E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında son durum---

Emtia ve döviz piyasasında son durum

Emtia ve döviz piyasasında son durum
12 Ağustos 2016 - 08:40 borsagundem.com

Işık FX; ABD'nin perakende satışlar verisi, ekonomik canlılık adına önemli bir ölçüt olarak takip edilecek yorumunda bulundu

Veri akışı bakımında sakin geçen gün içerisinde Dolar karışık bir seyir izlerken, akşam saatlerinde yeniden güç kaybı yaşadığını gördük. ABD tarafından takip edilen işsizlik başvuruları beklentilere paralel geldi diyebiliriz. Veri öncesi daha baskın bir görüntü izleyen Dolar, data sonrası hafif ivme kaybetti.

İçeride cari açık verisi takip edildi. Beklentilerin 4.3 milyar Dolar olan veride tahminlerin oldukça üzerinde bir rakam açıklandı ve açık 4.94 miyar dolara Haziran ayında yükseliş gösterdi. Verinin detaylarına baktığımızda turizm gelirlerindeki gerilemenin cari açıktaki performansı ortaya çıkardığını görüyoruz. Yurt içindeki terör olayları ve Rusya ile yaşanan sorunların turizme yansıması sonucu, turizm gelirlerini kapsayan hizmetler dengesi fazlası geçen yılın Haziran ayına göre 1.23 milyar dolar azalış ile 1.19 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise 326 milyon Dolar artarak 5.22 milyar dolar oldu. Ancak petrol fiyatlarının zayıf seyri ekonomik anlamda rahatlatıcı etki yaratmaya devam ederken turizm gelirlerinin zayıf seyri data üzerinde risk unsuru oluşturmaya devam ediyor.

BİST günü artıda kapattı. Borsa 1.38 puan yükseliş ile birlikte 79 bin 33 puandan kapanış gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi dünkü kayıplarını kapattı ve 2567 puan primliydi. BİST 30 vadeli de 1326 puan artıda 97095 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Gösterge bileşik faiz 9.18'lerde kalırken 10 yıllık getiri 9.39'lara gevşedi.

RBNZ faiz 25 baz puan indirdi ve faizleri yüzde 2.25'den yüzde 2.00 seviyesine çekti. Faiz indirimi sonrası değer kayıpları gören Yeni Zelanda Doları, beklentilerin karşılanması ve indirimin yeterli görülmemesi ile birlikte kayıplarını telafi etti. Faiz indirimlerinin devamının gelebileceğini sinyalini de veren MB'nin, genişlemeci para politikası ile birlikte enflasyonist etkiyi artırma çabasının sürdüğünü görüyoruz.
ABD'den bugün itibariyle takip edilecek perakende satışlar verisi, ekonomik canlılık adına önemli bir ölçüt olarak takip edillecek. Avrupa'dan gelecek Almanya büyümesi ve İspanya enflasyon rakamları Euro para birimi üzerinde önemli olacaktır. Avrupa'nın genel büyüme rakamlarında ise değişiklik beklenmiyor. ABD tarafında öne çıkan bir diğer önemli veri ise, üretici fiyat endeksi olacak. Beklentilerin Temmuz ayında düşük tutulduğunu görmekteyiz. Petrol fiyatlarında görülen son yükselişlerin ÜFE tarafında etkili olacak mı bunu takip ediyor olacağız. Perakende satışlarda ise, beklenti Temmuz ayında geçtiğimiz aya göre düşük tutuluyor.

USDTRY
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz indirin" uyarısını dikkate alan bankalar sırayla faizleri indirmeye başladı. 10 yıl vadeye kadar olan kredi faizleri %1'in altına geriledi. Açıklanan cari açık rakamlarında turizm sektörünün etkisiyle artış gördük. Mayıs ayı verisi 2 milyar 863 milyon dolardan 3 milyar 171 milyar dolara revize edildi. Bugün ABD'de açıklanacak perakende satışlar kur üzerinde etkili olabilir. Dün açıklanan WSJ anketine göre, ekonomistlerin %71'i FED'in faiz artışşının Aralık ayında olmasını bekliyor. Kurda 2.9650-2.9700 bölgesinden gelen satışlar ile tekrar 2.95 seviyesine doğru geldik. Bu bölge önemli. 2.95'in kırılması ile 2.9460 ve 2.9350 seviyeleri görülebilir. Yukarıda ise 2.97 seviyesi yükseliş için önemli. Endeks tarafında ise 78 bin 300 seviyesinin üzerinde kalarak 80 bine göz kırptık.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında son derece sert hareketlerin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Güne Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın petrol raporu ile başladık. IEA bugün yayımladığı raporda, rafineri talebindeki artışın rekor düzeydeki üretimi karşılamasıyla birlikte, küresel petrol piyasalarının 2016 yılında dengelenmeye devam edeceğini bildirdi. IEA'ya göre, büyük üreticilerin petrol üretimini tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarmasına karşın, rafineri talebi önümüzdeki süreçte stokları eritebilecek. Akşam saatlerinde Suudi Arabistan Enerji Bakanı'nın açıklamaları ise varil fiyatında sert yükselişe sebep oldu. Suudi Bakan Eylül ayında yaapılması planlanan toplantıya dair, eğer gerekirse piyasanın dengelenmesi için Krallık olarak hareket etmeye hazır olduklarını ifade etti. Açıklamalar piyasalarda, Eylül ayında yapılacak görüşmelerden petrol fiyatlarını destekleyecek bir karar alınacağı yönünde beklenti yarattı. Artık gözler İran'dan yapılacak açıklamaya çevrildi. İran'dan da olumlu bir mesaj gelmesi, petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesini sağlayabilir. Teknik açıdan bakıldığında dün yaşanan gelişmelerin ardından hızlı yükselen brent petrolde 47,00 direnci önemli. Geçilmesi halinde 47,40-47,90-48,35 seviyeleri görülebilir. Olası kar realizasyonunda ise 45,90-45,50 destekleri test edilebilir.

EURUSD
Veri bakımından kısır olan haftayı hareketli kapatacağız. Bugün Avrupa ve ABD'de gündem yoğun olacak. Almanya'da enflasyon ve büyüme rakamları açıklanacak. Ayrıca Avrupa'da büyüme ve sanayi üretimi takip edilecek. ABD'de ise perakende satışlar ve ÜFE paritedeki yön açısından önemli. Opsiyonlar tarafında henüz belirggin bir satış görülmüyor. Alman- ABD 2 yıllık spread tarafı ise satış yönünde. Paritede 1.1190 seviyesi ilk direnç. Yukarıda ise 1.1270'in altında satış baskısı devam edebilir. Verilerin euroyu desteklemesi durumunda yukarıda bu seviyeler takip edilebilir. Satış baskısının artması durumunda ise 1.1130-1.1100 bölgesi önemli. Kırılması ile 1.1050 ve 1.1000 bölgesine doğru hareket görülebilir. Açıklanacak veriler partideki yön üzerinde belirleyici olacak.

GBPUSD
Geçtiğimiz günlerde İngiltere Merkez Bankası'nın yayınladığı raporda tüketici güveninde görülen düşüş ve yatırımlardaki yavaşlamaya dikkat çekilmişti. Brexit'in ilk şokları atlatılsa da ekonomik aktivitenin sağlığı için özellikle yatırımcı güveninin geri kazanılması gerekiyor. Yeni günde ise ABD cephesinden açıklanacak verileri paritenin yönünü etkileyebilecek öneme sahip. Paritede ağırlaşan satış baskısı ile 1.30 seviyesinin altında kapanışlar görmeye başladık. Eğer görünümde bozulma olmazsa düşüş hareketi öncelikle 1.2900'u ardıından da 1.2850'yi hedefleyebilir. Toparlanmalarda ise 1.3030'un yeniden üzerine çıkmamız gerekiyor. Eğer bu gelişme sağlanamazsa cılız yükselişler yerini yeniden satıcılı bir harekete bırakabilir. Kuvvetli direnç olarak ise 1.3100 seviyesi takip edilebilir.

ALTIN
Akşam saatlerinde açıklamalarda bulunan San Francisco Fed Başkanı Williams yıl içerisinde faiz artırımı için yeşil ışık yaktı. Altın fiyatları açısından son derece hareketli bir haftayı geride bırakıyoruz. ABD istihdam raporuyla birlikte sert değer kaybeden değerli metal geride bıraktığımız haftayı toparlanarak geçirdi. 1330 dolar seviyelerinden destek bulan yükseliş 1355 direncini aşamadı. Yeni günde ise 1335 doların altına gelinmesi düşüşü yeniden 1330 dolar seviyelerine getirebilir. Eğer değerli metalde yeni güne toparlanma ile başlarsak gözler 1346 doların üzerindeki kapanışlarda olacak. Bu gelişme sağlanırsa yeniden 1350 ile 1355 Dolar seviyeleri test edilebilir. Gümüşte ise 20 dolar seviyesi belirleyici olmaya devam ediyyor. Eğer bu seviyenin altında kalırsak düşüş 19.60 - 19.80 seviyelerine doğru ilerleyebilir. Toparlanmalarda ise gözümüz 20.50 dolar seviyesinde olmaya devam edecek.

Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.

Küresel piyasalarda görünüm pozitif

 

Petkim bilançosunu Halk Yatırım yorumladı

 

Tüpraş'ın karı 409 Milyon TL oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ12 Ağustos 2016 08:46

    BİRAZCIKTA TL NİN DEGERİNİ KORUYACAK YATIRIMLARA KAFA ÇALIŞTIRSANIZDA TL MİZ DEGER KAZANIP YATIRIM YAPILABİLİR HALE GELSE DAHA İYİ OLMAZMI.