E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL'de kayıplar yüzde 2.75 seviyesinde---

Dolar/TL'de kayıplar yüzde 2.75 seviyesinde

Dolar/TL'de kayıplar yüzde 2.75 seviyesinde
12 Ocak 2017 - 17:00 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'dolar bozdurun' çağrısını yineledi

Son dönemde siyasi endişeler ve TCMB'nin TL'deki değer kaybının önüne geçmek için gerekli adımları atamayacağı endişesi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'nin dün dolar karşısındaki günlük değer kaybı yüzde 3.7'e yaklaşırken, gözler Merkez Bankası'na (TCMB) çevrildi.

Dün dolar/TL tarihi zirve olan 3.9417'ü test etti. Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerinden bu yana ilk kez düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalara bağlı olarak dolar endeksinin 100.76 seviyesine gerilediği günde dolar/TL'de satıcılı seyir sürüyor. Yeni günün sabahında 3.9296 seviyesine yükselen kur 3.7612 seviyesine ani düşüş gösterdi. Şu dakikalarda ise yüzde 2.72 düşüşle 3.7631 seviyesinde...

Euro/TL bugün tarihi zirve olan 4.1804'e yükseldikten sonra sert değer kaybıyla 4.0120 seviyesine geriledi. An itibari ile yüzde 1.80 kayıpla 4.0170 seviyesinden işlem görüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de muhtarlara seslendi. "Döviz kurunu bir silah olarak kullanıyorlar" diyen Erdoğan, "Bizim de birtakım sorunlarımız var. Ama bunların hiçbiri döviz kurunun bugünkü seviyeye gelmesini açıklayamaz. Silahlarla ekonomik ilişkileri bir arada kullanırken, kendi zeminlerini tahrip ediyorlar" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kağıt üzerinde yapılan işlemlerle kurların yükseltildiği ortadadır. Milletimiz döviz satarak ilk saldırının önüne geçti. Bunun devamını milletimden rica ediyorum. Merkez Bankası ve diğer bankalar da bu durumda tutum almalı. Fedakarlık yapılacaksa işte bugün tam zamanı" çağrısını yaptı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek dolardaki dalgalanmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Şimşek, Merkez Bankası'nın elinin kolunun bağlı olmadığını ve gerekli tedbirleri geçmişte olduğu gibi aldığını ve alacağını söyledi. Enflasyon tarafında da açıklama yapan şimşek fiyat istikrarının temel öncelikleri arasında olduğunu söyledi.

Merkez Bankası (TCMB) bugün miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı.Ancak, bankalar TCMB'den yüzde 8.50 faizle kotasyon yoluyla repo imkanından ve yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresinden de yararlanabilecek.TCMB haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyordu.

TD Securities dolar/TL'de alım tavsiye etti

 

Capital Economics kıdemli ekonomisti William Jackson Çarşamba günkü raporunda Türk lirasındaki düşüşün Türkiye ekonomisine etkileri üzerine yorumlarda bulundu. Jackson, "Türk lirasındaki düşüş şimdiye kadar şirket bilançolarında kayda değer bir gerilim yaratmışa benzemiyor, ancak özel sektörün Döviz yükümlülüklerindeki hızlı artış bu durumun hala bir risk olmaya devam ettiğini gösteriyor. En azından, ekonomideki zayıflığın sürmesini ve Merkez Bankası'nın faiz artırmasını beklemek için yeni bir sebep sunuyor." dedi. 

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, küresel ekonomik görünüme dair açıklamasında, Türkiye'nin not değerlendirmesinin 5 Mayıs'ta yapılacağını belirtti. Açıklamada, Türkiye'nin ciddi bir kur riski bulunduğuna dikkat çekildi.

S&P, Türkiye Merkez Bankası'nın tam bağımsızlığının şu anda en önemli konu olduğuna dikkat çekti. Bunun yanında, kredi derecelendirme kuruluşu, Türk Lirası'nın daha da zayıflamasının ülke ekonomisi üzerinde 'azımsanamayacak' miktarda etkisi olacağının altını çizdi.

MERKEZ BANKASI ETKİLİ OLDU

Destek Yatırım'dan Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasaları yüzde 8 faiz oranı ile fonladığını hatırlatarak, Merkez Bankası'nın repo ihalesi açmayarak, yüzde 10 seviyesindeki geç likidite penceresi faiz oranıyla devreye girmesi ve piyasaları fonlamasının dolar/TL kurundaki düşüşte tetikleyici bir etki yarattı.
Adnan Çekçen Foreks'e yaptığı açıklamada, dün Donald Trump'ın açıklaması sonrasında tüm küresel piyasalarda bir dolar gevşemesinin söz konusu olduğuna değinerek, "Bizde TL varlıkları zayıf seyrettiği
için biz bunu çok fiyatlayamamıştık. Dolayısıyla bugün repo ihalesinin de açılmaması ve Trump sonrası BIST'in son iki ayın zirvesine çıkması bu sefer kur tarafını olumlu etkiledi" diye konuştu.

Yurt içi piyasaların dolar tarafındaki bu sert yükseliş sonrasında zaten bir düzeltme beklediğinin de altını çizen Adnan Çekçen, şunları söyledi:

"Biraz bunun da etkisiyle 3,94 direncinin aşılamaması, piyasalarda dolar/TL tarafını aşağı çekti.
ABD'de TSİ 16.30'da ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) oy kullanma hakkı olan bazı üyelerin konuşmaları var. Özellikle Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın konuşması 'güvercin' tonda gerçekleşirse dolardaki düşüşler sürebilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)