E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL 3.77 seviyesini aştı---

Dolar/TL 3.77 seviyesini aştı

Dolar/TL 3.77 seviyesini aştı
10 Ocak 2017 - 15:05 borsagundem.com

Dolar/TL bugün 3.7833 ile yeni rekor kırmasının ardından MB kararı sonrası gerilese de düşüş kalıcı olmadı

Dolardaki küresel değer kazancı ve devam eden lokal endişelerle dolar/TL dün güne 3.65 ile zirveden başladıktan sonra 3.7440 seviyesinde tarihi zirve oluşturdu. Yeni günde tekrar hızlanan parite 3.7876 seviyesi ile tarihi zirvesini yeniledi. MB'nin kararı ile 3.75 seviyesinin altına gerileyen paritede düşüş kalıcı olmadı. Kur şu dakikalarda yüzde 1.78 kazançla tekrar 3.7753 seviyesine yükseldi.

Euro/TL ise 4.0128 seviyesini gördü. Kur yüzde 1.77 kazançla 3.9921 seviyesinde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini 11 Ocak 2017 tarihinden itibaren toplam 22 milyar Türk
Lirası'na düşürdü.

Merkez Bankası Döviz zorunlu karşılıklarının tüm vadelerde 50 bp düşürüldüğünü ve bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ilave likidite sağlanmış olacağını açıkladı.TCMB açıklamasında, "Piyasalarda gözlenen aşırı oynaklık yakından takip edilmektedir" denildi.

Merkez Bankası'nın açıklamasından satırbaşları:

- Ekonomik temellerden uzaklaşan sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı TCMB tarafından gerekli tedbirler alınacaktır.

- Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilmiştir.

- Bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ilave likidite sağlanmış olacak.

Genel çerçevede kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor. Yatırımcıların siyasi endişeler arasında gösterdiği ve ana senaryo olmasa da erken seçim riskini de içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklifin görüşmeleri başladı. Teklifin TBMM'de kabulü durumunda anayasal gereklilik olan 60 günün geçmesinin ardından Nisan ayında referandum düzenlenecek.

Ancak TL'deki değer kaybının tek nedeni küresel gelişmeler olmadı. TL geçen hafta olduğu gibi bugün de gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden oldu. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde bugün yüzde 0.6 değer kazancı ile yüzde 0.7 arasında değer kaybı yaşanırken TL'deki değer kaybı yüzde 2.5'e yaklaştı. TL'de yılbaşından beri değer kaybı yüzde 5'e yaklaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)