E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde OPEC heyecanı---

Petrolde OPEC heyecanı

Petrolde OPEC heyecanı
22 Mayıs 2017 - 11:05 borsagundem.com

Perşembe günü Viyana'da yapılacak olan OPEC Zirvesi'nde kesinti anlaşmasının uzatılması beklentisiyle petrol fiyatlarındaki hareketlilik sürüyor

Bu Perşembe günü Viyana’da OPEC Zirvesi var ve üretim kesintisi anlaşmasının uzatılmasına neredeyse artık kesin gözüyle bakılıyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanı el-Falih dün bir konferansta yaptığı konuşmada anlaşmanın 2018 Mart ayına kadar uzatılabileceğini ve anlaşmaya bazı yeni üreticilerin de katılabileceğini açıkladı.

Petrol bu açıklamayla haftaya yaklaşık $0.50 yukarıda başladı ve ham petrol açılış sonrası da yukarıları zorlayarak bir ay sonra ilk kez $51.00 üzerini gördü. Anlaşmanın dokuz ay daha uzatılması kuşkusuz petrol için pozitif ve anlaşmaya yeni ülkelerin dahil olması daha da pozitif.

Fakat petrol fiyatlarında ne kadarlık bir kalıcı yükseliş sağlayabileceği hala şüpheli. Yükselen fiyatlar maliyeti çıkaramadığı için üretimi durduran ABD kaya gazı üreticilerinin tekrar iş başı yapmasına neden oluyor ve bu da anlaşma ile sağlanan üretim kesintisinden belki de daha fazla arzın piyasa dönmesine neden oluyor. En son cuma günü Baker Hughes tarafından açıklanan rakamlara göre aktif sondaj kuyusu sayısı 712’den 720’ye tırmandı.

Teknik olarak $52.00 ve $53.70 bölgesi en yakın direnç seviyeleri. Tabi daha yukarıda $55.00 – $54.50 bölgesi çok daha güçlü bir direnç ve üretim kesintisinin uzatılmasıyla yakalanan pozitif rüzgar petrolü bu dirence kadar çıkarabilir. $55.00 üzerine kalıcı olarak çıkarabilir mi, işte orası büyük bir soru işareti.

Aşağıda ise $50.50 – $50.00 bölgesi artık destek olarak çalışacak. Kırılması durumunda $48.70 ve $47.20 seviyeleri takip edilmeli. Eğer olur da üretim kesintisi anlaşması bir pürüz nedeniyle uzatılmazsa ilk aşamada bu destek seviyelerine doğru sonra da $45.00’lara kadar bir geri çekilmeye tanıklık edebiliriz.

Asya borsalarında haftanın ilk gününde genel olarak pozitif bir görüntü var. Japonya Nikkei %0.42, Avustralya ASX %0.76, Güney Kore KOSPI %0.68, Hong Kong HSI %0.73, Hindistan SENSEX ise %0.27 artıda. Diğer yandan Çin Şangay endeksinde %0.50 kayıp var.

ForexKoçu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)