatının arttığı günlerde tüketiciler için muhtemelen hoş bir rahatlama oldu” dedi. Tüketici fiyat endeksi Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 yükseldi. Schiff, söz konusu durumun yakında zamanda büyük bir patlama yaşayan ABD enerji sektörü üzerindeki etkisinin dezavantaj olduğunu belirtti. ABD petrol üretimi son zamanlarda şeyl devrimi ile birlikte son 31 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Şimdiye kadar kasvetli ekonomik manzaraların parlayan yıldızı olmuş petrolde fiyatların 60 dolar seviyelerine düşmesinin ABD'nin petrol endüstrisi için iyi haber olmayacağını kaydeden Peter Schiff; "Üretimde kesinti yapmanın yollarına bakılmalı ve aynı zamanda ekonomi üzerinde aşağı yönlü baskı sağlayacak olan sektörlerde işten çıkarmalar yapılmalı” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)