E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTEFAS 9 Ocak'ta başlıyor---

TEFAS 9 Ocak'ta başlıyor

TEFAS 9 Ocak'ta başlıyor
20 Eylül 2014 - 14:30 borsagundem.com

SPK Başkanı Ertaş "TEFAS, bazı yatırımcı kuruluşlarımızın teknik altyapılarını tamamlayamamaları nedeniyle 9 Ocak'ta uygulamaya geçilecek"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nun (TEFAS) bazı yatırımcı kuruluşların teknik altyapılarını tamamlayamamaları nedeniyle 9 Ocak'ta uygulamaya geçeceğini belirterek, "Bu, artık son tarihtir. Bundan sonra erteleme olmayacak. 9 Ocak'ta yetişenler bu sisteme dahil olacak, yetişemeyenler için tasfiye sürecini başlatacağız" dedi.
 
Ertaş, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğince (TSPB) Sapanca'daki bir otelde düzenlenen arama konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10 yılda ekonomide büyük hamle gerçekleştirdiğini ancak aynı gelişmeyi sermaye piyasalarında göremediklerini söyledi.
 
Sermaye piyasalarının bir zincirin halkası gibi olduğuna işaret eden Ertaş, "Borsası, takası, aracı kurumu, yatırımcılarından hemen hemen toplumun tüm kesimlerini içine alan bir paydaşlar silsilesi. Burada herhangi birimizin yapacağı hata, tüm sistemin performansını doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte hepimizin kalitesini daha yukarı çıkarma ihtiyacıyla karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.
 
Ertaş, sektörün geçmişte sıkıntılı dönemler yaşadığını, o nedenle güven eksikliği problemi yaşadıklarını vurgulayarak, aynı hataların bir daha yaşanmaması için burada istişarede bulunacaklarını kaydetti.
 
Kamuda iletişim problemi yaşadıklarına işaret eden Ertaş, eğitici, yön gösterici programların sayısının daha fazla artırılması gerektiğini, finansal okur-yazarlık seferberliğini bu konuda bir hamle olarak değerlendirdiklerini belirtti.
 
"Vergi rejimine ihtiyacımız var"
 
Ertaş, Türkiye'nin 2023 hedefiyle yola çıktığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu konuda bizi dünya vitrinine çıkaracak, rekabet avantajı sağlayacak, yenilikleri teşvik edici, farklılıkları ortaya koyan, tasarrufları özendiren, yatırımların vadesini orta ve uzun vadeye taşıyan vergi rejimine ihtiyacımız var. Yıllardır bu konuyu tartışıyoruz ama artık tartışmanın ötesinde bu konuyu gündemimizden çıkarmamız gerekiyor. Biliyorsunuz bu konu, İstanbul Finans Merkezi Projesi arasında eylem planlarından bir tanesi kapsamlı bir vergi rejimi. Bunu, bu dönemde yapabilirsek hedeflerimize çok daha kısa sürede ulaşacağımıza inanıyoruz."
 
Türkiye'deki kurumsal yatırımcıları bugüne kadar ihmal ettiklerine dikkati çeken Ertaş, bu yatırımcıların milli gelire oranının yurt dışında yüzde 60, 70'ler seviyesindeyken Türkiye'nin hala yüzde 10'ların gerisinde olduğunu vurguladı.
 
Ertaş, bireysel emeklilik sistemini hayata geçirdiklerini, 20 ayda 1,8 milyon kişinin sisteme katıldığını ifade ederek, "Demek ki iyi şekilde sistemleri dizayn edebilirsek Türk halkı olumlu tepki vermeye hazır. Yeterli mi? Yetmez" dedi.
 
Türkiye'de işsizlik fonu olduğunu, rakamların 70-80 milyar liraya geldiğini, hala sermaye piyasalarına yatırım konusunda kısıtlamalar olduğuna dikkati çeken Ertaş, şunları kaydetti:
 
"Biz kamuoyu olarak önce kendimiz sermaye piyasalarına güvenmemiz, sermaye piyasasına yatırımların önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Ondan sonra da vatandaşa 'Küresel sermaye, gel Türkiye'ye yatırım yap' diyebilmemiz lazım. Yeter mi? Yetmez. Geçen yıl önemli düzenlemeler yaptık. Varlık yönetim şirketleri gibi, gayrimenkul fonları gibi, bunların da hayata geçirilmesi, piyasadan gelen her ihtiyaca cevap verecek kurumları hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu görev, bu salondaki insanlara düşüyor."
 
TEFAS
 
Türkiye'de bireysel yatırımcıların bu işin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Ertaş, "piyasanın çileği" olarak da değerlendirilebileceğini dile getirdi.
 
Ertaş, finansal okur-yazarlık seviyesi düşük bireysel yatırımcı tabanlı sermaye piyasalarını bugünkünden daha ileri noktaya taşımanın kolay olmadığını ifade ederek, bir taraftan kurumsal yatırımcıların desteklenmesi, bir taraftan da bireysel yatırımcıların yatırım kalitesini artıracak finansal okur-yazarlık konusunda çok şey yapılması gerektiğini kaydetti.
 
"Bunun bir adımı, TEFAS" diyen Ertaş, "Bu ayın sonunda uygulamaya alacağımızı kamuoyuna açıklamıştık ancak bazı yatırımcı kuruluşlarımızın teknik altyapılarını tamamlayamamaları nedeniyle 9 Ocak'ta uygulamaya geçilecek. Bu, artık son tarihtir. Bundan sonra erteleme olmayacak. 9 Ocak'ta yetişenler bu sisteme dahil olacak, yetişemeyenler için tasfiye sürecini başlatacağız" şeklinde konuştu.
(AA)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • asat21 Eylül 2014 11:07

    Spk buaskani , bist baskanu, hukkumet , patiron , dortlusu borsayiiii bilinclip olarak bitirdiler, sermaye piyasasini ozellikle bitirmeak icin gelmislr

  • TITAN saadet zinciri21 Eylül 2014 11:06

    Gibi bir sey bekleniyor,biz icerdekiler battik bizlere deniyorki yeni musteri getirin boylece onlarin sermayesinden size belki sadaka veririz bu sebepten ey parasi olan vatandaslar aman ha bu tuzaga dusmeyin..

  • cingoz21 Eylül 2014 04:33

    yabancı yatırıımcı fonlarının %90ını tahvılde tutuyor. gerı kalanı da BIST30 sırketlerınde. pıyasanın gerısı bırbırını kazıklamak ıcın kurulmus saadet zıncırı

  • emekci21 Eylül 2014 04:30

    ben de BESe uye oldum. son 10 ayda yatırdıgım paraya 1 Allahın kurusu kar yazılnadı hepsi yonetım ucretı olarak bankaya kaldı. devletın verdıgı subvansıyon olmasa bugun cıkarım. net

  • Broker21 Eylül 2014 01:27

    Kurumsal Yatırımcı=Yabancı

  • yatırımcı21 Eylül 2014 00:56

    yaktınız milleti spk yok abc uygulamasıydı yok halka arz seferberliğiydi yok bi gecede gözaltına almalar.geç sonuçlandırılan başvurular.sayelerinde borsa yükselsede para kaybediyoruz hep...

  • Hıdır21 Eylül 2014 00:13

    Yatırımcı sayısı ve kalitesini arttırmak için önce spk nin kalitesini arttırmak lazım bence.

  • ksan20 Eylül 2014 21:19

    Hükümet eliyle batırılmakta olan Bank Asya hakkında ne düşünüyor Başkan acaba?

  • kaan20 Eylül 2014 21:15

    Sayın SPK Başkanı, Tcell bile o kadar karlı olduğu halde yatırımcısını perişan etti. Aklı olan borsaya gitmesin derim.

  • BİST ve SPK20 Eylül 2014 20:56

    elele . istifayı düşünürmüsünüz ..

  • HİKAYE20 Eylül 2014 20:16

    AĞZINLA KUŞ TUTSAN KİMSEYİ KANDIRAMAZSIN...AYRICA BES SİSTEMİ FON YÖNETİM ÜCRETLERİ İLE BANKALARA EK GELİR SAĞLAMAK İÇİN YARATILDI

  • borsa out,bono in20 Eylül 2014 19:42

    yeni dönemde borsada bir lot bile hisse bırakmadım,borsayı da 6-7 ay içinde 48.000 de bekliyorum.

  • Istifa20 Eylül 2014 19:34

    Hic durmayin tefas mefas hikaye , yatirimci perisan , daha ne bekliyorsunuz,kumestekiler can cekisiyor yeni hastalara mi ihtiyac var .

  • esemci20 Eylül 2014 18:59

    her bir yenilik başka bir soygun demek...esemspor 4000 den 40 kuruşa düşmüs kimsede ses yok...

  • mağdur.20 Eylül 2014 18:33

    4.5 yıldır gözaltı pazarındayım ve satmadım yıllık ücret hariç her gün vergi kesiliyor bir türlü anlayamadım, borsa ky yeri değil zenginin yeri...

  • snn,, ertas20 Eylül 2014 17:44

    Siz once borsa kodundan ayrilma sarti olarak ortalama degil, gercek degerinin tespitinin yabanci bir tarafsiz bir kurulus tarafndan yapilmasi sarti ile ,, tespitten sonra da zaman sarti getirilmeli, 3aydan fazla olmamali cikma koddan.

  • Ece20 Eylül 2014 16:45

    Spk nın yatırımcı sayısını artırmak için ve kaliteyi yükseltmek için şirketlerinde hazır nakitlerinin belli bir kısmıyla borsada işlem yapabilmesini sağlamaktır.bunun içinde bireysel yatırımcıya uyguladığı vergı muafıyetını şirketlerede uygulaması gerekmektedir