Ana SayfaPiyasaÜç kritere göre öne çıkan bilançolar---

Üç kritere göre öne çıkan bilançolar

1 / 9
Üç kritere göre öne çıkan bilançolar
19 Kasım 2014 - 11:37 www.borsagundem.com

80.000 ÜZERİNDE TUTUNUR MU?

Petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel büyümeyi artıracağı beklentisi, dünya borsalarındaki yükselişi destekliyor. Türkiye piyasaları da petrol fiyatlarındaki düşüşten en olumlu etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Geçen hafta piyasalarda süren olumlu havanın ardından endeks 80.000 üzerinde tutundu.

Borsa İstanbul (BIST 100) endeksi 31 Temmuz 2014 tarihinde gördüğü 84.356 puan seviyesiyle, şu ana kadarki 2014 yılının zirvesini test etti. Bu noktadan sonra dalgalı bir seyre giren borsa endeksinde artık 2014 yılının nasıl tamamlanacağı merak ediliyor. Piyasalarda geçtiğimiz dönemde özellikle jeopolitik gelişmelerin çok uzun bir süre sonra ilk defa bu denli ekonomik gelişmelerin önüne geçmesi etkili oldu. Bunun yanı sıra yurtdışı ve yurtiçinde açıklanan ekonomik veriler özellikle Euro Bölgesi'nden gelen açıklamalar Türkiye piyasaları tarafından da hassasiyetle karşılanıyor. O yüzden uzun süredir piyasalar dalgalı bir seyir izlemeyi sürdürüyor. Endeks bu dönemde 73.000 - 80.000 bandında hareketini sürdürüyor. Mevcut koşullar borsanın çok daha yukarılara gitmesi için gerekli hikayenin olmadığını gösteriyor. Jeopolitik ve ekonomik gelişmelerde önemli değişimler olmadığı sürece bu bantta seyrinin sürdürmesi bekleniyor. Ancak olumlu hava sürerse geçen haftaki 80.000 üzerinde tutunma çabası sürebilir.

Gözde Yeniova’nın Ekonomist Dergisi’ndeki haberine göre piyasalar üzerinde etkili olan iç faktörlerden biri de açıklanan şirket bilançoları oluyor. Geçen hafta itibariyle dokuz aylık bilançolar tamamlandı. Üçüncü çeyrek sonuçları sanayi şirketlerinin dokuz aylık net kâr büyümesini özellikle geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha düşük kur farkı ve finansal giderlerin desteği ile yıllık bazda yüzde 29'a taşırken aynı dönemde kümülatif FVAÖK ise neredeyse yatay kaldı. Yıllık bazda bakıldığında bankaların kârlılığında yaşanan daralma ise yılın ilk altı ayındaki yüzde 16 seviyesinden, dokuz aylık dönemde yüzde 6'ya geriledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)