E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıJackson Hole toplantısından beklentiler---

Jackson Hole toplantısından beklentiler

Jackson Hole toplantısından beklentiler
26 Ağustos 2016 - 08:34 borsagundem.com

A1 Capital, bugün düzenlenecek Jackson Hole toplantısını değerlendirdi.

Kansas Fed’in organizasyonluğunu yaptığı ABD’nin Wyoming eyaletinde bulunan Jackson Hole kasabasında, 1978’den beri her yıl Ağustos ayında bir sempozyum düzenleniyor. 1990’lı yıllardan sonra ekonomik görünümün de tartışılmaya başlandığı toplantının her geçen gün popülaritesinin arttığı söylenebilir. Özellikle Alan Greenspan’da başlayan Fed Başkanları açıklamaları furyası geçtiğimiz dönem Bernanke ile de devam etmişti. Peki bu serüveni Fed Başkanı Yellen devam ettirecek mi? İşte cevabı beklenen en önemli sorulardan biri bu. Bu noktada unutulmaması gereken Fed Başkanlığı’na geldikten sonra Yellen’ın ilk Jackson Hole toplantısı olacağıdır. Sonuçta geçtiğimiz sene düzenlenen toplantıya katılmayarak, toplantıya katılmayan ilk Fed Başkanı olmuştu. Temmuz ayında yapılan FOMC toplantısında 9’a karşı 1 oyla faiz artışının erken olduğu düşüncesi baskın gelmişti. Ama Eylül ayında toplanacak olan kurul için senaryoların kaldığı yerden devam edeceği söylenemez. Sonuçta geçtiğimiz toplantıda faiz artışı yapılsın yönünde oy kullanan Kansas Fed Başkanı Ester L. George düşüncelerini halen koruduğunu açıkladı. Fakat FOMC üyelerinin iki önemli ismi Başkan Yardımcısı Fischer ve New York Fed Başkanı Dudley açıklamalarında Eylül ayının masa da olduğunu vurguladılar. Gelen açıklamalarında eylül beklentilerine pozitif yansıdığı gözlemlendi. Temmuz ayının başında %38’lerde olan Eylül ayı faiz artışı beklentileri Jackson Hole toplantısı öncesinde yeniden %42 seviyelerine yükseldi.

Son gelen Fed Başkanlarının açıklamalarının ardından üyeler arasında ayrışmaların olduğu düşüncesi piyasaları etkisi altına aldı. Bu durumda Cuma (26 Ağustos) günü gelecek olan Yellen konuşması önemi bir kat daha artırdı. Eğer Yellen, önceki Fed Başkanlarının yaptığı Jackson Hole açıklamaları tarzında bir konuşma yaparsa, Eylül FOMC toplantısı ve faiz artışı üzerine içerikler paylaşabilir.

Eylül ayında beklenen faiz artışının gelmesi FED için sürecin Aralığa ertelenmesini sağlayacaktır. Sonuçta Ekim ayında toplantı yok ve Kasım ayında ABD seçimleri yapılacak.

Temmuz ayı FOMC tutanaklarında alınan bir diğer dip notta ekonomik verilerdeki toparlanmanın devam etmesiydi. Küresel ekonomilerde yaşanan ekonomik ve siyasi belirsizliklere olan ümitsizliklerini içeren cümleleri geçtiğimiz toplantı tutanlarında azaltmışlardı. (Dünya gündeminin en önemli cevap arayan sorusu “Negatif faiz ne kadar sürdürülebilir” olsa bile) bu durumun ABD kanadından gelecek olan verilerin önemini artırdığı söylenebilir. 

 A1 Capital

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)