E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşte piyasaları en çok korkutan senaryo---

İşte piyasaları en çok korkutan senaryo

İşte piyasaları en çok korkutan senaryo
17 Nisan 2017 - 19:52 borsagundem.com

Fransa'da solcu Jean-Luc Melenchon’un birinci turu geçerek 7 Mayıs’ta aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı ikinci turda yarışabilme ihtimalinin piyasaları en çok korkutan senaryo olduğu belirtiliyor

Bu hafta, Fransa’nın 23 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turundan önceki son hafta olacak. Fransa seçimleri, görevdeki ismin adaylığını koymaması, aşırı sağın yükselişi, bağımsız bir adayın kazanma ihtimali, başlarda favori olarak görülen ismin kendini bir skandalın ortasında bulmasıyla beraber şimdiden sürprizlerle dolu. Seçim sonuçlarının küresel ekonomik sularda tsunamiye yol açabileceği uyarısı yapılıyor.

Analistlere göre en büyük küresel etkiyi bırakabilecek olan son gelişme, eski bir komünist olan aşırı solcu Jean-Luc Melenchon’un birinci turu geçerek 7 Mayıs’ta aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı ikinci turda yarışabilme ihtimali. Melenchon, hükümet harcamalarını keskin bir şekilde artıracağını ve en çok kazananlara yönelik yüzde 90 vergi uygulayacağını, aynı zamanda ülkeyi NATO’dan çıkaracağını açıkladı. Le Pen ise yasadışı göçün üzerine gideceğini ve eurodan çıkacağını söyledi.

Beklenebilecek ekonomik şokun kaynağı ise her iki adayın da euro ve Avrupa Birliği’ne karşı olması ve dolayısıyla ikisinin istikrarını ve hatta varlığını tehdit etmesi. Brexit’in Fransa versiyonu olan “Frexit” sözcüğü ağızlara dolaşmaya başladı bile.

Melenchon son haftalarda ivme kazandı. Ipsos-Sopra Sterna tarafından açıklanan bir ankete göre bağımsız merkez aday Emmanuel Macron ve Le Pen yüzde 22 ile ilk turda başa baş görünüyorken, Melanchon yüzde 20 ve François Fillon yüzde 19 oya sahip.

“Kötü ve çirkin arasında bir seçim”

Berenberg bankası tarafından yazılan bir notta, “Fransa, Avrupa ve piyasalar için Melenchon ve aşırı sağcı Marine Le Pen arasında geçecek bir yarış, kötü ile çirkin arasında bir seçim olur” dedi. İhtimaller ise bunun çok muhtemel olmadığını gösteriyor. Anketler eski ekonomi bakanı Macron’un büyük ödüle ulaşacağını gösteriyor. Fakat gerçek olan Melenchon ve Le Pen’in tabloda kalmaya devam ettikleri.

Euroda oynaklık artıyor

Fransa’da sandıktan yeni bir populist zaferin çıkma riski eurodaki oynaklığı İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını (Brexit) oyladığı referandumdan bu yana en yüksek seviyelere çıkardı. Yatırımcılar Fransa’yı eurodan çıkarma vaadinde bulunan Le Pen’in ikinci turda zaferle çıkma ihtimalini uzun pozisyon alarak konumlandırıyor. Ancak son anketler volatiliteyi artırdı. Son günlerde momentumu aşırı solcu Melenchon’un atağı belirledi. Tarihi seçimleri değerlendiren City İndex Stratejisti Kathleen Brooks, “ Asıl büyük risk aşırı sağcı ve aşırı solun ikinci turda başa baş kalması sonucu yaşanabilir” diye uyarıyor. Yatırım Bankası JP Morgan ise Fransa seçimlerinden Emmanuel Macron veya François Fillon’un ipi göğüslemesi halinde Euro Bölgesi’nde yatırımcı güvenini olumlu etkileyeceğini belirtiyor. (Dünya)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)