E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıZayıf dolar güçlü piyasa ilişkisi kırıldı---

Zayıf dolar güçlü piyasa ilişkisi kırıldı

Zayıf dolar güçlü piyasa ilişkisi kırıldı
04 Mayıs 2016 - 08:19 borsagundem.com

İş Yatırım, 'Aylık Raporu'nda piyasalardaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi

Dolardaki kan kaybı devam ediyor. Kasım ayında 100 seviyesini zorlayan DXY dolar endeksi Mayıs ayına 93 seviyesindeki desteğini kırarak başladı. Beklentilerden düşük gelen ilk çeyrek ABD büyümesi, zayıf hane halkı harcaması ve imalat sanayi ISM verileri faiz artış beklentisini aşağı çekerek dolardaki düşüşü destekledi.

Doların değer kaybetmesi genelde risk iştahını besleyen ve küresel sermayeyi riskli varlıklara yönelten bir gelişme. Zayıf dolardan faydalanan yatırım araçları arasında emtialar ve gelişmekte olan ülke varlıkları öne çıkıyor.

Emtialar son yıllardaki en parlak dönemini geçiriyor. Nisan ayında Brent petrol %22 değer kazanarak Ocak ayında gördüğü dip noktaya göre yükselişini %70’e taşıdı. Sene başından beri %20’ye yakın yükselen altın fiyatları 2015 Şubat ayından beri gördüğü en yüksek seviyelere ulaştı.

Küresel risk iştahına duyarlı gelişmekte olan ülke varlıkları zayıf dolardan en çok faydayı sağlayan yatırım araçları oldu. IIF tahminlerine göre gelişmekte olan ülke varlıklarına Mart ayında 37 milyar, Nisan ayında 25 milyar dolar para girişi gerçekleşti. Bu girişte aslan payını ekonomide sert iniş endişeleri azalan Çin ve yükselen emtia fiyatlarından yararlanan üretici ülkeler aldı.

Yüksek betalı Borsa İstanbul yılın ilk dört ayında %25’e yakın dolar bazında getiri ve 250 baz puana yakın faiz düşüşü ile küresel risk iştahındaki ilerlemeden en çok fayda sağlayan ilk üç piyasa arasında yer aldı.

Küresel piyasalar bahar havasından kışa döndü.

Ancak son dönemde “zayıf dolar güçlü piyasalar” eğilimi bozulmaya başladı. Japonya Merkez Bankasının ilave parasal genişlemeye gitmemesi sonrasında dolar endeksinde %5’e yakın gerileme olmasına rağmen dünya borsalarında satışlar başladı. Yenin dolara karşı güçlenmesini risk iştahında bozulmanın öncü işareti olarak gören yatırımcılar hisse senedi piyasalarında kar satışı yapıyor.

Yüksek betalı Borsa İstanbul gelişmekte olan ülkelerdeki satış dalgasına karşı uzun süre dayanamadı. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine rağmen Türk lirasının güçlenmesi bir süre borsayı destekledi.

Merkez Bankası’nın faiz indirimine ve döviz satış ihalesi açmamasına rağmen dolar Türk lirasına karşı değer kaybederek 2,80’deki psikolojik desteğini aşağı yönlü kırdı.
Ancak piyasalardaki iyimser hava uzun sürmedi. Ekonomiden gelen yavaşlama sinyalleri ve Ankara kulislerinde Başbakan Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yetki paylaşımına yönelik sorunlar yaşandığına dair spekülasyonlar bir süre sonra piyasalarda sert satışlara yol açtı.

Piyasalardaki düşüşler alış için fırsat mı, yoksa önümüzdeki dönemde gelecek daha büyük bir dalganın öncüsü mü? Bu ve benzeri soruları cevaplamak için elimizde kristal bir küre yok.

Ancak son günlerdeki düşüşlere rağmen piyasaların ABD veya Çin’den gelecek sert yavaşlama riski, Fed’in faiz artırımını öngörülenden daha hızlı yapması, Türkiye’yi başkanlık sürecine götürecek sürecin iyi yönetilememesi gibi potansiyel riskleri yeterince fiyatlamadığını söyleyebiliriz.

Piyasalarla ilgili görüşümüzde bir değişiklik yok. Hisse senedi, tahvil ve Türk lirasında yükselişi ABD dolarına geçmek için fırsat olarak görüyoruz.

İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)