E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem Piyasalar için gerilim dolu bir hafta---

Piyasalar için gerilim dolu bir hafta

 Piyasalar için gerilim dolu bir hafta
22 Eylül 2016 - 08:37 borsagundem.com

Akşam gazetesi ekonomi yazarı Deniz Gökçe, BOJ ve FED kararlarının ardından piyasadaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi.

Dün önce Japon Merkez Bankası 'BoJ', sonra da ABD Merkez Bankası 'FED' para ve faiz politikalarını açıkladılar. Bugün de de politika açıklaması yapmak sırası Türkiye Merkez Bankası'nda. Dış âleme bakılırsa ABD konusunda tahmin yapmak daha kolay. Ama Japonya’da neler olduğunu ve olacağını izlemek ve geleceği tahmin etmek oldukça zor.

Bence ABD, aralık ayından önce faiz artırımı pek yapmayacak gibi duruyor. Hem Japonya hem de Türkiye ise, ABD’nin kararını görmeden çok dramatik adımlar atamazlar diye düşünenler de çoklukta.

Ama Japonya’nın durumu oldukça yüksek dozda belirsizlik içeriyor. Japonya negatif faizlere dayandıkça, yatırımcılar, örneğin uzun vadeli yatırımcı sigorta şirketleri, fonlarını daha yüksek ve pozitif faizli yerlere taşıdılar. J.Hughes’a göre, kabaca 200 milyar dolarlık borç alındı ve de Japonya dışına pozitif faize taşındı. Bu da ülke dışında faizlerin daha yatay getiri eğrileri gerçekleştirmeleriyle sonuçlanmakta.

Medyada yapılan analizlerde, Japonya ya negatif faize devam ve bono ve hisse senedi satın alma yaklaşımına devam edecek ya da bankalara negatif faizle kredi verip, bankaların da başkalarına kredi verme yaklaşımına girmelerini sağlamaya çalışacak deniyor. Neler olacağını göreceğiz.

ABD konusunda ise Financial Times bir anket yaptırmış ve konuşulan 46 iktisatçıdan sadece 6 tanesi bu hafta bir kilit kısa vadeli faiz artışı görülebileceği kanısında imiş.

Diğer taraftan da FED’in hareketsiz kalması halinde daha önceleri Hazine Bakanlığı yapmış Larry Summers’ın 'secular stagnation' adlı durgunluk tezine gelindiği endişesine sahip olanlar da var. FED’in hareketsiz durması da kendi başına bir risk unsurudur denmekte.

Fakat FED Guvernörü Bayan Lael BRainard’ın komite toplantıya girmeden evvel yaptığı konuşmadaki faizi artırarak piyasayı sıkmak, pasif durmaktan daha tehlikelidir sözü gerilimi biraz azalttı ve faiz artışı olasılığını da düşüren bir faktör oldu.

Deniz Gökçe / Akşam

Avrupa borsalarının yükselişle açılması bekleniyor

 

Fed piyasaları yine verilere havale etmiş oldu

 

Piyasalar "merkez bankaları" kararlarını fiyatlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)