E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların kafasını karıştıran sistem: Kolokasyon---

Yatırımcıların kafasını karıştıran sistem: Kolokasyon

Yatırımcıların kafasını karıştıran sistem: Kolokasyon
31 Mart 2016 - 11:57 borsagundem.com

Kolokasyon, yatırımcıları en hızlı ve en güvenli şekilde borsaya doğrudan eriştirebiliyor. Ancak bu sistemden tüm yatırımcılar faydalanabiliyor mu?

BORSAGUNDEM.COM/ARAŞTIRMA SERVİSİ

Co-Location (Türkçeleştirilmiş hali kolokasyon), algoritmik emirler, 1 milisaniye işlem hızı… Yatırımcı işte bu yeni terimlerin ne işe yaradığını çözmeye çalışıyor. Bazı aracı kurumlar da pazarlama stratejilerini bu terimler üzerine inşa ediyor. “Gel abi gel, en hızlı emir sistemi bizde… 1 milisaniyede borsadasınız… Hıza gel hıza…” şeklinde giderek artan pazarlama stratejileri yatırımcıların aklını çeliyor. Gerçekten benim emirlerim geç mi gidiyor? Daha hızlı olsam daha çok mu para kazanırım?
Öncelikli olarak bilinmesi gereken konu şu; aracı kurumun kolokasyon merkezinde olması tüm müşterilerin bu sistem üzerinden hızlı emir gönderdikleri anlamına gelmiyor. Eğer algoritmik alım satım sistemi kullanmıyorsanız ya da çok büyük hacimli işlem yapmıyorsanız kolokasyon sistemine ihtiyacınız yok. Zaten aracı kurum da bu sisteme sizi dahil etmiyor. Müşteri bu sisteme dahil olmak istese de yüksek bir ücret ödemek zorunda kalabilir.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sistemlerini Borsa İstanbul Birincil Veri Merkezi'ne taşıyan aracı kurumlar kolokasyon müşterilerini en hızlı ve en güvenli şekilde borsaya doğrudan eriştirebiliyor. Kolokasyon 1 milisaniyede işlem hızını sağlıyor ve hızlı emir iletim altyapısı gerektiren, yeni trend olan algoritmik emir için büyük avantaj yaratıyor.
Borsanın kolokasyon adıyla aracı kurumlara sağlamış olduğu ve yüksek frekanslı işlemler için dizayn edilmiş uygulamanın otomatik alım satım sistemleri (algoritmik emir) tarafından kullanıldığında avantajları mevcut.
Şöyle ki; herhangi bir hisse senedinin alış ve satış fiyatının milisaniyelerle ölçülecek hız ve öncelikle algılayan sistem olası bir kârâ yönelik işlem tercihinde bulunarak avantaj sağlayabiliyor.
Ancak bunu kullanan aracı kurumlar, normal işlem yapan yatırımcılara bunu bir avantaj gibi pazarlamaya ve satmaya çalışıyor.

YATIRIMCILARI YANILTIYORLAR

Aslında nerede olurlarsa olsun ekran karsısında işlem yapan ve tercihlerini piyasa gelişmelerine göre yapıp emirlerini herhangi bir aracı kurum ile borsaya ileten yatırımcılar arasında kolokasyonun hiçbir artısı ve önceliği yok.
Kolokasyon emir önceliği ve fiyatı önce görme ya da tespit etme gibi bir avantajı aracı kurum müşterilerine sağlayamamasına rağmen, borsadan bu hizmeti alıp kullanan bazı aracı kurumlar, piyasadaki yatırımcılara bunun avantaj sağladığını anlatarak yanıltıyorlar.
Kolokasyon demek, emirlerin aracı kurum havuzuna dahil olmadan, borsa içerisinde sisteme gönderilmesi ve gerekli risk sorgularının o lokasyon içerisinde gerçekleşmesi demek.

EMİR İLETİM SÜRELERİ GENELLİKLE EŞİT

Bunun sözde sağladığı avantajı kolokasyon kullanan ve kullanmayan aracı kurumlar arasında emir göndererek ölçmeye çalıştığımızda ise 1-2 milisaniyelerden öteye geçmediği görünüyor.
Hatta, emir iletim süreleri genellikle eşit. Borsada aktif ve sık işlem yapanların ise kafası karışık, acaba çalıştıkları aracı kurumun kolokasyonu olmalı mı, yoksa buna gerek yok mu?
Bizim tespitimiz bunun son derece gereksiz bir pazarlama taktiğinden öte olmadığı yönünde. Kolokasyon özel müşterilere, algoritmik sistem kullananlar için sunulan bir hizmet. Bir aracı kurumun kolokasyon merkezinde olması tüm müşterilerine aynı hızda emir iletme imkanı sunmuyor. Aslında kolokasyon aynı kurumda işlem yapan yatırımcılar arasında bile fırsat eşitliğini ortadan kaldırıyor.

OLDUKÇA MALİYETLİ BİR İŞ

Kolokasyon maliyetleri ise oldukça yüksek. Aylık 5 bin dolar artı 16 bin 500 lira ve buna ilave olarak 5 bin lira ekleniyor. Bu rakamlar KDV hariç. Bitmedi, 4 bin dolar artı KDV de kabin ücreti. Bin Dolar artı KDV de internet hattı için ilk etapta kolokasyon adına ödeniyor. Bunlara ek olarak da +100 emir zorunluluğu mevcut. Server ve yazılım için ilk etapta 45-50 bin dolar civarında maliyet getiriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cvbn21 Eylül 2022 09:26

    bu yeni halka açılan şirketlerde tavana kitlenen tahtalarda ilk alıcılar kolokasyon emirlerle ilk sıraya giriyor kimse masal anlatmasın, avantajlı tabiki ilk tavandan mal alan aracı kurum 8-10 tavan gören hisse senedinde cidi anlamda para kazanıyor kim demiş kolokasyon emirler cidiye alınacak en hızlı alım ve satım emirleridi ve ilk sıraya yerleşir

  • Erhannnn10 Aralık 2016 21:00

    Bunu yapan küm gedik PaZarlayan kim gedik Her türlü dolap nerden cıkar gedikten yorum yok

  • flamenco7201 Nisan 2016 11:00

    Sahibi olduğum hisse senetleri forumlarında yatırımcı forumdaş dostlar, hissedeki pozisyonumu, hangi yıldan beri taşıdığımı, ve dolayısı ile nasıl bir karın üzerinde oturduğumu bilirler..Bunu neden yazdım..Çünki bırakınız kolokasyon, milisaniye işlem falan...ücretli olduktan sonra 1. seviye veri ekranı bile almıyorum...Bütün bunlar, aracıların biz yatırımcıların cepleri sokmaya çalıştıkları elden başka birşey değil:):)

  • Kolokasyon31 Mart 2016 22:54

    Ohhhhhhhhh Koy gitsinnnnnnnnnnnn

  • Spk uyuma 31 Mart 2016 21:22

    Ltfn uyar bu kurumlari..........

  • Yatırımcı31 Mart 2016 20:52

    Bizim suçumuz ne......................

  • Yalannnnnn a 31 Mart 2016 17:51

    Böyle pazarlama yapana spk kessin cezayı

  • Yalannnnnnnn31 Mart 2016 15:24

    Spk böyle pazarlama yapan yatırımcıyı kandıranlara ne yapıyor.

  • mağdur31 Mart 2016 15:16

    herşey büyük yatırımcıya zaten

  • küçük herif31 Mart 2016 15:14

    ya bir işe yaramayan, kandırmaca, sanırsın kolokasyonlu kurum cebine para koyuyor

  • Privatecılar31 Mart 2016 13:58

    Kandırın küçük yatırımcıları Özel yatırım özel yalanlar

  • Teşekkürler borsagündem31 Mart 2016 13:53

    Kandırın küçük yatırımcıyı ............

  • Kurumlar kandırıyor31 Mart 2016 13:24

    kolokasyon var gel hızlı emir diye pazarlama yap kandır müşterileri

  • Mithat31 Mart 2016 12:31

    Galiba bu sistem sadec Piramit Menkul Gedik menkul ve Tacirler Menkul de var. Bankalar bu işe neden girmiyorlar anlamadım..