E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
26 Temmuz 2016 - 09:02 borsagundem.com

Işık FX, emtia ,döviz ve piyasaları yorumladı

Gözler yarın açıklanacak FED faiz kararına çevrilmiş durumda. Brexit sonrası kenara çekilip pusuya yatan FED, Eylül'de faiz artıracak verilere ulaşabilir. Brexit sonrası piyasadaki volatilitenin azalması ve ABD ekonomisindeki toparlanmanın güçlenmesi FED'i amacına ulaştırabilir. 26-27 Temmuz toplantısı sonrası faizleri sabit tutacağını düşündüğümüz Amerika Merkez Bankası, ekonominin ilk çeyreğe göre güçlendiğini ifade edebilir. Temmuz toplantısında sonra gelecek veriler Eylül ayında alınacak karar üzerinde oldukça etkili olacak. Temmuz ayı tarım dışı istihdam rakamının 200 bin civarı gelmesi piyasada pozitif algılanacaktır. Perakende satışlarda yıllık %2.5'lik bir büyüme görüyoruz. Cuma günü gelecek 2.çeyrek büyüme rakamında ise %2.6'lık güçlü bir beklenti mevcut. Tüketim harcamalarının ise %1.5'ten %4.3'e yükselmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise pozitif bir gün geçirdik. Rusya Ulaştırma Bakanlığı, charter uçuşların önünü açacak belgeyi hükümete sundu. Gün içinde açıklanan imalat sanayiinde kapasite kullanımı ise Temmuz'da 0.4 puan azalarak yüzde 75.7 oldu. Gün içinde açıklamalar yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, fiyat istikrarının sağlanması konusunda hükümetin Merkez Bankasına desteğinin artarak devam ettiğini söyledi. Zeybekçi ayrıca Önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunda istikrarsızlığa yol açan ürünlerde tedbirlerin etkileri daha net görülmeye başlanacağını söyledi.

USDTRY
Yeni haftaya ise pozitif bir başlangıç yaptık. Kurda 3.0250'ye kadar geri çekilme görüldü. Endeks ise 74 bin seviyesini test etti. Kurda 3.05'in altında 2 gün kapanış görülmesi durumunda 2.99-3.00 bölgesi görülebilir. Bu hafta Çarşamba günü FED faiz kararı açıklanacak. Brexit sonrası bu toplantıda bir artırım beklenmiyor. Son gelen ekonomik veriler, Mayıs ayında 38 bin gelen tarım dışı istihdam verisinin geçici olduğunu gösteriyor. Eylül pas geçilse de Aralık hala FED'in gündeminde olacak. Yurt içinde ise gelişmeleri takip etmeyi devam edeceğiz. Gözler Moody's veya Fitch'te olacak. İki kurummdan birinin not indirmesi durumunda 75 binlerden %20'lik bir düşüş olabileceğini düşünüyoruz. 60-62 bin bölgesini görebiliriz. Aynı senaryoda kur tarafında ise 3.0950-3.10 bölgesinde oluşan yeni zirvenin geçilmesi ile önce 3.1250 sonrasında ise 3.15 ve 3.1950-3.20 bölgesi görülebilir. Gram altında 125'e geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. 130 TL'nin üzerinde 132.95 ve 135 TL seviyeleri görülebilir.

EURUSD
Yeni haftaya sakin bir başlangıç yaptığımız paritede sonuçları açıklanacak olan FOMC toplantısı bekleniyor. Çarşamba gecesi duyurulacak olan kararın ardından yapılacak açıklamalar piyasalar için ayrıca önem taşımakta. Gün içerisinde ise ABD cephesinden veriler almaya devam edeceğiz. Haziran ayına ait yeni konut satışları ve hizmet PMI'ı verileri dolar endeksindeki görünümü etkiler nitelikte olacak. Teknik olarak paritede satış baskısının ağırlığını koruduğunu ifade edebiliriz. 1.10 seviyelerine yakın takipte bulunan paritede yükselişler çok kuvvetli değil. 1.10550 ve 1.1080 kısa vadeli yükselişlerin hedefi olarak gözükmekte. Geri çekilmenin devamı içinse geçtiğimiz günlerin sağlam desteği 1.0960'ın kırılması gerekiyor. Hareketin devamında ise Brexit'in gerçekleşmesinin ardından paritedeki dönüşün gerçekleştiği 1.0920 - 1.0900 aralığı tepki alımları için takip edilebilir.

GBPUSD
Parite yeni haftaya günün ilk saatlerinde başlayan yükseliş ile birlikte iyi bir başlangıç yaparken, öğleden sonra yaşanan düşüş ile birlikte gün içerisindeki kazançlarını silerek yatay bir gün geçirdi. Dün parite için veri akışı açısından sakin bir gündü. Bugün ise ABD tarafından açıklanacak Conference Board Tüketici Güveni ve yeni konut satışları verileri paritedeki hareketliliği artırabilir. Teknik olarak ise Brexit sonrasında dibi gören parite 1,3470'e kadar yükselmişti. Ancak bu tepki alımlarının sınırlı kaldığını ve tekrar düşüş trendinin alt bandına doğru hareketin devam ettiğini görüyoruz. Satış baskısının devamında ise ilk destek 1,3060 seviyesinde bulunuyor. BBu seviyenin aşılması durumunda ise hareketin bir sonraki durak noktası 1,2970 desteği olabilir. Toparlanmalarda ise 1,3160 ve 1,3250 dirençleri önemli seviyeler.

ALTIN
Geride kalan haftalarda azalan küresel riskler ve artan risk iştahı altın fiyatlarına hükmetmişti. Satış baskısı ağırlaşan değerli metalde görünüm değişmiş değil. Haftanın ilk işlem gününü de 1320 dolar seviyesinin altında geçiren değerli metalin kaderi Çarşamba günü açıklanacak olan Fed faiz oranı kararı ile çizilecek. Oranda herhangi bir değişim beklenmezken bankadan gelecek açıklamalar piyasa katılımcılarının dikkatinde olacak. 1320 dolar seviyesinin belirleyici olmaya devam edeceği altında bu seviyenin geçilememesi sakin satışları beraberinde getirebilir. 1310 ve 1306 Dolar seviyeleri ise bu düşüşün kurtarıcısı olabilecek önemli destekler. Yükselişin gündeme gelmesi halinde ise 1325 dolar seviyesi kısa vadede hedeflenebilir. Gümüşte ise 19.20 dolar desteği düşüşe engel olmaya çalışıyor. Eğer bu seviye geçilirse hızlaanabilecek düşüşler ilk olarak 18.60 seviyesini hedefleyecektir. Yükselişin yeniden hakim hareket haline gelmesi içinse 20 doların üzerinde kalıcı olmamız gerekiyor.

BRENT
Haftanın ilk işlem gününde petrol fiyatları satış ağırlıklı bir görünüm izledi. Brexit etkisi sebebiyle küresel ekonomide daralma yaşanacağı beklentisi ve uluslararası finansal kuruluşların küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi, petrol talebinin önümüzdeki süreçte zayıf kalacağı beklentisi yarattı. Fiyatlamalar ise son günlerde ABD kaynaklı olarak değişim gösteriyor. Her ne kadar ülkenin stoklarında ve üretiminde azalış sürse de, yaz aylarında ABD'de artan talebin bu yıl beklenti altı arttığını görüyoruz. Çarşamba günü gerçekleştirilecek FOMC toplantısı da petrol fiyatlarında değişkenliği artırabilir. Brent petrolün 45 doların altında kalıcılık sağlaması satış baskısının hacmini artırabilir. 44.00 ve 43.40 seviyeleri aşağı yönlü hareketin devamında gündeme gelebilir. Yükseliş hareketinin tekrar başlayaabilmesi için ise 45 doların üzerinde kapanış görmemiz gerekiyor. 46 dolar yukarı yönlü hareketin sürmesi halinde kuvvetli direnç seviyesi olarak takip edilebilir.

Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.

Borsa'da dolarında etkisi ile alıcılı açılış bekleniyor

 

 

Piyasada haber akışı olumlu seyri sürdürebilir

 

Dolar 3.03 seviyesinin altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)