E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL 3.84 seviyesine yükseldi---

Dolar/TL 3.84 seviyesine yükseldi

Dolar/TL 3.84 seviyesine yükseldi
19 Ocak 2017 - 17:20 borsagundem.com

Döviz cephesinde dolar ve euro TL'ye karşı kazançlarını artırıyor

TCMB yaptığı hamleler neticesinde kurda yukarı atakların bir miktar önünü kestiği görülse de TL'nin alınan bunca önleme rağmen zayıf kaldığını söylemek mümkün.  Bir haftalık repo ihalesini açmamayı sürdüren MB'nin son hamlesi olan döviz depo swapı ile TL'nin gücünü artırmaya yönelen tutumunun devam ettiği görülüyor. Banka'nın 24 Ocak'ta gelecek PPK kararı önemini koruyor. Alınan bu kadar önleme rağmen faiz konusunda pas geçeceği ihtimali beklentiler dahilinde...Bu da TL'nin güçlenmesine engel oluyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta Perşembe gününden bu yana (12 Ocak 2017) repo ihalesi açmadı.

Dolar/TL kuru bugün 3.8433 seviyesini test ederek bu haftanın zirvesini görmüş oldu. Parite dün 3.7938 TL seviyesinden günü tamamlamıştı. Günboyu 3.80 seviyesinde tutunan parite gelen alımlarla kazancını genişletti. Kur şu dakikalarda ise yüzde 1.22 kazançla 3.84 seviyesine yükseldi.

Euro/TL ise dün 4.0367 seviyesinden kapandıktan sonra yeni günde 4.0856 TL'yi gördü. An itibari ile ise yüzde 0.86 kazançla 4.0720 seviyesinde...

Fed Başkanı Yellen'in açıklamaları ile yükselen dolar endeksinin etkisi ile 3.80 seviyelerini koruyan dolar/TL,  Fitch'in Twitter üzerinden yaptığı Türkiye değerlendirmesinin ardından yukarı hareketini 3.8288 seviyesine kadar genişletti. Dolar ve euro'daki yükseliş BİST endeksinin kayıplarının artmasına neden oldu.

Fitch'in Twitter'dan Türkiye yorumu

 

Büyüme beklentilerini açıklayan Şimşek reformların da desteğiyle Türkiye'nin 2018'den itibaren %5 ve üstünde büyüme patikasına oturacağını öngördü.

İsviçre'nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kur hedeflerinin olmadığını ancak kurdaki dalgalanmalara kayıtsız olmadıklarını belirterek "Kur reel sektörü, özellikle açık pozisyonu olan firmaları etkiliyor. Bu konuda çalışıyoruz. Orta-uzun vadede Türkiye'nin tekrar bu sorunla karşı karşıya kalmaması için cari açığı yönetilir düzeyde, açık pozisyonları yönetilebilir düzeyde tutmaya yönelik çalışmalar var. Makroihtiyati adımlar atacağız.Önümüzdeki dönemde özellikle vergi yoluyla enflasyonun artmasına izin vermeyeceğiz. Enflasyonun hızlı şekilde Merkez Bankası'nın hedeflerine dönmesi için ilave destek vereceğiz." dedi.  

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi."Merkez Bankası faiz aracını kullanabilir, bu da masadadır" diyen Ertem şunları kaydetti: "Merkez Bankası'nın hiçbir konuda eli bağlı değildir. MB'nin adımları kurdaki oynaklığı önemli ölçüde giderdi. MB'nin bu hafta attığı en önemli adım swap'ları kendi üzerinde yapmasıdır. Faiz silahı tabii ki önemlidir ancak kurdaki oynaklığa
karşı bunun tek silah olmadığını da piyasalar görecek." Kur riskinin özel sektörün ve Türkiye ekonominin tolere edebileceği bir düzeyde olduğunu belirten Ertem, kurdaki oynaklığın ilk çeyrek itibariyle giderek azalan trendde devem edeceğini ifade etti.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)