E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizEmtia ve döviz piyasasında son gelişmeler---

Emtia ve döviz piyasasında son gelişmeler

Emtia ve döviz piyasasında son gelişmeler
26 Ağustos 2016 - 08:54 borsagundem.com

Işık FX; Son dönemde bazı Fed üyelerinin faiz artırım zamanlaması konusunda şahin açıklamalar yaptığını belirtti

Piyasalar hareketli bir günü ardında bıraktı. Yurtiçinde CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırı dikkatleri çekerken, yurtdışında yeniden ABD verileri piyasayı hareketlendirdi. Bugün ise, gündemin ana maddesini oluşturacak gelişme, FED başkanı Yellen'ın TSİ 17:00'da yapacağı konuşma olacak.

Yurtiçinde sular durulmuyor
Piyasalarda Cerablus'a yönelik operasyon sonrası yaşanan gelişmeler etkili olmaya devam ediyor. Sınır operasyonlarının etkisi piyasayı dün itibariyle olumsuz etkilerken bugün piyasada bir miktar toparlanma yaşandı. Ayrıca CHP Başkanı Kılıçdaroğlu'na yapılan silahlı saldırının etkisi jeopolitik risklerin devam ettiğini gösteriyor. Diğer yandan Ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarının Türkiye algısına yönelik çabaları devam ederken, büyüme rakamlarına dair aşağı yönlü risklerin arttığını bu yıl sonunda yüzde 3.5-4 oranlarında büyüme görülebileceğini bildirdi. Ayrıca ekonomik verilerde kapasite kullanım oranı yüzde 75.2 ile önceki döneme göre düşerken, imalat güveninde düşüş gözlemlendi. Büyüme rakamlarına yönelik aşağı yönlü risklerin neden arttığına yönelik dayanak noktasını bu verilerden alabiliriz.

ABD'den olumlu veriler
ABD tarafında ise, gözler dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik başvurularındaydı. Dayanıklı mal siparişleri bu dönem flaş bir artış göstererek yüzde 4.4'lük performans gösterdi ve piyasanın akışını değiştirdi. İşsizlik başvuruları yeniden olumlu bir performans göstererek işgücünün temelde sağlam kalacağına yönelik beklentileri artırdı. Çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin performansı da geçtiğimiz döneme göre bir hayli yüksek. ABD'nin 3. Çeyrek büyümesi FED'i üzmeyeceğe benziyor.

FED Üyeleri şahinleşiyor !
Piyasalar yarın Fed Başkanı Janet Yellen'ın Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmaya odaklanmış durumda. Son döneme baktığımızda bazı Fed üyelerinin faiz artırım zamanlaması konusunda şahin açıklamalar yaptığını görüyoruz. Dün açıklamalarda bulunan Kansas City Fed Başkanı Esther George, işgücü piyasasındaki gelişmeler ve enflasyonun mevcut durumu göz önüne alındığında faiz artırım zamanının geldiğini söyledi. George, ekonominin şu an için yüksek faize ihtiyaç duymadığını fakat normalleşme adımlarının kademeli bir şekilde devam etmesi gerektiğini belirtti. Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin Fed politikasını etkilemeyeceğini ifade eden Fed üyesi, ücretlerdeki artışın kişilerin harcanabilir gelir seviyesini yükselteceğini, reel ücretlerdeki artışın sürmesi halinde ise hedeflenen enflasyon oranına ulaşılabileceğini belirtti. FED üyesi Robert Kaplan'ın da görüşleri aynı doğrultuda. Petrol fiyatlarının yükselişe geçeceğini düşünen Kaplan faiz artırımının zamanlamasının çok yakın olduğunu ifade etti. Bakalım FED üyelerinin ağız birliği ile ifade ettiği bu açıklamalar FED başkanı Yellen tarafından da desteklenecek mi ?

EURUSD
ABD cephesinden veri akışı yoğun olduğu geçtiğimiz günde dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik haklarından yararlanmaa başvuruları açıklandı. İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları son 5 haftanın ne düşük seviyesi olan 261 bin kişiye geriledi. Beklentilerden iyimser gözüken istihdam görünümü ABD ekonomisini desteklemeye devam ediyor. Paritede ise 1.1300 seviyesinin altında kalmayı kabullenen bir fiyatlama ile karşı karşıyayız. Eğer bu seviyenin altında kalmaya devam edersek 1.1250 desteğine çekilme devam edebilir. Ara seviye olaraksa 1.1270 önceki günlerde dönüşün geldiği nispeten zayıf desteklerimizden. 1.13'ün üzerindeki kapanışlar ise bizi 1.1350 direncine yeniden taşıyabilecek güce sahip olacaktır. Gün içerisinde ise gözler Jackson Hole sempozyumunda söz alması beklenen Yellen'da olacak.

USDTRY
İçeride operasyonların devam ettiği günde CHP genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna ateş açıldı. Jeopolitik risklerin devam etmesi Türk varlıkları üzerinde baskı oluşturmaya devam edecektir. Haftalık yabancı işlemleri raporuna, net 168 milyon dolarlık dolarlık menkul kıymet satışı olduğunu gördük. MMerkez Bankası'nın brüt rezervleri ise geçen hafta 103 milyar dolardan 104 milyar dolara çıktı. Gün içinde ABD verileri beklentilerden iyi gelirken kurda tarafında 2.9350-2.9450 arası hareket görüldü. Bugün gözler Yellen'ın Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşmada olacak. Kurda 2.9350 seviyesinin üzerinde yükseliş devam edebilir. 2.95-2.96 bölgesi önemli direnç. Üzerinde kapanışlar görmemiz durumunda yükseliş hızlanabilir ve 2.9850 görülebilir. Endeks tarafında ise 78 bin 500 seviyesinin altında satış baskısı devam edebilir. Endeks 77 bin 300'e kadar olan gapi kapatmak isteyebilir. Buradan gelecek satışlar ise bizi 75 bin seviyesine geri götürebilir.

GBPUSD
Parite açısından son derece önemli bir haftayı geride bırakıyoruz. Gün içerisinde İngiltere'den açıklanacak 2.çeyrek büyümesi ön yayını bizler için önemli olacak. Brexit'in ilk etkilerini takip edeceğimiz veride ekonomik aktivite bir kez daha sınanacak. ABD cephesinde ise Yellen'ın Jackson Hole'da yapacağı konuşma hayli önemli oolacak. Eğer Yellen Fischer ve Dudley ile benzer açıklamalarda bulunursa dolar endeksindeki değer kazanımı devam edebilir. Geride kalan günde biraz olsun gevşeyen yükseliş hareketi 1.3200 seviyesinin altında kalma çabasındaydı. 1.32'nin altında kaldığımız süre boyunca 1.3130 gün içi hedef olarak belirlenebilir. Yükseliş hareketinde ise gözler 1.3320 seviyesinde olacak.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında gün boyunca devam eden yatay seyrin akşam saatlerinde yerini yükseliş hareketine bıraktığını görüyoruz. İran'ın 26-28 Eylül'deki Uluslararası Enerji Konferansı'na katılıp katılmayacağı üzerindeki belirsizlik, dün İran Petrol Bakanlığı'ndan gelen açıklama ile son buldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülkenin petrol bakanının Cezayir'deki konferansa katılacağı belirtildi. Üretim sabitleme anlaşması konusundaki görüşlerine ise yer verilmedi. Teknik olarak ise, 50 dolar sınırına dayanan Brent petrolde yükseliş, bu seviyenin aşılması ile hızını artırabilir ve 50.20-50.50 seviyeleri görülebilirr. Satış baskısının hacmini artırabilmesi için de ilk olarak 49.50-49.30 aralığının aşağı yönlü geçilmesi gerekiyor. Hareketin devamında 49 dolar desteği test edilebilir.

ALTIN
Altın üst üste beşinci gününü de değer kaybederek kapattı. Bugün Jackson Hole toplantısında konuşma yapacak olan Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımına gidilebileceğine yönelik bir söylemde bulunması bekleniyor. Bu beklentiyle birlikte dün ABD'den açıklanan dayanıklı mal siparişleri verilerinin olumlu gelmesi doların değer kazanarak altının değer kaybetmesine neden oldu. Aynı zamanda bugün ABD'den açıklanacak 2. çeyrek öncü büyüme verisi değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak son günlerdeki satış baskısının devamında ilk destek 1310 dolar seviyesinde bulunurken, bu seviyenin aşılması hareketi 1300 kritik desteğine taşıyabilir. Toparlanmalarda ise 1327 ve 1335 dirençleri takip edilmeli. Gümüş fiyatlarında ise daha yatay bir günü geride bıraktık Ağustos ayının başından bu yana ddüşüş eğiliminde olan değerli metalde 18,30 desteğinin aşılması geri çekilmenin 17,70 seviyesine kadar devam etmesine neden olabilir. Toparlanmalarda ise 19,00 ve 19,40 dirençleri önemli.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 26.08.2016

 

Günün önemli şirket haberleri - 26.08.2016

 

Borsa'da yatay açılış sonrası veriler takip edilecek

 

Borsa'da Yellen ve veri akışı etkili olacak

 

Jackson Hole toplantısından beklentiler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)