E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDraghi piyasaları olumsuz etkiledi---

Draghi piyasaları olumsuz etkiledi

Draghi piyasaları olumsuz etkiledi
08 Eylül 2017 - 08:28 borsagundem.com

AMB Başkanı Draghi'nin ekonomiye verilen desteğin sonbahardan itibaren azaltılabileceğini açıklaması ile birlikte Asya piyasalarında gerileme yaşandı

Asya borsaları Çin ticaret verisinin desteğiyle yükselirken; dolar, Avrupa Merkez Bankası Başkanı(ECB) Mario Draghi'nin ECB'nin ekonomiye verilen destek programını bu sonbaharda daraltmaya başlayabileceği sinyalleri vermesinin ardından değer kaybetti. Çin'in Ağustos ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.5 artarken, yüzde 6 olan analist tahminlerinin hafif altında kaldı. İthalat ise yüzde 10 olan analist tahminlerinin üzerine çıkarak yüzde 13.3 yükselirken; Çin ekonomisinin sıkı para politikasına rağmen sağlıklı hızda büyümeye devam etti görüşlerini güçlendirdi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.5 yükselirken, haftayı yüzde 0.2 kazançla bitirmeye hazırlanıyor. Japonya'nın Nikkei endeksi güçlü yenin baskısıyla yüzde 0.4 düşerken, haftayı da yüzde 1.8 kayıpla kapatmaya hazırlanıyor. Piyasalar, Kuzey Kore'nin yarınki kuruluş yıldönümünde yeni bir füze denemesine bulunabileceği ihtimaliyle endişeli. Wall Street borsaları, yatırımcıların Harvey Kasırgası'nın Teksas'da neden olduğu yıkımın ardından Florida'ya doğru ilerleyen Irma Kasırgası'nı izlemeye devam etmeleriyle dün hafif değişim gösterdi.

DÖVİZ

Euro dünkü ECB toplantısının kısa vadedeki iyimserliğe destek vermesi, baskı altındaki dolara ise sınırlı destek sağlamasıyla, dolar karşısında iki buçuk yılın zirvesini gördü. ECB Başkanı Mario Draghi tahvil alımlarının azaltılmasına ilişkin kararların muhtemelen Ekim'de alınacağını belirtti. Bu açıklama, euronun yakın dönemde değer kazanacağı yönündeki beklentiyi artırmak için yeterli oldu. Ancak Draghi güçlü seyir izleyen eurodan dolayı zayıf enflasyonu da göz önüne alması gerektiğini ve güçlenen euro nedeniyle ECB'nin enflasyona ilişkin bazı tahminlerini düşürdüğünü belirtti. Ayrıca ECB euro bölgesi ekonomisinin küresel finansal krizden bu yana kaydettiği en güçlü ekonomik büyümeye rağmen faiz oranlarını tarihi dip seviyede tutarak aşırı gevşek para politikasında değişiklik yapmadı ve gerekirse tahvil alımlarının artırılabileceği taahhüdünü korudu. Euro 1.2090 ile Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.4 artışla 1.2069 dolara yükseldi.

PETROL

Petrol fiyatları, ABD ham petrol üretiminin Harvey Kasırgası'ndan beklenilenden fazla zarar görmesi ve Florida'ya doğru ilerleyen daha güçlü Irma Kasırgası'nın petrol endüstrisinde daha fazla aksama tehdidi oluşturmasıyla yükseldi. ABD ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.3 artışla varil başına 49.23 dolarda bulunuyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesi ve bugünün zirvesi olan varil başına 54.79 doları gördükten sonra 54.75 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın, beklentilerden zayıf gelen ABD istihdam verisinin ardından doların gerilemesi ve Kuzey Kore'de süren gerilimin güvenli liman talebini artırmasıyla bir yılın zirvesini gördü. Spot altının ons fiyatı ilk işlemlerde geçen yılın Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 artışla 1,353.12 dolarda bulunuyor. Spot altının ons fiyatı haftalık yüzde 2 artarken, üçüncü haftalık kazanımını elde etmeye hazırlanıyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.6 artışla 1,358 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)