E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar borsalardan kaçıyor---

Yatırımcılar borsalardan kaçıyor

Yatırımcılar borsalardan kaçıyor
11 Ağustos 2017 - 08:47 borsagundem.com

ABD-Kuzey Kore gerilimi yatırımcıları güvenli limanlara itmeye başladı

Asya borsaları, ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilimin artmasıyla küresel olarak kayıplarını artırırken yatırımcılar yen, İsviçre frankı, ABD hazine tahvilleri gibi daha az riskli varlıklara yöneliyorlar. Pyongyang'ın Japonya üzerinden füze fırlatma planlarını açıklamasının ardından ABD Başkanı Donald Trump Kuzey Kore'yi Guam'a ya da ABD müttefiklerine saldırmaya karşı yeniden sert bir şekilde uyardı. Bu uyarıların ardından Wall Street borsaları sert düşüşle kapandı. Japonya dışındaki Asya- Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi kayıplarının üçüncü gününde yüzde 1.4 düşüşle bir ayın en düşük seviyesine geriledi ve haftayı yüzde 2.1 düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Avustralya borsaları  yüzde 1.3 düşerek haftayı yüzde 0.5 kayıpla bitirmek üzere. Japon piyasaları ise tatil nedeniyle kapalı. Güney Kore KOSPI endeksi yüzde 1.8 düşüşle dokuz buçuk haftanın en düşük seviyesine geriledi ve haftalık kayıpları yaklaşık yüzde 2.7'ye ulaştı

DÖVİZ

Dolar, ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilimin tırmanmasının daha çok yatırımcının güvenli varlıklara yöneltmesiyle yen karşısında sekiz haftanın en düşük seviyesinde bulunuyor. Doların başlıca altı temel para biriminde oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks hayal kırıklığı yaratan enflasyon ve istihdam verisi ardından yüzde 0.2 düştükten sonra bugün 93.385 seviyesinde bulunuyor. Dolar yen karşısında bugün 109.11'e gerileyerek 14 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesinde bulunuyor. Dolar dün yen karşısında yüzde 0.8 gerilerken, yen birçok para birimi karşısında yükselmişti. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore'ye, ABD'ye yönelik herhangi bir tehdidin "ateş ve öfke" ile karşılanacağını açıklaması ardından İsviçre frankı ve yen bu hafta dolar karşısında değer kazandı. Yatırımcılar Fed'in para politikası görünümü ve kısa vadede dolardaki hareketlerle ilgili ipuçları için günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD TÜFE verisini inceleyecekler. ABD'deki düşük enflasyon Fed'in bu yıl faizleri tekrar artırma ihtimaliyle ilgili endişeleri artırırken, doları baskı altında bıraktı. Euro geçen hafta gördüğü iki buçuk yılın en yüksek seviyesi olan 1.1910 doların altında kalarak yüzde 0.1 düşüşle 1.1766 dolara geriledi.

PETROL

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarının beklentilerden daha fazla düşmesine rağmen arz fazlası endişeleriyle geriledi. Brent ham petrolü yüzde 0.58 düşüşle varil başına 51.60 dolarda bulunuyor. ABD hafif ham petrolü yüzde 0.64 düşüşle varil başına 48.28 dolarda bulunuyor. Petrol fiyatları dün iki buçuk ayın zirvesine ulaştı ancak ABD petrol fiyatlarının arz fazlası endişeleriyle 50 doların altına düşmesinin etkisiyle yaklaşık yüzde 1.5 düşüşle kapandı.

ALTIN

Altın fiyatları, ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilimin güven liman varlıkları alımlarını artırmasıyla iki aydan fazla sürenin zirvesini gördükten sonra yatay seyrediyor ve haftayı kazanımla bitirmeye hazırlanıyor. Spot altının ons fiyatı seansın ilk işlemlerinde 1,288.92 dolar ile 8 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra 1,285.76 dolarda yatay seyrediyor ve haftalık kazanımını yüzde 2'nin üzerine çıkarmaya hazırlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)