E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euro TL karşısında yükselişte---

Dolar ve euro TL karşısında yükselişte

Dolar ve euro TL karşısında yükselişte
18 Ocak 2017 - 16:45 borsagundem.com

Dolar TCMB'nin son hamlesi ile gevşemesinin ardından alım yönünde seyrediyor

Son dönemde kurdaki yükselişi frenlemek için likiditeyi sıkma hamleleri yapan Merkez Bankası’ndan dün etkili bir atak daha geldi. Önce repo ihalesini ortadan kaldırıp örtülü faiz artırımı yapan Merkez, ardından bankalararası piyasada bankaların borç alabilme limitlerini 11 milyar liraya düşürdü. Üçüncü olarak gerektiğinde gecelik repo miktarında kısıntıya gideceğini de belirterek piyasayı sadece faizi yüzde 10 olan geç likidite penceresine yönlendiren Merkez’in dün dolara bir hamle daha yapacağı haberi piyasaya düştü.

Buna göre Merkez Bankası, döviz rezervlerini kullanmadan piyasalara döviz swaplarıyla müdahale etme amacını taşıyor. Kaynaklara göre, Merkez Bankası, uluslararası sermaye piyasalarından swap işlemleri ile döviz ihtiyacını gideren Türk bankalarına, bu işlemler için sözleşmede karşı taraf olmayı taahhüt edecek. Böylece Türk bankaları döviz swap işlemlerini Merkez Bankası üzerinden gerçekleştirecek.

ABD'de Trump'ın söylemleri sonrası küresel olarak değer kaybeden dolar karşısında günboyu dolar/TL'de düşüşlerin sınırlı kaldığı görüldü. 3.78-3.81 seviyeleri aralığında seyreden kur, akşam saatlerinde TCMB'nin swaplar ile ilgili hamlesinin konuşulmaya başlaması ile 3.75 seviyelerine çekildi ve günü 3.7578 seviyesinden tamamladı.

Yeni günde ise 3.7966 TL'yi test ettikten sonra şu dakikalarda yüzde 0.70 yükselişle 3.7842 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL ise dün 4.06 seviyesini gördükten sonra kapanışını 4.02 TL'den yaptı. An itibari ile ise yüzde 0.31 artı ile 4.0366 seviyesinde...

ABD'de Aralık ayında Tüketici Fiyatları Endeksi(TÜFE) beklentilere paralel gösterdi. Aralık ile birlikte tüketici fiyatlarında artış 5 aya çıktı. ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ülkede tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,3 arttı. Analistler de enflasyonda yüzde 0,3 artış olacağı yönünde görüş belirtmişlerdi.

Bugün ABD tarafında oldukça kritik olan enflasyon ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.Yatırımcılar Fed'in politika görünümü hakkında ipuçları için Yellen'in bugün TSİ 23.00'te yapacağı konuşmayı izliyor olacaklar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FAFA18 Ocak 2017 08:56

    Yavaş hareket ettiniz,tl'ye güveni sarstınız.Bunu düzeltmek çok zor olacak.Neyi beklediniz?Anlamak mümkün değil!