E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 5.54 liranın altını gördü---

Dolar 5.54 liranın altını gördü

Dolar 5.54 liranın altını gördü
17 Ekim 2018 - 08:19 borsagundem.com

Dolar/TL ABD ile ilişkilerin iyileşeceğine yönelik iyimserlik ve EM'lerdeki olumlu havaya paralel olarak düşüşe geçti

ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın Cuma günkü mahkemede serbest bırakılmasının ardından ABD ile ilişkilerin iyileşeceğine yönelik artan iyimserlik ve gelişmekte olan piyasalardaki olumlu havaya paralel dolar/TL 5.70'in altına gerilerken, iyimserliğin sürmesi beklenen piyasalarda küresel veri gündemi ve haber akışı izleniyor. Dolar/TL dün güne 5.80 seviyesinin hemen altında başladıktan sonra gün içinde
genel olarak dar bantta yatay bir seyir izledi. 

Piyasa kapanışında 5.6140 lira seviyesinden işlem gören dolar, Pompeo'nun açıklamalarıyla sert düşüşe geçerek saat 18.48 itibariyle 5.5716 liradan işlem gördü. Dolar/TL, bugün en düşük 5,5363, en yüksek 5,7176 seviyesini gördü. Euro ise 6.4767 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1534 seviyesinde. Gram altın 221.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 26.52 seviyesinde. 

Öte yandan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda kaybolmasının ardından Suudi Arabistan'ı dün ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kral Salman, MbS ve Dışişleri Bakanı Ahmed el Jubair ile görüşmesinin ardından bugün Ankara'ya geldi. Pompeo, Kaşıkçı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme gerçekleştirdi

Brunson'ın serbest bırakılmasının piyasalar açısından önemli bir riski ortadan kaldırdığına dikkat çeken analistler, önümüzdeki dönemde Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl şekilleneceğinin ve yaptırımlara yönelik gelişmelerin yön belirleyici olacağına işaret ediyor. Öte yandan dolar/TL'de genel eğilimin aşağı yönlü olduğu belirtiliyor.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yönü açısından belirleyici olarak görülen ve terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla yargılanan ABD'li rahip Andrew Brunson hapis cezası aldı ancak tutuklu olduğu süre göz önüne alınarak Cuma günü serbest bırakılmıştı. TL'nin dolar karşısında dün iki aydan fazla sürenin en güçlü seviyelerine geldiğini söyleyen bir bankacı, "Bu performans Brunson'ın serbest bırakılması sonrası ABD ile ilişkilerin iyileşeceğine yönelik artan iyimserlikten ve gelişmekte olan piyasalardaki destekleyici havadan kaynaklanıyor" dedi.

Pompeo'nun Türkiye'ye geliyor olmasının da piyasa için olumlu bir işaret olabileceğini söyleyen aynı bankacı, "TL'deki iyimserlikte bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum. ABD ile birçok konuda anlaşma içinde olmak 4 Kasım'dan sonra başlayacak İran yaptırımlarının Türkiye'ye etkileri konusunda da bir umut getirebilir" dedi.

Beklentiler her ne kadar TL'de daha fazla değerlenmeye yardımcı olabilecek olsa da temel sorunların halen devam ettiğini, yatırımcı iştahı bozulursa TL'nin yine zarar görebileceğini söyleyen bankacı, "Aynı nedeni son günlerde döviz alan yerli yatırımcının tercihlerinde de görüyoruz" dedi.

Öte yandan geçen haftadan bu yana TL'de gözlenen rahatlamanın TCMB'den faiz artırım beklentilerini de değiştirdiğini söyleyen aynı bankacı, "Swap piyasasındaki fiyatlamalar işlemcilerin gelecek haftaki PPK toplantısında faiz artırım beklentilerinin azaldığına işaret ediyor" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ercüment18 Ekim 2018 05:48

    iki sefe aciklama yapildi bronsonu birakin dolari düsürelim diye hala bekliyoruz

  • Özkan ermek17 Ekim 2018 20:59

    5.53 dip bence. Burdan almaya başlamışlar ilk çıkışında. Yatırım tavsiyesi değildir

  • erdinç17 Ekim 2018 20:21

    kriz bitti,,,110 bine gideriz gibi.

  • Hayal/Gerçek17 Ekim 2018 20:00

    Ne olduda dolar düştü Merkez bankası düşüremedi Ekonomi Bakanımız Düşüremedi Tüik düşüremedi Sabahtan akşama kadar yanlış bilgi veren Medya düşüremedi Madem doların gerçek ekonomi değerleriyle ilgisi yok neden bugüne kadar beklediler :) Üretmediğin sürece ve kabile devleti görüntüsünden çıkıp her anlamda(siyasi,hukuk,kurumlar) ciddi bir devlet olmazsak dolar önümüzdeki 3-4 ay içerisinde 8 TL olacaktır bu düşüşler sanal

  • MM17 Ekim 2018 19:03

    PAPAZIN GÜCÜ

  • Güven17 Ekim 2018 18:35

    Elektrik, akaryakıt, doğal gaz ve piyasadaki zamlar geri çekilerek istikrar sağlanır, üretime dayalı politikalar uygulanır, devlet ve sarayın ciddi olarak tasarrufa gittiği görülürse, hepsinden önemlisi hukuk ve adalet yeniden bağımsızlığına kavuşup, ülkemiz demokrasi ve liyakat esas alınarak yönetilmeye başlanırsa bu düşüş bir süre sonra inandırıcı olabilir belki.

  • Mmm 17 Ekim 2018 18:00

    dolar artık kazandırmaz bir yerde sıkışıp kalacak , bu sırada borsa iyi kazandırabilir

  • kenan17 Ekim 2018 13:49

    korkutup dolar toplarlar

  • Uğur17 Ekim 2018 10:14

    Dolar 5.66 diptir

  • Hasan yıldız17 Ekim 2018 20:18

    Sen düzgün adam mehmet yılmazı dinle kardeş bir yuldır düşücek dediği dolar iki kat arttı ama mehmet yılmaz için değişmez o yevmiyenisi akp den akp emirleri israil abdden almaya dvm edicek

  • mehmet yılmaz17 Ekim 2018 18:20

    palavra atmakla olmaz 4,8 bile pahalı.