E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
21 Temmuz 2016 - 08:45 borsagundem.com

Işık FX'den alternatif yatırım araçları yorumu

Yurtiçinde oldukça hareketli bir gün daha geride kaldı. Milli güvenlik kurulu ve bakanlar kurulundan çıkacak sonuçlar merakla bekleniyor. Kurula başkanlık yapan Cumhurbaşkan Erdoğan'ın yapacağı açıklamalar oldukça önemli olacağa benziyor. Aynı zamanda bugünde kamu sektöründe işten çıkarmalar devam etti. Mersin, Çukurova ve Osmaniye üniversitesindeki 38 Dekanın istifa ettiğini ve Milli Savunma Bakanlığından 262 askeri hakim ve savcının görevden uzaklaştırıldığını görmekteyiz. Milli eğitim bakanlığındaki ikinci operasyonda 6 538 kişinin görevden uzaklaştırıldığını takip ettik. Darbe girişiminin yankıları sürerken, süregelen operasyonların etkisi tansiyonu yüksek tutmaya devam ediyor.

Kredi derecelendirme kuruluşları ve bankalardan açıklamalar tam gaz devam ediyor. Özellikle JP Morgan'ın bugünkü tahmini oldukça dikkat çekiciydi. Herhangi bir şekilde gelebilecek bir not indirimi sonrası Türk devlet ve şirket tahvillerinden 10 milyar dolar çıkış olabileceği yorumu, tahvil faizlerinin hızlı derecede yükselmesine zemin hazırladı. Borsa tarafında ise, 75.000 seviyesinin altına geriledik.

Moody's ve FITCH'de korku salmaya devam ederken S&P'den not indirimi geldi. Böylelikle Türkiye'nin kredi notu BB+'dan BB'ye indirildi görünüm ise negatif olarak güncellendi. Pazartesi günü notumuzu izlemeye aldığını ifade eden Moody's ise 5 ağustos'da açıklama yapacak. Moody's'ten herhangi bir olumsuz yaptırımı ve yatırım yapılabilir seviyenin altında bir kredi notu durumunda fon çıkışlarının artacağı beklentileri de yükseliyor. FITCH ise daha dengeliyici açıklamalarda bulundu. Bankaların temel olarak sağlam görmeye devam ettiklerini belirten kurum, bankaların finansal değerlerinde kısa vadede keskin bir değişim beklemediklerini belirtti. FITCH'ın kararı ise 19 Ağustos'da belli olacak. Yaşanan gelişmeler ile birlikte gösterge tahvilin faizi yüzde 9.36'lara kadar yükseldi. 5 yıllık CDS'ler(risk primi) 290 puana kadar yükseldi.

Sn. Mehmet Şimşek ve Sn. Nihat Zeybekçi'nin de açıklamalarına devam ettiğini ve tansiyonu dengelemeye çalıştıklarını görüyoruz. Başbakan yardımcısı Şimşek toplantı sonrası pozitif kararlar çıkacağını belirtirken, yapısal reformlara yöneleceklerini, Zeybekçi ise, önümüzdeki hafta Rusya ile olan süreçte ekonomik ortaklık konularının konuşulacağını ifade etti.

ALTIN
Altında satış baskısının hakim olduğu bir günü geride bıraktık. ABD Bilanço döneminde önemli şirketlerden gelen yüksek karlar hisse senedi piyasasına olan yatırımların artmasında etkili olurken, altın gibi güvenli varlıkların talebinin düşmesine neden oluyor. Azalan talebin ve artan risk alma iştahının etkisiyle altın fiyatlarında da geri çekilme kaçınılmaz oluyor. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen altında satışların sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Teknik olarak bakıldığında ise satış baskısının devam ettiği değerli metalde 1310 desteği önemli. 1310 seviyesinin kırılması durumunda 1305-1298 günün önemli destek noktaları olabilir. Toparlanmalarda 1320 direncinin aşılması halinde ise 13255-1333 seviyeleri test edilebilir.

EURUSD
Paritede sakin seyir devam ederken Euro usul usul baskıyı üzerinde hissediyor. Bugün ECB'nin faiz kararı ve toplantı sonrası Başkan Draghi'nin konuşması takip edilecek. Faizlerde bu dönemde herhangi bir müdahale bulunmayacağını düşündüğümüz ECB'nin, Brexit sonrası yapacağı açıklamalar parite üzerinde etkili olabilir. ABD tarafından ise, Philadelphia Fed imalat endeksi, haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek. Teknik olarak 1.1100-1.1000 arası hareket bozulmak üzere. Baskı devam ediyor. 1.1000 seviyesinin kırılması ve altında göreceğimiz kapanışlar satış baskısının devam etmesine neden olabilir. 1.0950-1.0905 seviyeleri önemli destekler konumunda. Yukarı yönlü fiyatlamalar baskı altında kalabilir. 1.1100-1.1180 dirençlerinin altında kaldığımız sürece baskının devam etme potansiyeli sürüyor.

BRENT PETROL
Geride bıraktığımız günü genel olarak satıcılı geçiren petrol fiyatları, stok verisi sonrası yükselişe geçti. 8 haftadır azalan ABD ham ppetrol stokları bu haftada da azalış gösterdi. Piyasa beklentilerinin 2.1 milyon varil azalması yönünde olan stoklar, beklentilerin üzerinde 2.342 milyon varillik azalış kaydetti. Veri öncesi 45.90'a kadar gerileyen Brent petrol, sonrasında sert yükseliş ile 47.50 seviyesine ulaştı. Yeni güne satıcılı bir görüntü ile başlanması durumunda 46.50 desteğini takip edeceğiz. Bu seviyenin altında 100 ve 200 günlük hareketli ortalamanın da bulunduğu 46.20-46.00 aralığı kuvvetli destek konumunda. Bu seviyeden yeni yükselişler görülebilir. Yükselişin kalıcılı olabilmesi için ise 48 doların üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. 48.00'in üzerinde 48.50 ve 49.00 seviyeleri gündeme gelebilir.

GBPUSD
Yeni Başbakan May AB'den çıkıyor olmalarının Avrupa'dan ayrıldıkları anlamına gelmediğini ifade edip göç konusuna da değindi. AB'den gelen serbest dolaşımın kontrolünü istediklerini dile getiren May göçmen konusunda hassas gözüküyor. Merkel ve May her iki tarafında ekonomik olarak sıkı ilişkilerinin ollduğunu hatırlatırken İngiliz firmaların 220 bin kişi istihdam ettiği açıklamalar arasında yer aldı. Gün içerisinde İngiltere'den gelecek olan perakende satışlar paritedeki hareketliliği tetikleyebilir. Aynı zamanda ABD'den açıklanacak olan Philedelphia Fed İmalat endeksi ve konut satışları rakamları piyasaların dikkatinde olacak. Teknik olarak 1.31 seviyelerinden destek bulan bir fiyatlanma ile karşı karşıyayız. Geride kalan günde 1.32 seviyesinin üzerinde kalmakta zorlanan bir hareketliliğe şahit olduk. Yeni günde ise benzer gelişmeleri takip edeceğiz. Eğer yükseliş kararlı bir şekilde yoluna devam etmek isterse 1.3320 seviyesi hedef olarak belirlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.3120 ile 1.3080 aralığı tepki alımlarıyla karşılaşabileceğimiz önemli seviyelerden.

USDTRY
Yurt içindeki sıcak gündem Türk varlıklarını negatif etkilemeye devam ediyor. Darbe teşebbüsü ile artan politik riskin, kamudaki tasfiye operasyonları ile daha da yükseldiğini görüyoruz. Ülkemizin CDS primi 290'a kadarr yükseliş gösterdi. Kredi derecelendirme kuruluşları ise ülke içi siyasi belirsizliklerin makroekonomik denge üzerinde yapacağı olumsuz etki sebebiyle Türkiye'nin kredi notunu değerlendirme kararı aldı. Moody's ve Fitch önümüzdeki süreçte bu değerlendirmeyi açıklayacakken S&P dün, Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye, not görünümünü ise 'durağan'dan 'negatif'e indirdi. Kurumdan yapılan açıklamada indirimin 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Türkiye'nin siyasi ortamının daha parçalı gözükmesi sebebiyle olduğu belirtildi. S&P'nin not indirimini değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürme konusundaki aceleci tavrını anlaşılabilir olmadığını belirtti. Yurt genelinde devam eden soruşturmaların derinleşmesi ve hükümetin paralel yapı ile mücadelede alacağı önlemlerin şu an için kestirilememesi TL üzerindeki değişkenliğin uzunca bir süre daha devam edebileceği sinyalini veriyor. Teknik olarak ise 3.1000 paritede takip edeceğimiz ilk direnç sevviyesi. Buranın üzerine çıkılması ile 3.1100-3.1200 seviyelerine doğru hareketlenmeler görülebilir. Geri çekilmelerde ise 3.0500 desteği kırılırsa düşüş, 3.0200'ye kadar devam edebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Borsa'da OHAL baskısı

 

Altında zayıf seyir

 

Yeni kriz İtalya mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)