E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol yükselişini sürdürdü---

Petrol yükselişini sürdürdü

Petrol yükselişini sürdürdü
12 Aralık 2018 - 09:40 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD'de stokların düşebileceği beklentisi ve ticaret geriliminin azalması ile yükselişini sürdürdü

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verisinin ham petrol stoklarında beklenenden daha fazla düşüş işaret etmesi ve dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret geriliminin azalması ile birlikte yükselişini sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.3 yükseldikten sonra yüzde 1.4 kadar daha değer kazandı. ABD'de özel sektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstüitüsü'nin (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 10 milyon varilden fazla düştü. Çarşamba günü açıklanacak resmi petrol stok verisinin ise, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, daha düşük bir gerileme göstermesi bekleniyor. Öte yandan, aralarında petrolün de bulunduğu risk varlıkları, Çin'in ABD'den otomobil ithalatına uyguladığı tarifeyi düşürmesinin ardından ticaret geriliminin azalacağı umudu ile yükseldi.

Ham petrol fiyatları, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların arz darlığı yaratacağı endişelerinin, daha sonra bazı ülkelere İran'dan petrol ithalatı için istisna tanınmasının ardından yerini arz bolluğu endişelerine bırakması ile birlikte, Ekim ayında gördüğü dört yılın zirvesinden düşerek ayı piyasasına girdi. ABD rekor seviyede petrol üretirken, ABD-Çin ticaret savaşı talebin azalacağı endişelerini güçlendiriyor. Öte yandan, Rusya üretim kısıntısını nasıl gerçekleştireceğine ilişkin bazı detaylar verdi ve bu durum OPEC + koalisyonunun üretim kısıntısı anlaşmasına yönelik belirsizliklerin azalmasına neden oldu.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ilerleme sağlandığına ilişkin işaretlerle birlikte genel bir risk alma modu var ve bu durum petrol piyasasına da yansıyor," dedi ve "Belirsizliklerden dolayı günlük fiyat hareketleri devam edecek, ancak ABD'de API verisi, rafineri faaliyetlerindeki değişikliğin bir göstergesi olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 70 sent yükselerek varil başına 52.35 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:47'de 52.25 dolara geldi. Fiyatlar Salı günü, önceki seansta yüzde 3.1 düştükten sonra 65 sent yükselerek 51.65 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 2 altındaydı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 63 sent yükselerek varil başına 60.83 dolara çıktı. Kontrat Salı günü yüzde 0.4 yükselerek 60.20 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 8.41 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)