E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIMF Türkiye incelemesini tamamladı---

IMF Türkiye incelemesini tamamladı

IMF Türkiye incelemesini tamamladı
24 Kasım 2014 - 07:23 borsagundem.com

IMF İcra Kurulu, Türkiye için madde 4 kapsamında yapılan gözden geçirmeyi tamamladı

MF İcra Kurulu, Türkiye için Madde 4 kapsamında yapılan gözden geçirmeyi 21 Kasım tarihinde yaptığı toplantı ile tamamladı. 
IMF İcra Kurulu, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği pozitif büyüme ve istihdam performansını memnuniyetle karşıladığını belirtirken, Türk otoriteleri 2014 yılı başlarında görülen finansal kargaşayı yönetmekte gösterdikleri başarı için övdü. Bununla birlikte Kurul, yüksek enflasyon, büyük dış açık ve dış finansmana bağımlılığın kırılganlıklar yarattığını ve ekonomi üzerinde baskı yaratabileceğini de not etti. Kurul, gelişmeler çerçevesinde makroekonomik politikaların ekonominin yeniden dengelenmesine, enflasyonun düşürülmesine ve yurtiçi tasarrufları artırmayı, Türkiye'nin ekonomik potansiyelini tam olarak kullanmayı amaçlayan iddialı yapısal reformlar ile birmikte tamponların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
İcra Kurulu üyeleri, mali politikanın dış kırılganlıkların düzeltilmesi ve para politikası üzerindeki yükün azaltılmasında daha büyük bir rol oynarken, öncelikli alanlar için daha büyük harcama alanı sağlayacağına da işaret ettiler. Üyeler, 2015 bütçesinde öngörülen 
mali sıkılaştırmaya ve 2015-2017 orta vadeli programında faiz dışı fazlada önemli artış öngörülmesine destek verdiler. IMF İcra Kurulu üyeleri konsolidasyon çabalarının öncelikle harcama verimliliğinin iyileştirilmesine ve cari harcama büyümesinin sınırlanmasına 
odaklanması gerektiğini de vurguladılar. 
2014 yılı başlarında uygulanan parasal sıkılaştırmayı memnuniyetle karşılayan IMF İcra Kurulu üyeleri, bununla birlikte Türk otoriteleri pozitif bir reel faiz politikası belirleyerek ve sürdürürerek enflasyon oranını azaltmaya yeniden odaklanmaya çağırdılar. Üyelerin çoğu aynı zamanda para politikası çerçevesinin daha da normalleştirilmesini isterken, birkaç üy de para politikası çerçevesinin ülkenin karşı karşıya olduğu çeşitli zorlukları hesaba katarak çoklu hedefleri olması gerektiğini ifade ettiler.
Ulusal tasarrufların önemine vurgu yapan IMF İcra Kurulu üyeleri, özellikle özel sektör tasarruflarının artırılması ve dış finansmana bağımlılığın azaltılması gerektiğine işaret ettiler. İcra Kurulu Türk yetkilileri, özel sektör tasarruflarının artırılması, rekabet gücünün ve iş ortamının iyileştirilmesi, verimliliği artıracak eğitim ve istihdam piyasası reformlarını sürdürülmesine öncelik verilerek 10. Kalkınma Planı'nda yer alan iddialı reform ajandasının gerçekleştirilmesi yönünde ilerlenmesi için cesaretlendirdiler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)