E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti---

Dolar düşüşe geçti

Dolar düşüşe geçti
19 Kasım 2018 - 08:36 borsagundem.com

Sakin seyreden piyasada dolar/TL EM'lerdeki iyimserlikle 5.30'lu seviyelere geriledi

Piyasa genel olarak sakin bir günü geride bırakırken, gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen olumlu havaya paralel yönünü aşağı çeviren dolar/TL, 5.3070 seviyesine kadar geriledi.
Bankacılar TL'ye yön veren önemli bir haber akışının olmadığını ancak gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında gözlenen değer kazancının TL'ye de yansıdığını belirtti.

Dolar/TL yeni haftaya 5,36 seviyesinde başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 5.3400 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,3063, en yüksek 5,3701 seviyesini gördü. Euro ise 6.1058 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1427 seviyesinde. Gram altın 209.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.31 seviyesinde.

Bir bankacı, "Gelişmekte olan ülke para birimleri genel olarak bugün iyi performans gösterdi. TL de onlara paralel hareket etti. Genel eğilime baktığımızda ABD ile ilişkilerin olumlu seyretmesi TL'de iyimserlik yaratıyor. Öte yandan petrol fiyatlarının düşmesi pozitif.

Cari dengenin son dönemde fazla veriyor olması da içeride döviz talebini azaltıcı bir unsur olarak TL'ye destek oluyor" dedi.

Geçen hafta Amerikan NBC televizyonunun bir haberinde Trump yönetiminin Suudi gazeteci Cemal
Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Suudi Arabistan üzerindeki
baskıyı hafifletmeye ikna etmek için Fethullah Gülen'i uzaklaştırmanın olası yollarını araştırdığı belirtilmişti.

Öte yandan ABD Adalet Bakanlığı Gülen'in Türkiye'ye iadesi için çalışma yürüttüğü iddiasını
yalanladı.

ABD'den gelen yalanlama kurda bir miktar yukarı hareket neden olsa da anlamlı bir bozulma
gözlenmedi ve kur geriledi.

Geçen haftaya 5.50 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL, Hazine'nin finansman ihtiyacının azalması nedeniyle daha az borçlanması, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan risk
iştahı, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD ile ilişkilerde iyileşme beklentisiyle yönünü aşağı çevirmişti.
Piyasalar son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki
gelişmeleri izliyor. Diğer yandan İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları ve Brexit süreci küresel piyasalarda yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor. Dolar ise ABD'li politika yapıcıların açıklamaları ardından iki ayın en büyük haftalık düşüşünü kaydettikten sonra daha da geriledi.

Fed yetkilileri geçen haftaki açıklamalarında faizlerin yükselmeye devam edeceğini ortaya koymuş olsalar da küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ihtimali hakkında daha fazla konuşmaya
başladılar. Fed'in ortaya koyduğu bu endişe, yatırımcıların faiz artırım sürecinin sonuna yaklaşıldığı düşünmesine yol açtı.

Dolar yıl başından bu yana ABD'deki sağlam ekonomik büyüme, ücret artışlarının getirdiği enflasyon baskısı ve Fed'in düzenli faiz artırımları sayesinde güçlü kazandı. Fed'in tahminlerine göre gelecek ay bir, Haziran 2019'a kadar ise iki faiz artırımı daha yapılacak. Ancak Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida'nın Cuma günü yaptığı açıklama faizlerin bu hızda artırılıp artırılmayacağı konusunda soru işaretleri yarattı. Clarida küresel ekonomide ivme kaybından bahsederek ABD ekonomisinin görünümüne etkisi hakkında "bu da konuyla alakalı hale gelmeye başlayacak" dedi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan da, Fox Business ile söyleşisinde Avrupa ve Çin'de büyümenin güç kaybedeceğini söyledi.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvil Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 16.56, valörde son işlemde yüzde 16.69 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 16.59, valörde saat 1603'te son işlemde yüzde 16.59 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 20.19 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 20.32, valörde saat 1603'te son işlemde yüzde 20.31 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)