E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEmlak vergisini kim ne zaman ödeyecek---

Emlak vergisini kim ne zaman ödeyecek

Emlak vergisini kim ne zaman ödeyecek
03 Mayıs 2017 - 06:21 borsagundem.com

Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık, emlak vergisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri köşesine taşıdı. İşte Karabıyık'ın o yazısı:

Mülk sahibi olmak yeni bir vergi ödeme yükümlülüğünü de beraberinde getiriyor. Bugünden itibaren 3 gün boyunca yazı dizimizde emlak vergisini ele alacağız. Verginin ilk taksitinin de bu ayın sonuna kadar ödenmesi şart.

Yüksek gelire sahip; iş adamı da, futbolcu da, sanatçı da… Sabit gelirli işçi de, memur da… Herkes için ‘mülk sahibi’ olmak öncelikli...

Genç yaşta paraya ve şöhrete kavuşan sanatçı ve sporcular da ilk olarak (tabii ki arabadan sonra) mülk sahibi olmayı düşünür. Toplu para ele geçince ilk olarak emlak yatırımı yapılır.

Bordro mahkûmu ücretli çalışanlarda aynı…

Uzun yıllar mülk sahibi olmanın hayali kurulur, ilk fırsatta mülk sahibi olmanın hesabı yapılır…

Çalışırken kooperatif aidatı veya banka kredisi ödeyerek mülk edinilememişse, bu kez emekli ikramiyesinden/kıdem tazminatından gelen toplu parayla mülk edinilmeye bakılır. Vatandaşlar kendileri için değilse, çocukları için emlak yatırımı yapar...

Mülk sahibi olmanın ülkemizde anlamı farklı… İlk konutun anlamı daha da farklı. İki oda da olsa fark etmez, ‘bitmeyen borç kira ödemesi’ sonlansın yeter ki.

Mülk sahibi olduktan sonra yeni bir vergi ödeme yükümlülüğü de beraberinde başlıyor: “Emlak Vergisi.”

İlk taksitinin bu ayın sonuna kadar (31 Mayıs) ödenmesi de gerekiyor. Üç gün boyunca yazı dizimizde emlak vergisini ve özellikle ‘tek konutu olanlara’ tanınan emlak vergisi avantajının detaylarını ele alıyoruz.

Bugün; Emlak Vergisi’nin mükelleflerini, ödeme zamanını, oranlarını ve genel olarak kimlerin emlak vergisi avantajından faydalanabileceğini içeren sorularla başlıyoruz…

1-) Emlak vergisinin mükellefi kim?
Emlak vergisinin mükellefi; bina, arsa ve arazinin maliki (sahibi), varsa intifa hakkı sahibi (kullananlar), her ikisi de yoksa bina, arsa ve araziye malik gibi tasarruf edenlerdir. Paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef sayılıyorlar.

2-) Mülk sahipleri için emlak vergisi oranları ne kadar?
Mülk sahiplerinin, mülkün ‘emlak vergi değeri üzerinden’ yukarıdaki oranlarda (Emlak Vergisi Kanunu-EVK- Md. 8 ve Md. 18) emlak vergilerini iki taksitte ödemeleri gerekiyor.

3-) Emlak vergisinin ödeme zamanı?
Emlak vergisinin ilk taksitinin ödenmesi için süre Mart’ta başladı ve Mayıs’ın sonuna kadar da ödenebiliyor. İkinci taksit, kasım ayının sonuna kadar ödenebiliyor (EVK Md. 30). Ödemeler gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Süresinde yapılmayan ödemeler için aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı hesaplanıyor.

4-) Konutu olup da emlak vergisi ödemeyecekler kimler?
En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olan;

Hiç geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
SGK’dan (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) aldıkları emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, (ve bunların dul ve yetimleri)
Engelliler,
Gaziler,
Şehitlerin dul ve yetimleri, indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi uygulamasından yararlanabiliyorlar (EVK Md. 8).

5-) Belediyelere nasıl başvuruluyor?
Vergi indiriminden faydalanacaklar için düzenlenmiş formlar var. Kendi durumuna uygun olan formun doldurulup ilgili belediyeye başvurulması gerekiyor (İlgili formlar ve taahhüt belgesi, 38 ve 44 Seri No.lu Emlak Vergisi tebliğlerinin ekinde yayımlanmıştır).

“Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin tek meskenlerine ait form” ve “hiçbir geliri olmayanların tek meskenlerine ait taahhüt belgesi”
“Tek meskeni olan (intifa hakkına sahip olanlar dâhil) emeklilere, dul ve yetimlere ait form”
“Tek meskeni olan engellilere ait indirimli bina vergisi formu” ile “sağlık kurulu raporu”
”Tek meskeni olan (intifa hakkına sahip olanlar dâhil) şehitlerin dul ve yetimlerine ve gazilere ait formun” ilgili belediyeye verilmesi gerekiyor.

6-) Belediyeye bir kez başvurmak yeterli mi?
Geçmiş yıllarda belediyelere verilen form ve taahhütlerin, 2017’de tekrar verilmesi gerekmiyor. Sonradan tek konuta ilave yeni bir konut alınmışsa (veya indirim hakkını kaldıran diğer koşullar oluşmuşsa) bu kez her iki konut için de emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.

7-) 2017’de satılan evin emlak vergisini kim ödeyecek?
2017’de satılan evin emlak vergisini satıcı öder. Alıcı ilk yıl vergi ödemez. Alıcı 2017’de yalnızca belediyeye bildirim verir. 2017’de alım yapan alıcı için ilk emlak vergi ödemesi 2018’de başlar.

8-) Beş yıl boyunca indirimli vergi, hangi binalarda uygulanıyor?
Konut olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin vergi değerinin dörtte biri (2.500 liradan az olmamak üzere) inşalarının sona erdiği yılı takip eden yıldan itibaren beş yıl süreyle geçici muafiyetten faydalanabiliyor (EVK Md. 5).

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)