E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda sert satışlar devam ediyor---

Küresel piyasalarda sert satışlar devam ediyor

Küresel piyasalarda sert satışlar devam ediyor
21 Kasım 2018 - 08:32 borsagundem.com

ABD borsalarındaki satışların etkisi tüm global piyasalara yayıldı

Asya borsaları ve ham petrol fiyatları küresel ekonomik büyüme hakkındaki endişelerin yaygınlaşmasıyla birlikte gerilerken, ABD borsaları sert düşüşle kapandı. Yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesiyle birlikte dolar da yönünü iki haftanın dip seviyelerinden yukarı çevirdi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 1.4 düşüşle kapanmasının ardından bugün yüzde 0.6 geriledi.

Shanghai bileşik endeksi artı ve eksi arasında gidip gelirken, Avustralya, Güney Kore ve Japonya ana endeksleri yüzde 0.6 ile yüzde 0.9 arasında düştü. ABD borsaları dün bazı perakende şirketlerinin açıkladıkları zayıf tahminlerin ardından ekonomik büyümenin yavaşladığına dair endişeler ve petrol fiyatlarıyla beraber gerileyen enerji hisselerinin etkisiyle yüzde 1.7 ile yüzde 2.2 arası düşüş kaydetti. Uzmanlar küresel piyasalar genelinde görülen riskten kaçışı tek bir unsurun tetiklediğinden bahsedilemeyeceğini, ancak yatırımcıların küresel büyümenin hızını azaltmasına hazırlandıklarını ifade ettiler. 

DÖVİZ

Dolar, küresel büyümenin ivme kaybettiği endişeleri ve ABD ile Çin arasında süregelen ticaret savaşı nedeniyle yatırımcıların riskli varlıklardan çıkmasına paralel olarak dün kaydettiği kazanımları korudu.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün iki haftanın dip seviyesini gördükten sonra yönünü yukarı çevirerek yüzde 0.7 yükseldikten sonra bugün 96.829 ile düne kıyasla yatay seyrediyor.

PETROL

Petrol fiyatları dün yüzde 6 geriledikten sonra ABD ticari ham petrol stoklarının sürpriz şekilde gerilemesi ve Hindistan'ın ham petrol ithalatının rekor kırmasıyla bugün 1 dolara yakın yükseldi.
Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dünkü kapanışa göre yüzde 1.4, ABD ham petrolünün varil fiyatı ise yüzde 1.6 yükseldi. Fiyatlardaki yükseliş dün geç saatlerde açıklanan ABD özel sektör stokları verisiyle başladı. Özel sektör stokları 16 Kasım'da sona eren haftada beklentilerin aksine 1.5 milyon varil geriledi. Ayrıca Hindistan'ın ham petrol ithalatı da günde 6 milyon varile yaklaştı. Fiyatlarda bugün görülen yükselişe rağmen Ekim başından bu yana yüzde 30'a yakın değer
yitiren petrolde aşağı yönlü hareket kırılmış değil. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) zorlu küresel ekonomik koşullar ve siyasi risk nedeniyle petrol piyasasında benzeri görülmemiş belirsizlik görüleceği uyarısı da yatırımcıların arz-talep hakkındaki endişelerini canlı tutuyor. 

ALTIN

Altın fiyatları yatırımcıların dün yüzde 0.7 değer kazanan dolara yönelmesi ve riskten kaçışa bağlı olarak hafif geriledi. Altın spot piyasada ons başına yüzde 0.1 düşüşle 1,220.36 dolardan işlem görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)